FOTO: Strade Bianche

Suveren van der Breggen i brutalt Strade Bianche

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 3.03.18 13:25

Del på    

Nederlenderen vant vill utgave av grusveiklassikeren.

(procycling.no): Anna van der Breggen (Boels Dolmanns) trosset regn, kulde og gjørme på sin vei til seier i en minneverdig utgave av Strade Bianche lørdag.

Med et forrykende rykk på grusveiene i Colle Pinzuto, kunne europamesteren forsere en våt og glinsende lastricato opp til Piazza del Campo i ensom majestet, etter et 20 kilometer lang solostunt gjennom Chiantis bølgende landskap.

Som nedslåtte vrakgods i bakspurten til den overlegne nederlenderen kom Kasia Niewiadoma (Canyon) inn til andreplass et snaut minutt etter, mens tittelforsvarer Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) ble nummer tre, og sikret velfortjente podieplasser i damenes brutale WorldTour-åpning.

– Jeg aner ikke hvorfor jeg angrep så langt fra mål, men jeg følte meg bra. De bratte partiene er perfekt til å skape utskillelser. Tilfeldigheter spiller en rolle når man vinner en slikt ritt som idag, sier van der Breggen.

– Det var et episk ritt, kanskje det hardeste jeg har gjort noen gang. I mål følte jeg meg rar og tom, det betyr mye å vinne Strade Bianche.

Den italienske mesteren Longo Borghini initierte det avgjørende angrepet til van der Breggen, men fikk en gjenstand inn i hjulet og mistet kontakt med den suverene nederlenderen.

27-åringen Van der Breggen kombinerte fint med sin lagvenninne, regjerende verdensmester Chantal Blaak (Boels Dolmanns), som syklet aktivt underveis og endte på fjerdeplass til slutt.

Hitec Products-Birk og Team Virtus Katrine Aalerud sto for de norske innslagene, uten at noen satte farge på rittet mot slutten.

Slik gikk det til

Damenes ritt startet i morgentimene like etter klokken ni idet regnet begynte å falle. Allerede i den tre kilometer lange nøytrale sonen kom dagens første punkteringer, sykkelbytter og fall – uten at det ga alvorlige konsekvenser for noe av de involverte.

Tre ryttere hadde dannet et brudd etter ti kilometer. Mayuko Hagiwara (Cipollini), Sara Penton (Virtu) og Katia Ragusa (Be Pink Elite). På det første av totalt åtte grusveisektorer mistet imidlertid Hagiwara kontakt med de to andre, og ble etter hvert innhentet av feltet igjen.

På tredje sektor var Penton og Ragusa likeledes kjørt inn og med 100 kilometer igjen var rittsituasjonen gruppo compatto.

Rittet lyste virkelig opp da 50 kilometer gjensto. Angrep fra Alena Amialiusik (Canyon), Ellen van Dijk (Sunweb) og verdensmester Chantal Blaak (Dolmans) la grunnlag for en ny, sterk tetgruppen som ble jaget av Soraya Paladin (Cipollini). Samtidig fikk 2017-vinneren Elisa Longo Borghini en punktering på et kritisk tidspunkt.

Avstanden bak til en større gruppe stabiliserte seg rundt 40 sekunder. Trioen ledet an til de siste 20 kilometer, da et mindre feltet tettet luken idet tredje siste sektor for dagen sto for tur.

Longo Borghini var tilbake i front og så meget frisk ut da grusveiene pekte oppover. Italieneren førte an, men fikk problemer med sykkelen og havnet på etterskudd da den nederlandske stjernen Anna van der Breggen (Boels Dolmanns) angrep.

Ikledd en sort regnjakke forduftet van der Breggen for de andre. Luken ned til den italienske mesteren Longo Borghini økte fort, og hadde stabilisert seg rundt 40 sekunder med 13 km igjen til Piazza del Campo.

Van der Breggen viste seg å være i egen klasse. Inn i siste stigning i Siena hadde hun over minuttet og kunne kontrollert klatre opp til målstreken og ta sin første seier i den italienske klassikeren.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse