LISENSEN KAN FORTSATT RYKE: Til tross for at Astana foreløpig har WorldTour-lisens for 2015, kan lisensen ryke etter at Padova-etterforskningen er ferdig. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.

UCI-sjef om Astana: – Det er ikke over enda

Procycling
Tips meg

Publisert 20.12.14 13:37

Del på    

Risikerer fremdeles å miste lisensen etter dopingetterforskning.

Astana-laget fikk nylig innvilget ny WorldTour-lisens til tross for flere dopingskandaler i år.

Mange reagerte på UCIs mangel på handlekraft, men etter de tapte en liknende sak mot Katjusja før 2013-sesongen, ville nok ikke UCI risikere å tape nok en rettsak.

Ettersom kontinentallaget til Astana og WorldTour-laget er to seperate juridiske enheter, kunne ikke UCI bruke kontinentallagets tre positive tester som bevis i retten.

Men en faktor som ikke var med i avgjørelsen var den pågående Padova-etterforskningen, der hele 17 nåværende og tidligere Astana-ryttere er innblandet og knyttet til dopinglegen Michele Ferrari.

– Klarte ikke skjule skuffelsen
Når Padova-etterforskningen er avsluttet, ønsker Cookson å revurdere Astanas lisens.

– Jeg klarte ikke å skjule skuffelsen den dagen lisensene ble delt ut. For meg var det veldig frustrerende, men vi måtte arbeide med de rettslige midlene vi hadde tilgjengelig, og jeg må akseptere det. Men det er ikke over enda. Jeg har fortsatt planer om å gjøre noe med en gang rapporten fra Padova har blitt sendt til lisenskommisjonen, sier Cookson til Gazzetta dello Sport.

– Problemet er at i Astana er det flere folk med en mørk fortid, så jeg oppfordrerer alle til å ta ansvar: lagledelsen, nasjonale lag, konkurrentene og leverandørene, sier UCI-sjefen.

Strengere retningslinjer
Briten håper at den endelige rapporten fra CIRC vil tillate strengere retningslinjer for hvem som kan være i lagledelsen, blant annet for å forhindre at ryttere med omfattende dopingfortid får en sentral posisjon i laget.

– Ved slutten av februar vil vi motta anbefalingene fra CIRC, inklusiv deres retningslinjer om hvem som er passende i lagledelsen, sier han.

Videre presiserer han at han ikke har noen grunn til å mistenke Tour de France-vinneren Vincenzo Nibali, til tross for alle problemene på laget.