ITALIENSK GULL: Alberto Dainese stakk av med gullet under U23-EM i Alkmaar.(Photo by Bas Czerwinski/Getty Images)

Blikra fikk kramper i spurten: – Fryktelig skuffa

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 10.08.19 12:28

Del på    

Slet med å få i seg nok drikke i hektisk U23-ritt.

(procycling.no): Etter et ritt preget av offensiv og ukontrollert kjøring, ble U23-herrenes fellesstart i EM avsluttet med en spurt i Alkmaar.

Der måtte Norge sette sin litt til Søren Wærenskj0ld og Erlend Blikra. Blikra hadde hjulet til sin landsmann inn på den siste kilometeren, men i den tekniske finalen, klarte de ikke å plassere seg langt nok frem. 

Da spurten gikk fra front, var medaljene ute av siktet for den norske duoen.

Niklas Larsen (Danmark) åpnet spurten og hadde god fart. Den kommende Uno-X-rytteren måtte derimot se én rytter passere seg på de siste meterne. Lynraske Alberto Dainese (Italia) var helt suveren og vant med flere sykkellengder. Italieneren sykler til daglig i SEG Academy Racing og har signert med Team Sunweb neste sesong. 

Rait Ärm fra Estland tok bronsen. Søren Wærenskjold ble nummer 15, mens Blikra endte på 19.plass.

Slet med å få drikke i langesonen

Erlend Blikra var den det skulle spurtes for i det norske laget. Søren Wærenskjold var hans sisteopptrekker, men de kom aldri helt frem. Coop-rytteren forteller at han slet med kramper i finalen.

– Det var hektisk, som det alltid er. Hele løpet var hektisk fra start til mål. Vi havner litt langt bak. Jeg slet med kramper inn på oppløpet, så det ble tungt å få til noe. Det var fryktelig synd. Jeg følte meg bra før det, så det var kjipt, sier Blikra til procycling.no.

Han hadde stor tro på at han kunne få til et toppresultat i sitt første landslagsoppdrag siden 2014, men måtte se medaljemuligheten forsvinne på den siste kilometeren.

– Jeg er fryktelig skuffa, ja. Jeg følte jeg hadde gode muligheter, så det er kjipt å ikke få til noe. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg fikk kramper. Jeg pleier ikke å få det, men det var vanskelig å få tak i drikke underveis, så det kan være en grunn.

I langesonen kom rytterne nemlig i høy fart mens flaskene lå strødd i veibanen. Med en løpstid på over tre timer, var det kritisk å få i seg nok næring.

– Det ble fryktelig lite drikke underveis. Det var altfor høy fart i langesonen. Det var mange som slet, sier Blikra som trekker frem at det norske laget gjorde akkurat det de skulle taktisk frem til finalen.

– Laget kjørte kjempebra. Alt gikk etter planen

Hvideberg på offensiven

Jonas Iversby Hvideberg gjorde en fenomenal jobb med å initiere et brudd. Uno-X-rytteren angrep utallige ganger og ga seg ikke før han hadde fått luka.

Da det gjenstod omlag seks mil fikk han med seg italieneren Alexander Konychev. De to opparbeidet seg en luke tilbake til hovedfeltet, men fikk aldri mer enn et snaut minutt. Bak var det ikke noe særlig organisert kjøring fra noen lag, men det var flere som prøvde å støte seg opp til duoen i front.

I BRUDD: Jonas Iversby Hvideberg kjørte på i tomannsbrudd med Alexander Konychev. (Photo by Bas Czerwinski/Getty Images)

Blant dem var medaljør under U23-VM på tempo i 2018, Mathias Norsgaard, men han klarte ikke å kjøre seg opp.

Med 13 kilometer igjen var det over for Fredrikstad-syklisten. Han måtte slippe Konychev som fortsatte solo. Han holdt lenge, men med halvannen kilometer igjen var det slutt for italieneren. Dermed lå alt til rette for en massespurt om EM-gullet.