Foto: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

DRAMATISK: Susanne Andersen innledet VM med å bli kjørt ned av en bil. Fredag kjemper om hun om medalje på juniorenes fellesstart. Foto: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

Treneren: – Jeg tror hun kommer til å lykkes, faktisk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.10.16 06:22

Del på    

Susanne Andersen er ekstra tent før VM-fellesstarten etter påkjørsel på motorveien i Doha.

DOHA (procycling.no): Som med Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har det igjen blitt fostret opp noe helt spesielt innenfor Norges grenser.

Hennes navn er Susanne Andersen. Og med en normal progresjon i karrieren, kommer denne 18-åringen til å vinne mye.

Det kan starte allerede under fredagens VM-fellesstart for junior i Doha. En øm ankel, noen skrubbsår og en fryktelig ignorant sjåfør kunne endt den drømmen for tre dager siden.

– Jeg føler meg egentlig veldig bra. Alle sårene gror som de skal og ankelen min blir bare bedre og bedre. Den smalt nok i asfalten men stor kraft, men vi tok bilder av den og det var ingen brudd. Siden her jeg iset den ned og ligget med den høyt. Den har blitt bra av seg selv, sier Susanne Andersen til procycling.no.

Sterke følelser i den norske leirer
Stavanger-jenta var ikke langt unna rytterhotellet Mövenpick, da hun ble påkjørt bakfra idet hun var i ferd med å gjøre unna en venstresving.

Den norske leiren har siden forsøkt å finne roen og beholde fatningen etter hendelsen.

Da procycling.no snakket med kvinnesjef Carl Erik Pedersen i går om hendelsen, ble han synlig rørt av å touche innom tema.

Stig Kristiansen nøyde seg med å konstatere at det var like greit at han ikke satt i følgebilen bak da det skjedde.

Hvordan slike ting i det hele tatt kan skje, er ikke så enkelt å forklare. Men en fremmedarbeider fra Nepal fortalte procycling.no i går at om man kjører mot rødt lys risikerer man 5000 qatari rial i bot, drøye 11.200 norske kroner.

– Alt ordner seg med penger
Problemet er at mange av byens qatarer er svært rike og har en egen evne til å komme seg unna problemene som oppstår.

– Trafikken er ikke trygg å være i. Så lenge man har med seg bil og tar forholdsregler, så går det greit. Det som skjedde med Susanne kan man ikke gardere seg mot her. Da blir man litt skremt. Generelt med kulturen som er her, så kunne jeg ikke tenke meg å bo her, sier Emilie Moberg til procycling.no.

– Hva slags kultur er det?

– Jeg tror ikke kvinnesynet er så veldig positivt, for å si det sånn. Det føles ut som om man har penger, så ordner alt seg. Jeg er glad jeg bor i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOMMER SEG: Susanne Andersen er godt plastret, men føler seg bedre siden ulykken på motorveien i Doha. Foto: procycling.no

KOMMER SEG: Susanne Andersen er godt plastret, men føler seg bedre siden ulykken på motorveien i Doha. Foto: procycling.no

Trente spurt med Kristoff
Andersen var tilbake i full vigør allerede onsdag. Da gjorde hun like greit unna en spurtøkt med pes sammen med blant andre Alexander Kristoff og Daniel Hoelgaard.

– Ja, det er alltid litt motiverende å sykle med guttene. Selv om jeg detter av, er det kjekt å være med likevel. Jeg legger ikke merke til skadene, så det var bra, sier hun.

Alt som førsteårig i juniorklassen var hun med helt der framme og hentet femteplassen i Richmond.

Løypa i Qatar er langt flatere, og hennes største frykt nå var at den på grunn av varmen skulle kuttes ned i forhold til de 75 kilometerne som opprinnelig var oppsatt.

– Det er typisk at de kutter i juniorklassen, og vi jenter tåler jo vanligvis ikke så mye, sier hun kjekt.

Stilte opp på TV rett etter ulykken
Men denne jenta hører hjemme i treningsregimet rundt Kristoff og Stein Ørn i Stavanger og er vant til å legge ned lange økter på sykkelen.

Hun virker dessuten reflektert og imponerte mange da hun stilte til intervju med TV 2 like etter at ulykken var et faktum.

– Det er en spesiell mentalitet her, på en god måte. Hvordan vil du beskrive den?

– Ja, den er ganske spesiell. Hun er utrolig moden for alderen og veldig rå i hodet. Hun vil vinne, rett og slett. Og er ikke fornøyd med noe annet. Hele måten hun jobber på før, under og etter trening er veldig profesjonelt. Det er imponerende, sier landslagssjef Pedersen.

Nå gjelder det å bruke det som inntraff på en god måte. Landslagssjefen innrømmer at det så utrolig stygt ut der og da – men nå vet vi at det ikke hindrer henne i å starte fellesstarten.

– Jeg tror man kan bruke det til noe positivt, og det tror jeg Susanne klarer. Det blir en ekstra motivasjon.

– Hvor mye unner du henne en medalje etter det som har skjedd?

– Jeg unner henne det litt ekstra etter en slik smell. Man bryr seg om dem. Det hadde vært ekstra hyggelig. Men jeg tror også hun kommer til å lykkes, faktisk, svarer Pedersen.

Offensive Andersen svarer slik hun ofte gjør. Det er all or nothing. Også i Qatar:

– Jeg går for medalje, men jeg vil helst ha gullet. Jeg kommer til å være litt skuffet over sølv eller bronse, selv om medalje er bra. Jeg kommer hit for det øverste trinnet.

Tagget med: , ,

Les også disse