Én gang i året runger brosteinen som kirkeklokker over slettene nord i Frankrike. Én gang i året setter sykkelsporten sine modigste ryttere på prøve i det som like mye er et ritual som et ritt. Søndag er det klart for den 122. utgaven av Paris-Roubaix – klassikeren som aldri blir likegyldig.
En pilegrimsvandring på to hjul
Fra Compiègne til Roubaix – 259,2 kilometer med alt annet enn komfort. Med 30 brosteinspartier og 53,7 kilometer med risting, spenning og overlevelse. Rytterne må takle legendariske navn som Mons-en-Pévèle, Carrefour de l’Arbre – og selvfølgelig, Trouée d’Arenberg, der farten kuttes av en ny innkjøring, men frykten er den samme.
Dette er rittet der kropper brytes, sykler knekker og håp knuses – og hvor seieren varer evig.
Van der Poel og arven fra Roubaix
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) kommer som regjerende mester – og dobbel vinner. I fjor vant han med 60 kilometers soloangrep og skrev seg inn blant de største med rittets raskeste seier noensinne. Nå kan han bli den første på 40 år til å vinne tre år på rad.
– Det var som å fly lavt over helvete, sa han etter målgang i 2024. Søndag flyr han igjen.

paris-roubaix.fr/
Pogacar i debutens vold
Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) har vunnet alt unntatt dette. Nå debuterer han i Paris-Roubaix – det mest kaotiske av alle monumenter. Sloveneren har en egen evne til å temme terreng andre frykter, men i Roubaix finnes ingen forutsigbarhet.
Han er den første regjerende Tour de France-vinneren siden Merckx i 1975 som stiller her. En seier vil sprenge grensene for hva én rytter kan mestre.
Rivaler med brostein i blodet
Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) vender tilbake fra skade – og med sulten intakt. Belgieren har vært nær før, men aldri vunnet. Han har med seg Dylan van Baarle og Per Strand Hagenes – en trio laget for de verste forhold.
Mads Pedersen (Lidl-Trek) har vært i storslag denne våren og har styrken til å kjøre alene – og spurtegenskaper til å vinne fra en liten gruppe.
Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) er kraftverk på to hjul. Hvis det blir en langspurt fra en selektert gruppe, er han dødelig farlig.
Flere med trumf på lur
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) ble nummer to i fjor og kjenner brosteinen bedre enn de fleste. I skyggen av Van der Poel kan han slå til hvis sjansen åpner seg.
Stefan Küng (Groupama-FDJ) er alltid i nærheten, alltid med. En rytter laget for lidelse, og kanskje – med marginene på sin side – en potensiell vinner.
Tim Merlier (Soudal–Quick-Step) er rask og robust. Overlever han Carrefour de l’Arbre i front, kan han være den mest eksplosive i en teknisk spurt.
Norske ryttere: Én veteran, én debutant
Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) gjør sin tiende start i rittet. Han har vært topp fem før, og i et kaosritt som dette, er erfaringen hans største våpen.
Per Strand Hagenes (Visma) får sin debut. Ung, men allerede betrodd støtte for Van Aert. Rittets rytme passer ham – brostein, utholdenhet og fryktløshet.
Sven Erik Bystrøm (Groupama-FDJ) og Jonas Abrahamsen, Markus Hoelgaard, Rasmus Tiller, Erik Resell og Søren Wærenskjold (Uno-X) kompletterer det norske innslaget – klare til å gripe muligheten dersom hovedfavorittene feiler.
Bli kjent med årets løype: https://www.paris-roubaix.fr/en/stage-1
Vær, velodrom og ventetid
12 grader. Lett regn. Et lag med søle over brosteinene. Det er akkurat som det skal være. Ingen vil vinne lett. Ingen vil glemme dette.
Målet, som alltid, er velodromen i Roubaix. Der hvor hjulets sirkel møter historiens sirkel.
Fjorårets drama: Soloritt inn i historien
I 2024 avgjorde Van der Poel rittet allerede i Carrefour de l’Arbre. Han forlot konkurrentene og vant med over tre minutters margin. Philipsen og Pedersen tok de andre pallplassene, men det var en dag der én mann skrev hele historien alene.
Tidspunkter og sending
Start: 11:10
TV: Eurosport og Discovery+ fra 10:45
Paris-Roubaix er ikke et sykkelritt. Det er en test av karakter. Og på søndag, skal noen igjen forsøke å vinne evigheten.