Prøv Procycling Pluss idag

HÅPER DET LØSER SEG: Trond Håkon Trondsen mener han har gjort seg fortjent til proffkontrakt. (Photo by Stephen Pond/Getty Images)

Trondsen foreløpig uten 2020-kontrakt: – Det begynner å bli ganske sent

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 19.10.19 14:44

Del på    

Ingen avklaring for Wanty-stagiairen ennå, men 25-åringen jobber med flere muligheter.

(procycling.no): Denne høsten har Trond Håkon Trondsen fått prøve seg som stagiaire hos Wanty Gobert. 25-åringen har kjørt høstsesongen for det belgiske profflaget etter å ha levert en meget solid vårsesong i Team Coop.

Nå håper Skedsmo-mannen å få proffkontrakt for den kommende sesongen, men godt ut i oktober, har det ennå ikke løst seg for rytteren med tre UCI-seire i år. 

– Jeg har ikke fått noe kontrakt, så i utgangspunktet er det ikke noe ennå. Det finnes fortsatt muligheter. Wanty venter nok litt på noen avklaringer. De vil gjerne ha inn en trøyesponsor til, også er det litt sånn som med de fleste lag, at de er litt avventende på grunn av det med Katusha og Israel Cycling Academy. I tillegg har det kanskje noe å si om Wanty blir topp to den rankingen (over prokontinentallag), for da tror jeg det blir flere ritt og de kanskje skal ha inn flere ryttere. Jeg vet ikke hvordan de tenker, så vi får se hva som skjer, sier Trondsen til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Han har nettopp kommet hjem fra Kina der han avsluttet sesongen med Tour of Taihu Lake, et ritt han kjørte hjelperytter for Boris Vallée. Belgieren endte på andreplass sammenlagt.

– I Wanty skjer ting litt sent, og det gjelder forsåvidt flere. De er også veldig opptatt av poeng, og det er veldig viktig for dem. De gjør alt for å få til det. 

– Det virker som det er usikkert for mange siden det er færre plasser. Det er ikke lenge siden det ble offentlig det med Katusha og Israel, så det er litt usikkert, forklarer han.

– Vi sjekker andre muligheter

Trond Håkon Trondsen har i år engasjert Joona Laukka som agent. Det er finnen som tar seg av kontakten med lag for nordmannen.

Etter å ha vært fokusert på Wanty-Gobert den siste tiden, har duoen nå begynt å se litt på andre muligheter i tillegg. Riwal Readynez skal være et alternativ, men det danske profflaget annonserte tidligere denne uken at de henter fem nederlendere. Fortsatt mangler laget, ifølge ProCyclingStats, to ryttere for å ha minst tjue som er kravet for et ProTeam.

– Han (Laukka) er i kontakt med andre lag, ja. Vi sjekker andre muligheter. Det er ikke så lenge siden vi begynte heller, fordi det har tatt litt tid med Wanty. Det er noen andre muligheter. Det siste fra Wanty er at det kan ta litt tid, og da må man jo begynne å se litt på andre muligheter. Jeg har ikke noe konkret, så det er jo kjipt, det. Det er ikke så gøy at det ikke er klart ennå, for det begynner å bli ganske sent. 

–  Er det aktuelt å fortsette på kontinivå?

– De begynner jo å bli fulle, de også. Jeg har ikke lyst til å gi opp nå. Nå har jeg hatt såpass bra nivå at jeg egentlig synes det er feil hvis jeg ikke kommer meg opp på prokontinivå nå. Jeg vet ikke, vi får se.

– Hvordan er dialogen med Coop?

– De har vært ganske sikre på at jeg blir proff, men vi får se om de har en plass til meg dersom det ikke går. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vært mye hjelperytter: – Ikke så mye verdi for dem om jeg tar poeng

Til tross for en usikker fremtid i møte, kan Trondsen se tilbake på en meget lærerik høstsesong hos det belgiske profflaget. Her har han blitt brukt mye som hjelperytter, mye på grunn av Wantys poengfokus.

Det er nemlig slik at det er poengfangsten til de ti beste på laget som er tellende, og dermed ville Trondsens eventuelle poeng ha lite verdi på rankingen som Wanty-Gobert er så opptatt av. 

– Det har vært gøy å se hvordan det er. Jeg tror det er litt sånn som det er på flere lag, at man blir kastet litt rundt på ritt som stagiaire, og at det kan være litt vanskelig å planlegge trening, men jeg har hatt et veldig bra rittprogram. Jeg har blitt tatt veldig godt mot av laget og støtteapparatet. Det har vært annerledes enn i Coop, jeg har bare hatt i oppgave å hjelpe laget og få dem til å skaffe poeng. Det er bare de ti beste rytterne på laget som teller, så taktikken er jo satt litt utfra det. Det er jo litt sånn det skal være å være stagiaire også. Det har vært veldig greit. Jeg føler jeg har vokst litt på det også, å gjøre andre ting og hjelpe til mer underveis.

– Man får nok litt mer muligheter hvis man har en fullverdig kontrakt enn hvis man er stagiaire. Spesielt hvis det er spurter, så har det ikke så mye verdi for dem om jeg tar poeng, så da betyr det ikke så mye, spesielt når rankingen betyr såpass mye for dem.

Som ryttertype trives også Trondsen best når han blir brukt i finaler. Hans eksplosive egenskaper i spurter og korte stigninger gjør at han sikrer seg mange topplasseringer i løpet av en sesong, og han har blitt brukt i en noe uvant rolle denne høsten. 

I Tour de Taihu Lake har han derimot kommet mer til sin rett som opptrekker for Boris Vallée, der han etterhvert fikk rollen med å trekke sin belgiske lagkamerat inn på de siste 2-300 meterne.

– Da fikk jeg brukt akselerasjonen og posisjoneringsegenskapene mine bedre, bedyrer NTNU-studenten.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!