FLERE GRØNNE TRØYER? MTN-Qhubeka håper Edvald Boasson Hagen åpner veien for dem til Tour de France. I mellomtiden håper de han vil hente hjem seieren i en av de store vårklassikerne.

Slik blir Edvalds rolle hos MTN-Qhubeka

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.08.14 11:26

Del på    

Hentet som lagkaptein og døråpner til Tour de France.

Som foran overgangen til Team Sky i 2010, sto Edvald Boasson Hagens navn øverst på ønskelista i MTN-Qhubeka.

Mye har imidlertid skjedd på fem år, og det var allerede klart at de økonomiske rammene fra treårsavtalen han skrev med det britiske laget, ikke ville dukke opp noe annet sted.

MTN-laget var imidlertid klare for å tilby Boasson Hagen noe få andre lag var villige til foran 2015-sesongen: En rolle som lagkaptein i de største rittene de blir invitert til i verdenstouren.

I 2014 har dette dreid seg om Vuelta a España, Tour de Suisse, La Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège og Milano-Sanremo.

Kan gå for grønn trøye
Onsdagens pressetreff var flankert av Douglas Ryder for det afrikanske laget. Han sa følgende om 27-åringen rolle neste sesong:

– Han blir vår lagkaptein i klassikerne, andre endagersritt og mindre etapperitt. Han vil også kjøre Tour de France, som vi håper å få innpass i neste sesong, sa Ryder.

– Vil dere kjøre for Edvald i sammendraget under touren?

– Nei, vi ønsker at han skal vinne etapper eller gå for den grønne poengtrøyen. Vi vet at Edvald er god på kortere etapperitt, men vi har ingen planer om å gå for ham i toursammendraget, sier Ryder til procycling.no.

Gir ikke slipp på Roubaix-drømmen
De siste årene har Boasson Hagen hatt som hovedmål å vinne Paris-Roubaix.

I år ble ikke laget innvilget startplass i rittet, men det kan endre seg neste år.

– Det kommer alltid til å være drømmen min (å vinne Paris-Roubaix), men det kan hende jeg kjører noen andre ritt neste år, og heller kommer tilbake til det, svarer Boasson Hagen.

– Hvordan vil det være å se på mens andre sykler Paris-Roubaix?

– Jeg er åpen for å kjøre andre løp, også. Det kan godt være at jeg prøver meg i Ardennene. Jeg kjørte Liège-Bastogne-Liège og den type klassikere for noen år tilbake.  Det er lenge siden jeg har prøvd det. Jeg kan godt prøve meg der igjen.

Han avkrefter også at han vil prøve seg som sammenlagtrytter i sitt nye lag:

– Jeg har som mål å vinne etapper og endagersløp, og mindre etappeløp. Jeg har ikke Tour de France som nå mål, og har ikke tenkt å bli en Tour de France-rytter.

Bygger for WorldTouren
Qhubeka-laget vil bestå av omlag halvparten afrikanske ryttere neste sesong.

– Vi kommer til å ha rundt 22-23 mann, og av dem vil 11-12 være afrikanske, bekrefter Ryder.

Theo Bos, Tyler Farrar, Matthew Goss og Reinhardt Jansen Van Rensburg er blant rytterne som kobles til laget. Med Boasson Hagen på plass kan det dog være at noen av disse faller fra.

Det vil bli hentet ryttere som vil ha som oppgave å være hjelpere for nordmannen i klassikerne.

– Vi ser på ryttere fra Australia, USA og Storbritannia. Vi ønsker å globalisere laget vårt og vil signere sterke ryttere fra flere kontinenter.

– Har dere planer om å sikre dere WorldTour-lisens på sikt?

– WorldTouren, slik vi kjenner den i dag, vil endre seg i 2016 eller 2017. Da vil det være 16 lag på øverste nivå, og en gradering av nivå to. Vi ønsker å være i det øvre sjikte der, og være garantert innpass i en Grand Tour årlig. På sikt er det en drøm å få det første WorldTour-laget fra Afrika.

– Det vi bygger for nå er å ligge godt an når reformen kommer i 2016. Vi har langsiktige planer for laget vårt, og å signere Edvald Boasson Hagen fører oss et stort steg nærmere de målene, avslutter Ryder.

PS! Boasson Hagen har skrevet under en toårig avtale med laget. MTN-Qhubeka har treårige avtaler med sine nåværende hovedsponsorer.