TVILER PÅ TRE GRAND TOURS: Romain Bardet FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Tour-drømmen knust for Bardet

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 21.07.19 11:11

Del på    

AG2R-kapteinen ute av sammendraget.

(procycling.no): Mens fransk sykkelsport er glødende gjennom Thibaut Pinot og Julian Alaphilippes strålende prestasjoner, er en av deres sterkeste representanter de seneste årene, Romain Bardet, helt ute av det.

Man har gjerne snakket om at i «den høyeste touren noensinne», preget av klatring og mange høydemeter, var det nå eller aldri for de franske sammenlagthåpene Pinot og Bardet, viss akilleshæl har vært tempo. Mens Pinot har grepet øyeblikket (og samtidig levert en svært god tempo på den 13. etappen), har det gått i stampe for Bardet.

Foran den 14. etappen lå 28-åringen fra Brioude allerede fem minutter og 46 sekunder bak Julian Alaphilippe, men en god sammenlagtplassering var fremdeles innenfor rekkevidde, i det den første, høye fjellavslutningen ventet.

Det ble tidlig satt fart fra Groupama-FDJ på de 117 kilometerne mellom Tarbes og Col du Tourmalet, og midtveis på etappen overtok Movistar initiativet et stykke opp i Col du Soulor. Det spanske laget satte opp et fryktinngytende tempo og plutselig var feltet kraftig redusert. Mens TV-kameraene passerte den ene etter den andre bak feltet, ble nok mange overrasket da Bardet plutselig dukket opp i bildet – distansert allerede 60 kilometer fra mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GODT STØTTET: Romain Bardet ble loset helt til målstreken av sine lagkamerater i AG2R. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Lagkameratene i AG2R samlet seg raskt rundt sin kaptein, omkranset han og gav ham noe beskyttelse fra TV-kameraenes konstante tilstedeværelse, uten å kunne gjøre noe for å begrense tidstapet, på hans grusomme jour sans. Mens Thibaut Pinot akselererte fra konkurrentene og tok karrierens kanskje største seier på ikoniske Col du Tourmalet, var Bardet mange kilometer ned i fjellsiden.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– En sann lidelse

20 minutter etter at Groupama-FDJ-rytteren hadde strakt hendene i været og Julian Alaphilippe hadde forsvart sin gule trøye, krysset Bardet endelig målstreken, med alle sammenlagtambisjoner pulverisert.

Knust unnlot han å snakke med pressen etter etappen, men postet senere et bilde på Instagram, hvor lagkameratene legger hendene støttende på skuldrene hans, etter målgang.

– En vandrende skygge. Et mareritt at jeg har vært på etterskudd med hvert eneste pedaltråkk de siste to ukene. Å innse og innrømme at jeg ikke er med i kampen i det hele tatt er en sann lidelse. Det er ikke tiden for å studere årsakene. Et nytt ritt starter nå og hvis beina kan ta meg dit jeg bør være, så håper jeg moralen kan kompensere.

– Takk fra bunnen av hjertet til mine lagkamerater og hele AG2R La Mondiale, som støtter meg i disse vanskelige stunder. Og til dere langs veien, som er så lidenskapelig opptatt av fransk sykkelsport og alltid gir meg styrke til å håpe.

«Skylder lagkameratene å fullføre»

Franskmannen – som sto på podiet som nummer to og tre i henholdsvis 2016 og 2017, og har tre etappeseire – har ikke funnet flyten denne sesongen.

– Det er sport. Du legger alt i det, men noen ganger fungerer det ikke. Vi har hatt noen strålende Tours de siste årene, med noen podier og topp ti. Dette er bare ikke vårt år, fortalte lagets sjef Vincent Lavenu etter etappen.

– Den siste utviklingen er ikke betryggende. Han følte seg ikke bra, fysisk, på tempoen, så jeg tror det tullet med hodet hans. Han sov ikke godt heller, men ingenting kunne ledet oss til å tro at noe sånt kunne skje i dag.

Etter rittet vil laget sette seg ned sammen med 28-åringene, for å analysere det som er blitt gjort denne sesongen, for å se om man kan finne en årsak til problemene.

For en nedtrykt Bardet, uten selvtillit, kan det bli en krevende vei til Paris, om han ikke klarer å finne glede eller form på sykkelen i løpet av rittets siste uke. Sjefen tro imidlertid ikke han kommer til å stå av og at «han skylder lagkameratene» å fortsette.

– Vi kan ikke legge ned våpnene. I toppidrett så møter utøvere nederlag på et eller annet øyeblikket. Det er en del av historien til mestere. Når ting går bra er det lett. Det er i vanskelige øyeblikk du virkelig viser karakter.

– Romain er en sterk karakter, så jeg tror han vil kjempe til slutten, for hans lagkamerater og våre sponsorer, fordi jeg tror vi må trenger å komme til Paris, selv om det ikke er på plassen vi ønsket.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!