NYTT NEDERLAG: Cameron Meyer måtte se seieren i det australske mesterskapet glippe nok en gang. FOTO: Mitchelton-Scott

Skuffelse for Meyer – kontinentalrytter ble australsk mester

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 6.01.19 13:06

Del på    

Tok skalpen av World Tour-proffene.

(procycling.no): World Tour-rytterne har, som seg hør og bør, dominert det australske mesterskapet det siste tiåret. Før søndagens ritt hadde ikke en rytter under sportens øverste nivå vunnet siden 2009, da Peter McDonald (Drapac – Porsche Cycling) stakk av med seieren.

Den gang ble en ung og fremadstormende Cameron Meyer nummer fire. Den da 20 år gamle rytteren hadde akkurat tatt fatt på sin første sesong som profesjonell for Garmin-Slipstream og syklet sitt første seniormesterskap. Siden har han jaget «green and gold», og vært nær med en annen- og tredjeplass.

Søndag lå han i drømmeposisjon til å endelig sikre tittelen, men i stedet endte rittet i tårer, etter at en kontinentalrytter sørget for en skrell i en svært spennende finale.

– Jeg skal prøve å ikke gråte f@@@or mye. Jeg tror jeg har hver eneste plassering bortsett fra første. Jeg hadde muligheten og jeg er ikke sikker på om jeg er skuffet over meg selv eller over å ha skuffet lagkameratene mine litt, sa 30-åringen med bristende stemme.

Mitchelton-Scott i overtall

I innledningen av rittet gikk en gruppe på over 30 ryttere løs og satte fart på rittet. Feltet var ikke fornøyd med situasjonen og fra gruppen gikk fire ryttere avgårde, for å etablere dagens brudd.

Mitchelton-Scott var godt representert i gruppen, med regjerende mester Alex Edmondson og Luke Durbridge, i tillegg til kontinentalrytterne Michael Freiberg (Pro Racing Sunshine Coast) og Chris Harper (Team BridgeLane).

Inne på de siste fem milene akselererte Cameron Meyer fra et jagende felt, og sammen med Jason Lea (Team BridgeLane) og Conor Murtagh (Oliver’s Real Food Racing) kjørte de seg opp til kvartetten. Inne på de siste rundene i den 11,6 kilometer lange rundløypen var det Chris Harper som var den mest toneangivende, og lanserte flere tøffe angrep.

Den siste gangen opp Buninyong Hill var det bare Meyer som hadde kreftene til å følge og de samarbeidet inn mot de aller siste kilometerne. Freiberg ble liggende i ingenmannsland, drøyt 20 sekunder bak og virket å være ute av dansen.

Katt og mus

Meyer og Harper begynte imidlertid å lure på hverandre og tempoet gikk ned. De to byttet litt på å ta fronten, men ingen forpliktet seg til å holde oppe intensiteten. Dermed kom Freiberg seg tilbake med 800 meter igjen og, som rett fra læreboka, angrep han umiddelbart.

Den tidligere omnium-verdensmesteren fløy forbi, og Harper og Meyer måtte omstille og spurte etter. Harper, som ble nummer tre i fjorårets ritt, var den som fulgte nærmest, men måtte til slutt betale prisen for nølingen deres. Meyer trillet slukøret over mål som tredjemann, med kramper.

– Inn på oppløpet, da jeg kom opp bakfra, så forventet jeg ikke [å vinne]. Og da jeg angrep dem med litt fart og fikk luke så tenkte jeg «her må jeg virkelig grave dypt. Jeg vet hvor rask Cam [Meyer] er, fortalte Freiberg etter triumfen.

I utgangspunktet en stor seier for enhver australsk rytter, men det var også karrierens første seier (i et UCI-kategorisert ritt) på landeveien for 28-åringen, som hadde et opphold fra sykkelkarrieren mellom 2012 og 2017.

Mens Harper hadde håpt at Meyer skulle ta initiativet i finalen, ettersom han har den hvasseste avslutningen, prøvde Meyer å slippe billig unna, ettersom han ikke følte han hadde de store kreftene igjen.

– Jeg visste at jeg hadde et kick igjen i beina og Freiberg gikk tidlig, noe jeg håpte han ikke skulle gjøre. Da han var på vei opp prøvde jeg å bløffe Harper, for å komme så nær mål som mulig med bare et kick og det var for mye for beina i dag.

18-åring overrasket i damerittet

Også på kvinnesiden ble det en overraskelsesvinner. I den samme rundløypen gikk 18 år gamle Sarah Gigante (Roxsolt Attaquer) avgårde i et tidlig brudd, sammen med blant andre Shara Gillow (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope), Sarah Roy (Mitchelton-Scott) og Chloe Hosking (Alé Cipollini).

Bakfra var det Mitchelton-Scott som holdt kontrollen og prøvde etter hvert å få flere ryttere opp til frontgruppen, for å forbedre oddsen sin. Foran holdt gruppen imidlertid godt stand og med 15 kilometer til mål angrep Gigante og gikk solo.

Fra hovedgruppen gikk Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) til og med to kilometer til mål hadde hun passert alle forfølgerne, men Gigante hadde fått en for stor ledelse. Ungjenten krysset streken 50 sekunder før rutinerte Spratt og kunne slippe løs euforien.

– Jeg er så glad, jeg kan ikke tro det. Jeg forventet ikke en gang å vinne U23-tittelen. Jeg håpte på en medalje og kanskje å vinne, hvis jeg var ordentlig heldig. Så bare å vinne U23-rittet ville vært utrolig, en å vinne eliterittet… Jeg kan ikke tro det.

Tagget med: ,

Les også disse