PÅ AUSTRALSK JORD: Noen av Sky-rytterne ankom allerede i slutten av desember, og drar ikke tilbake til Europa før i februar. Her er Sky og blant andre Richie Porte i aksjon under fjorårets Tour Down Under. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Sky-ryttere på Australia-camp i over én måned

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.01.16 11:23

Del på    

- Får jeg ikke Down Under, slutter jeg, fleiper Arvesen.

(procycling.no): Allerede dagen etter «Boxing Day» startet Luke Rowe reisen mot Australia og de siste forberedelsene foran 2016-sesongen.

Her blir 25-åringen fra Cardiff, Pete Kennaugh og Ben Swift værende til Herald Sun Tour avsluttes den 7. februar.

Brorparten av Sky-laget som skal sykle Down Under ankom ikke før den 3. januar. En del av mannskapet, deriblant Kurt Asle Arvesen, skiftes ut foran Cadel Evans Great Ocean Race i slutten av måneden.

– Hvorfor ønsker Sky å ha noen av rytterne der hele perioden?

– Grunnen til det er et ønske om å akklimatisere seg fullstendig, både med tanke på temperatur og reising over tidssoner. Det er utrolig fint å trene her, og Adelaide er generelt en fin plass. Når man først skal ned hit, er det like greit å utnytte den muligheten, sier sportsdirektør Kurt Asle Arvesen til procycling.no som også har registrert at Astana, Tinkoff-Saxo og Etixx-Quick Step dukket opp tidlig.

Familietur på nyåret
Flere Sky-ryttere har fått muligheten til å ta med seg ektefeller og barn til Australia under deler av oppholdet i Glenelg, 20 minutter unna Adelaide.

På grunn av varmen drar rytterne tidlig ut på trening, og har mer tid til å slappe av med familien på ettermiddagen og kvelden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VILLE TILBAKE: Kurt Asle Arvesen stortrives ved kysten utenfor Adelaide. FOTO: Torgeir Strandberg (procycling.no)

VILLE TILBAKE: Kurt Asle Arvesen stortrives ved kysten utenfor Adelaide. FOTO: Torgeir Strandberg (procycling.no)

Arvesen ankom Sky-campen den 5. januar, og har selv blitt svært glad i reisemålet etter årene som aktiv rytter og nå sportsdirektør.

– Det er en fin del av verden, rett og slett. Derfor kommer jeg tilbake hvert år. Jeg pleier å si at om jeg ikke får Down Under, blir jeg ikke med videre. Etter dette kan de gjøre hva de vil med meg, sier Arvesen med et smil.

– Er det tid til å reise ut til den lokale koalaparken?

– Vi var på en wildlife-park i fjor, men vi trenger det egentlig ikke. Vi sitter i bil fem-seks timer om dagen, og ser ganske mye. Her om dagen så vi 18 koalabjørner, og i dag så vi fem kenguruer, forteller han.

Frykter Orica og BMC
Dog er det ikke bare dyreliv og familiehold oppholdet dreier seg om.

Sky-laget forbereder seg naturligvis på WorldTour-åpningen Tour Down Under som starter tirsdag i neste uke.

Britene har sendt ut Rowe, Sergio Henao, Pete Kennaugh, Salvatore Puccio, Ian Stannard, Ben Swift og Geraint Thomas til den oppgaven, så det er tydelig at de mener alvor.

Arvesen holder likevel ikke guttene som forhåndsfavoritter.

– I første rekke har du Orica GreenEDGE. De er på hjemmebane, og har litt å rette opp etter hvordan det australske mesterskapet fortonet seg. I tillegg har BMC Racing et meget sterkt lag her.

Rart, men gledelig gjensyn med Porte
Det amerikanske laget stiller med fjorårsvinner Rohan Dennis og tidligere Sky-rytter Richie Porte.

Porte ble for øvrig nummer to Down Under for det britiske storlaget i fjor:

– Det var rart å møte ham på hotellet her om dagen, i BMC-drakt. Han er en bra fyr, og det var synd å miste ham. Nå får han kjøre for egne muligheter i Tour de France, og det kunne vi ikke love ham på vårt lag.

Løypa ligner 2014-utgaven
Arvesens mannskap kjører for Sergio Henao og Geraint Thomas i sammendraget.

Da Tom-Jelte Slagter vant her i 2013, ble Thomas tredjemann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STERKT LAG: Rohan Dennis er tittelforsvarer i Tour Down Under. Nå har han også Richie Porte med på laget. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERKT LAG: Rohan Dennis er tittelforsvarer i Tour Down Under. Nå har han også Richie Porte med på laget. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I fjor forsøkte han å hjelpe Porte, men denne gangen får han altså muligheten selv.

Arvesen forteller at den tøffe avslutningen opp til Paracombe, der Dennis overtok ledertrøya i fjor, ikke er med denne gangen.

I stedet har man gått tilbake til en versjon som likner på 2014-utgaven. Da vant Diego Ulissi etappen, mens Cadel Evans tok sammendraget.

To ganger opp Willunga Hill
I 2013 vant Thomas etappen med Corkscrew, så det kan godt være at løypeendringen kan vippe ting i Skys favør.

Det forventes at etappe fem vil avgjøre sammendraget, da rytterne skal passere Willunga Hill to ganger mot slutten av etappen.

Ellers er det verdt å merke seg at det kun er avslutningen i Adelaide på rittets siste dag som ganske sikkert ender i en massespurt.

De er klatring på de første fem etappene. Og selv om ikke alle har en bakkefinish på Willunga, så avslutter kuperte runder to av de første fem dagene.

Det bør gi oss en eksplosiv og spennende åpning på WorldTour-sesongen.

Her finner du mer om etappene!

PS! Foreløpig ser det ikke ut til at Tour Down Under vises på norsk TV. Sjekk oppdatert TV-oversikt her!