EPA/Roman Rios

Suveren Wellens i De Brabantse Pijl

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 11.04.18 17:37

Del på    

Sterk oppvisning av Lotto Soudal i den belgiske semiklassikeren.

(procycling.no): Ingen kunne stoppe Tim Wellens i De Brabantse Pijl i det som var en solid kollektiv oppvisning av Lotto Soudal onsdag. Det belgiske laget satte press på konkurrentene med et angrep fra Tosh Van der Sande 65 kilometer fra mål, før en akselerasjon fra Jelle Vanendert skallet av feltet ytterligere da kun 11 kilometer gjensto.

Vanenderts rykk banet vei for at lagkamerat Wellens skulle dra til sju kilometer fra mål og aldri bli innhentet. Foran nesen på blant andre Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), som var godt posisjonert i finalen, pilte Wellens av sted og tok nytte av det slake partiet inn mot Ijskelderlaan-bakken siste gang til å opparbeide seg en avgjørende luke.

I spurten bak den overlegne Lotto Soudal-rytteren spurtet Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) inn til andreplass, like foran Wellens lagkamerat Tiesj Benoot (Lotto Soudal), mens Boasson Hagen endte på 15.plass i en gruppe 14 sekunder bak Wellens.

Tittelforsvarer Colbrelli overrasket noe ved å vise muskler allerede på fjerde siste stigning. Rykket 19 kilometer fra mål ble imidlertid tett markert av de øvrige favorittene som satt klistret på italienerens bakhjul.

Det belgiske laget dominerte dermed rittet på en meget spesiell dag for belgisk sykkelsport, i kjølvannet av det tragiske dødsfallet til Michael Goolaerts. Over målstreken pekte Wellens mot himmelen, som en hedrende gest til den unge belgiske rytteren som gikk bort under Paris-Roubaix.

– Det var for Michael. Jeg ville ikke feire. Jeg kjente ham ikke personlig. Men det er en fryktelig ting som har skjedd, sier Wellens i sitt seiersintervju.

De tragiske omstendighetene til tross, Wellens var fornøyd med sin gode innledning til Ardenner-uken, som startet med Amstel Gold Race søndag, og følges tett av La Fleche Wallonne onsdag, før monumentet Liège-Bastogne-Liège neste søndag.

– Dette var første av fire seiersmuligheter. Dette er kanskje ikke det største rittet, men jeg er glad for seieren, legger Wellens til – etter sesongens fjerde seier, den største endagssseieren hans på hjemmebane.

Slik gikk det til

Den 58. utgaven av rittet fikk en verdig start med en minnemarkering for avdøde Goolaerts i startbyen Leuven. Etter at flagget gikk ned, skulle en av Goolaerts lagkamerater fra Veranda’s Willems-Crelan sette farge på det tidlige bruddet. I rittets tidlige faser pilte sju ryttere av sted fra hovedfeltet.

Dries De Bondt (Veranda’s Willems Crelan), Calvin Watson (Aqua Blue Sport), Tyler Williams (Israel Cycling Academy), Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini), Elmar Reinders (Roompot), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic) og Andrea Peron (Novo Nordisk) opparbeidet seg en solid ledelsen, men ikke nok til å prege finalen.

Rittets siste faser dro seg til i Hargard-bakken 68 kilometer fra mål, da det ble stor strekk i feltet med Lotto Soudals tandemsrykk fra Jelle Vanendert og Tosh van der Sande. Boasson Hagen satt på dette tidspunktet godt posisjonert langt fremme og hadde få problemer med å komme seg med i det reduserte hovedfeltet som utkrystalliserte seg over den bratte toppen.

Van der Sande (Lotto Soudal) og Jack Haig (Mitchelton-Scott) holdt tråkket oppe etter bakken, og benyttet seg av det tekniske partiet etter stigningen til å støte seg opp til det tidlige bruddet, som bare lå 40 sekunder foran.

Men de gikk ikke lenge før både Van der Sande og Haig hadde forlatt de øvrige i bruddet og fortsatte uten dem. Duoen holdt dampen oppe, men fikk ikke mer enn 30 sekunder og ble kjørt inn igjen da 12 kilometer gjensto, etter mye temposetting av Bahrain-Merida i hovedfeltet.

Da Colbrelli ble kjørt inn ett sitt rykk fyrte Vanendert på ny og la til rette for at Wellens kunne gå kontra og sette inn nådestøtet mot slutten.

Odd Christian Eiking (Wanty) sto av rittet underveis etter en sykdomspreget oppkjøring, mens August Jensen (Israel) fullførte åtte minutter bak vinneren etter å ha jobbet for lagets kaptein, Kristian Sbaragli.

Tagget med: