Prøv Procycling Pluss idag

– Jeg prøvde å være kald og gjorde nok mye taktisk riktig

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 11.05.19 20:41

Del på    

Trond Håkon Trondsen måtte le etter uventa seier.

KROKKLEIVA (procycling.no): Etter solid gjennomføring av Tour de Normandie, ispedd etappeseier på dag 6, tok Trond Håkon Trondsen konkurransefri i april måned.

Tiden benyttet han godt. Til trening.

Tre av ukene tilbrakte han på treningsleir i Sierra Nevada, før han var tilbake igjen i konkurranse under Himmerland rundt i starten av mai.

GALLERI: Du finner mange bilder på vår Facebook-side!

Foran Sundvolden GP ble han ikke omtalt i favorittsjiktet av altfor mange. Etterpå innrømmet han også selv at han i tvil om hvordan 4,5 kilometer á 7 prosent ville passe ham i dette selskapet.

– Sundvolden var kanskje rittet jeg var mest usikker på i forkant, ja. Så da er det ekstra gøy å gjøre det så bra her. Planen var at jeg og Kristian (Aasvold) skulle spare oss til den siste bakken, og så skulle de andre være med på å gå i brudd, sier Trondsen til procycling.no.

Lurte seg med i større gruppe

Slik skulle det ikke gå, først og fremst fordi det ble kjørt tøft nesten hele veien under den 164,4 kilometer lange klassikeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANGREP TIDLIG: Alt et stykke før siste passering av Røinebakken, hadde Bjørn Tore Hoem gått solo under lørdagens Sundvolden GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Det tok lang tid før noe brudd fikk lov til å gå, og da det først skjedde endte hele hovedfeltet opp med å eksplodere opp første passering av Røinebakken.

Deretter slet to store grupper seg løs, og i det siste forsøket endte Trondsen med å skli etter. Eller, på grunn av forvirring rundt brikken hans, gikk man lenge utfra at det var Eirik Lunder som satt i det skulle bli det avgjørende bruddet.

procycling.nos bilder ved toppen av andre gangs passering av Røine etterlot ingen tvil: Det var ’spirrevippen’ fra Skedsmokorset som lurte seg med i gruppa som også inneholdt Sindre Lunke, Ludvig Holstad Aspelund, Jasper Hindsgaul, Jesper Shultz, samt flere ryttere fra både Uno-X Development Team og Lotto Soudal U23.

Men en god stund satt han altså inkognito i teten av rittet – i hvert fall online, og slik skulle det fortsette helt fram til avgjørelsen falt drøye 500 meter fra målstreken.

– Du tok ikke i et tak i den gruppa der før det var helt nødvendig?

– Nei, for det første følte jeg meg ikke som den største favoritten der. Jeg hadde tro på at jeg kunne kjøre fort opp her, men jeg var ingen favoritt. Både Lotto-Soudal og Uno-X hadde overtall. Jeg prøvde å være kald og gjorde mye taktisk riktig, følte jeg, sier Trondsen.

Tidlig angrep fra Lunke

Klatreren Sindre Lunke valgte å klinke til alt ved 180-graderssvingen som dukker opp med over 2,5 kilometer igjen til toppen av Krokkleiva. Der hadde han selskap av Brent Van Moer (Lotto Soudal U23).

– Jeg synes egentlig Lunke gikk litt tidlig. Jeg tenkte i hvert fall at om jeg hadde gått etter ham der, så hadde jeg nok fått det. Jeg måtte spille på de andre og late som jeg var ganske ferdig. Det var selvsagt tungt, men jeg kjente at jeg hadde litt igjen. Når kilometersmerket dukket opp, skjønte jeg at det kunne gå skikkelig bra. Jeg så at de foran var ganske stive. Jeg kjørte meg opp til dem og støtet rett før toppen, forteller Trondsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØR START: Sindre Lunke i passiar med Kristan Aasvold (Team Coop) før starten av Sundvolden GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Lunke er ingen spurter og hadde lite å svare med da Trondsen kom i større fart bakfra og fikk et forsprang over bakketoppen med panoramautsikt over Ringerike.

Trondsen ble igjen nærmest overfalt av sportsdirektør Magnus Børressen etter at han hadde krysset målstreken solo mens hans karakteristiske latter runget utover Kleivstua.

– Trond er helt rå. Han er vel ikke den sterkeste i bakken her, men han gjør vel alt riktig i de to timene han sitter i bruddet før bakken. Han kjører kynisk og smart. Han er akkurat på det hjulet han skal være til enhver tid. Han vet hvordan han skal kjøre den siste bakken her og kommer med et sent angrep. Han er den beste spurteren der og det utnytter han, og da går det som det går.

Ble hentet like før toppen

Lunke kapret andreplassen, men virket nesten irritert på sin overmann etter målgang.

– Slått av en spurter, det er flaut! utbrøt trønderen, som likevel var kjapp med å gratulere Coop-rytteren:

– Nei, det er ikke flaut. Han er dritgod. Han kom på slutten der og har killerinstinktet. Han kjørte forbi rett før toppen før utforkjøringa. Han hadde litt mer fart over kulen og jeg stivna litt. For min del skulle det vært litt lenger eller målgang på toppen, men jeg føler jeg gjorde det rette, fortalte Lunke til procycling.no etterpå.

Som Trondsen var også trønderen i undertall i gruppa der framme. Det var han som tettet luka opp til Jonas Abrahamsen og Ward Vanhoof idet de kjørte seg opp til Bjørn Tore Hoem som lå ensom i tet alt før feltet tok fart på den andre passeringen av Røine.

Etter at både det belgiske laget og Uno-X kjørte svært offensivt inn mot den kuperte avslutningen opp mot Kleivstua, må det ha vært bittert å se at de to første plasseringene gikk til Trondsen og Hoem.

– På slutten ble det en del støting. Vi kom opp bakken. Jeg var rett og slett ikke sterk nok til å kjempe om topp 3. Jeg hadde greie bein og var kanskje sterkest av oss tre. Jeg prøvde meg mye underveis også. Jeg var solo underveis, og sammen med en Lotto-rytter da vi hentet Bjørn Tore. Vi kunne kanskje ha spart oss litt mer der, men plutselig hadde det gått inn også. Hvis ikke Lunke hadde tetta den luka, sier Jonas Abrahamsen til procycling.no.

– Endte opp med å slite ut hverandre

På vei inn mot den avgjørende bakken ble både Andreas Leknessund og Torjus Sleen tvunget til å slippe.

Børresen i Coop mener den skjeve fordelinga i bruddet endte opp med å vippe tingene i deres retning.

– Heldigvis var det to lag som satte med tre mann i stedet for ett, for de ender faktisk bare opp med å slite ut hverandre. Trond trengte egentlig ikke å ta noe ansvar der, for det virket som de var livredde for hverandre. Han går litt under radaren, sånn sett, så det var optimalt for oss.

– Hva var beskjeden du ga til Trondsen underveis?

– Ikke gjør en dritt! Og det gjorde han heller ikke i løpet av de to timene han satt i brudd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HADDE OVERTALL UNDERVEIS: Her trekker Jonas Abrahamsen og Torjus Sleen for blant andre Andreas Leknessund ved første gangs passering av Røinebakken. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Én ting er i hvert fall sikkert, samme Trondsen går ikke under radaren foran søndagens Ringerike Grand Prix. Et ritt som i utgangspunktet passer 25-åringen langt bedre enn dagens finale.

– Du blir viren å ha med å gjøre i morgen og?

– Det kan hende. Det blir gøy, det, svarer Trondsen selvsikkert – deretter valgte han å sykle en halvtime ekstra, hjem til hotellet, som avkobling etter seieren på toppen av Krokkleiva.

PS: Ringerike Grand Prix begynner 11:30 søndag og du kan følge med på alt som skjer hos oss på procycling.no!

Tagget med: , , ,

Les også disse