KOKAIN-TATT: Luca Paolini skal ha avgitt en positiv dopingprøve for bruk av kokain. AFP PHOTO / BELGA / KURT DESPLENTER

TIDLIGERE SUPERDUO: Luca Paolini har vært til stor hjelp for Alexander Kristoff i løpet av deres år sammen i Katjusja. Foto: AFP PHOTO / BELGA / KURT DESPLENTER

Paolini innrømmer: – Jeg var avhengig

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 27.12.15 15:22

Del på    

For stolt til å søke hjelp, nå vil italieneren hjelpe andre i samme situasjon.

Det var etter den syvende etappen av årets Tour de France at det kom fram at Luca Paolini, Alexander Kristoffs mest betrodde hjelper, hadde testet positivt for kokain. Siden har det vært lite nyheter rundt italienerens sak, som nå er inne til behandling hos UCI.

I et intervju med den italienske storavisen Gazzetta dello Sport forteller 38-åringen åpenhjertig om saken fra sitt ståsted og innrømmer at han brukte kokain i forkant av touren. Misbruket skyldes Paolinis avhengighet av sovepiller.

– Hoveddelen var benzodiazepine. Men det skapte en forbanna avhengighet, forteller Paolini. – Det startet i 2004 da min bror døde. Det virkelige problemet er hverdagslivet, store og små problemer. Alt det kommer på toppen av idretten, sier Paolini til den italienske avisen, gjengitt av biciciclismo.com.

– Jeg var avhengig, og kjøpte det på vanlig resept. Det er ikke forbudt. Det var aldri nok. Det endrer sinnstemningen din, døgnrytmen din og når du stopper å ta dem går du inn i en depresjon. Du blir avhengig. Ja, jeg prøvde å slutte, men det var en vanskelig kamp. Jeg hadde panikkanfall, angst og ubehag. Det er ikke et bra liv.

– Verst var det på natten, når benzodiazepinene fikk styrke. Du mister klarheten. Og da kommer det ned til kokain. For meg var det uunngåelig, jeg tok det nesten uten å være klar over det. Jeg var alene den natten. Jeg var alene i to uker i fjellene i midten av juni, før touren, da jeg tok kokain. Jeg kan ikke tilgi meg selv. Jeg er en ektemann og far, en ledende idrettsutøver. Jeg var et eksempel for så mange. Jeg har sviktet en generasjon som trodde på meg. Det er det som gjør vondt.

– Jeg innså raskt at det ikke var noen ulykke. Jeg drepte den sportslige delen, men ble «født på nytt» som menneske. Nei, jeg vet ikke om jeg ville gjort det igjen. Kokain åpnet øynene mine, og fikk meg til å innse avhengigheten min av sovepiller.

Såret stolthet
Paolini ble frarådet å bruke sovepillene så tungt som han gjorde av Katjusjas leger, men avhengigheten var for sterk for 38-åringen, som etter kokainavsløringen har vært inne til avrusing.

– Jeg var en slave for de pillene, det var veldig trist. Det var noe jeg måtte gjøre. Jeg tok tid til å høre på meg selv, og det var en nydelig parentes i livet mitt, min viktigste seier, mener italieneren.

Klassikereksperten vil nå bruke mer tid sammen med familien, men kommer med en advarsel til andre utøvere i lignende situasjoner.

– Det er godt å være vinnere, men vi må forstå signalene fra kroppen og hodet. Du tror du er en supermann, og så ser du deg i speilet og ser en vanlig mann.

– Jeg har alltid vært stolt. Jeg har aldri søkt hjelp fra andre. Årene går, forventninger, hele tiden hjelpe for kapteinene, fra Kristoff til Rodríguez, alltid kjøre på. 20 dager etter Lombardia og tilbake på sykkelen, rittene i januar, klassikerne, giroen, touren. Alt fikk meg ut av balanse.

– Problemet kom når syklingen sluttet. Sporten reflekterer situasjonen i dagens samfunn. Det er krise, mindre utstyr, færre utøvere, færre jobber. Jeg vet ikke om jeg om jeg vil ha muligheten til å komme tilbake, men dette er den største lærdommen jeg kunne fått. Man trenger ikke å gjemme alt inni seg når man har problemer. Du må søke hjelp, sier Paolini.

Tagget med:

Les også disse