Prøv Procycling Pluss idag

DRAMA: Kun få meter skilte til slutt da Kasia Niewiadoma vant Amstel Gold Race søndag. FOTO: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images.

Polsk seier etter dramatisk Amstel-finale

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 21.04.19 14:31

Del på    

Niewiadoma holdt unna for Van Vleuten.

(procycling.no): Med et avgjørende angrep i Cauberg-bakken 2.5 kilometer fra mål la Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRM) grunnlaget for en imponerende seier i Amstel Gold Race.

Den polske mesteren tok karrierens største seier etter å ha holdt unna for Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) i det som var en nervepirrende finale. Niewiadoma hadde kjørt av samtlige etter siste forsering av den velkjente stigningen i Valkenburg, men Van Vleuten så ut til å kunne tette luka i det 1.8 kilometer lange, flate partiet inn til mål.

En heroisk Canyon-rytter forsvarte seg med nebb og klør i front og holdt unna for den nederlandske forfølgeren med bare et par sekunder. Marianne Vos (CCC) rundet av podiet med sin tredjeplass.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg kan ikke tro at dette har skjedd. Lenge har jeg drømt og jobbet for å vinne Amstel Gold Race. Nå har endelig drømme gått i oppfyllelse, sier Niewiadoma – som kan vise til en tredjeplass fra Amstel Gold Race i 2017.

Polakken kjørte et offensivt ritt og var i et mellombrudd på de siste milene før favorittene var samlet på ny på de siste kilometerne. Niewiadoma leverte et godt timet angrepet i Cauberg der hun kjørte Vos og resten av favorittene av hjulet. 2017-vinner Anna van der Breggen (Boels Dolmans) var tom for krefter og hadde ingenting å svare med da finalen eksploderte. Van Vleuten kom veldig fort på slutten, men Niewiadoma sa hun utelukkende forserte fremover.

– Jeg tenkte ikke på henne (Van Vleuten). Jeg fokuserte på målstreken og så meg ikke bak. Jeg hørte bare sportsdirektøren min skrike (på radionen). Det var de lengste kilometerne i min karriere, sier 24-åringen.

Longo Borghini og Amanda Spratt på offensiven i damenes Amstel Gold Race søndag. FOTO: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images.

Slik gikk det til

Et ytterst oppstykket felt tok fatt på de siste 40 kilometerne av rittet idet Bemelerberg skulle forseres igjen. Allerede da hadde eneste norske i rittet, Katrine Aalerud (Virtu), krasjet og var ute av rittet. Et angrep fra Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) på Cauberg hadde åpnet angrepsslusene og rykkene gikk i strie strømmer på de siste milene.

Trek-laget fulgte opp med Elisa Longho Borgini. Italieneren fikk selskap av Katie Hall (Boels Dolmans) og Amanda Spratt (Mitchelton-Scott). Bak tettrioen tok CCC ansvar i en 15-rytter sterk forfølgergruppe med navn som Anna van der Breggen (Boels Dolmans), Kasia Niewiadoma (Canyon-SRM), Marta Bastianelli (Virtu) og Annemiek Van Vleuten (Mitchelton-Scott).

Avstanden vokste til 30 sekunder før legenden Marianne Vos virkelig bestemte seg og ofret seg totalt for lagets kaptein, Moolman-Paiso. Bare ti sekunder skilte de to gruppene inn i Cauberg for andre gang. Halvveis i bakken var utbryterne innenfor rekkevidde idet Niewiadoma lettet på baken med 20 kilometer igjen og støtet seg opp til teten.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tre ble dermed til fire med en offensiv Niewiadoma som ny primus motor i front. Inn på den siste runden ble de jaktet av et lite felt med bare ti ryttere. Longho Brogini, Spratt, Hall og Niewiadoma ledet med 25 sekunder da tre bakker gjensto.

Men Vos var ikke slagen ennå. Den tidligere verdensmesteren tettet luken med nok en forrykkende akselerasjon og samlet feltet på ny 15 kilometer fra mål.

Re-grupperingen banet vei for nye angrep. Først var det Spratt, til ingen nytte. Deretter gikk Longo Borghini på nytt. Italienerne fikk luke og gikk inn i Bemelerberg alene i tet med 27 sekunders ledelse.

Et angrep fra Van Vleuten splittet forfølgergruppen og tvang Van der Breggen til å bruke krefter på å holde seg på riktig side. Finalen dro seg virkelig til da favorittene følte hverandre på tennene med gjentatte angrep, men ingen kom seg av gårde.

Ikke før Spratt hugget til på ny og dro med seg Moolman-Paiso opp til Longo Borghini. Men trioen fikk ikke til noe samarbeid og det hele samlet seg inn i den avgjørende og siste forseringen av Cauberg.

Tagget med:

Les også disse