Prøv Procycling Pluss idag

UTFORDRET PROFFEN: Andreas Leknessund pushet Edvald Boasson Hagen hele veien inn i kampen om NM-gullet på tempo i fjor. FOTO: Theis Magelssen/procycling.no

Øyeblikket: Andreas Leknessund

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.11.18 09:45

Del på    

procycling.no kårer årets beste, norske kontinentalrytter.

procycling.no skal i høst kåre Norges beste, mannlige rytter på kontinentalnivået. Du kan avgi din stemme i bunnen av denne artikkelen!

Fakta:

Navn: Andreas Leknessund
Alder: 19 år
Lag: Uno-X Development Team
UCI-poeng: 47,83
Gode prestasjoner: NM-sølv i tempo (eliteklassen), 2.-plass på etappe 2 av Ronde de l’Isard, 4.-plass 1. etappe av Giro della Valle d’Aosta, 13.-plass Piccolo Lombardia

Øyeblikket:

Uværsskyene som tårnet seg opp over Andebu denne junikvelden var for sent ute til å ramme Andreas Leknessunds NM-tempo. Men hadde slusene åpnet seg litt etter klokka 21 denne torsdagen, kunne innspurten blitt av tempoduellen mot Edvald Boasson Hagen blitt mer spennende enn 31-åringen hadde satt pris på.

Unikumet fra Rusdbygd, godt inne i sin 11. proffsesong og med 9 NM-gull på tempo i forkant av mesterskapet i Vestfold, skal egentlig ikke ha store problemer med å traktere en 19 år gammel, førsteårs U23-rytter.

Rett nok er ikke Tromsø-mannen noen hvem som helst. Leknessund ble kun slått av Iver Johan Knotten i disiplinen i Bramsche under Niedersachsen-Rundfahrt for juniorer.

Samme utøver sto for øvrig i veien under NM-tempoen ved Saltstraumen det året. Med Revetal-ekspressen ute av veien året etter, slo også Leknessund ut i full blomst. Han vant tempoene i både det lille Fredsrittet og Trophée Centre Morbihan, og fulgte opp med både NM-gull og EM-gull som sisteårs i juniorklassen.

«Forventer å bli slått med to minutter»

Likevel, med det som utgangspunkt og fram til å ha en fullblods WT-rytter i kne mot slutten av en 42 kilometer lang NM-tempo – denne gangen 17 dager i forkant av Tour de France-starten; bør det egentlig være et hav av forskjell.

– Man forventer å bli slått med to minutter av Edvald, så nå er jeg litt i sjokk, uttalte Uno-X Development-rytteren etterpå.

50:35 ble sluttiden til unggutten. Han plasserte seg ubeskjedent på toppen av listene med den tiden. Hele 2 minutter og 11 sekunder foran mer enn tempohabile Markus Hoelgaard.

Da Andreas Vangstad, sølvvinneren fra både 2015 og 2017 (som dog hadde en dårlig dag i Andebu), måtte kapitulere – var det bare Boasson Hagen igjen ute i løypa som kunne straffe tiden til Leknessund.

Presset hele veien inn

Splitt-tidene fra den lekne duellen forteller en interessant historie. 19-åringen åpnet forholdsvis rolig og var 9 sekunder bak Boasson Hagens passering ved 5 kilometer. Også Kristoffer Skjerping og Eirik Wendelborg (Asker CK) åpnet kjappere.

Ved 9 kilometer var avstanden oppe i 19 sekunder, mens utfordreren hadde knappet inn to sekunder ved vending. Boasson Hagen tok fire sekunder tilbake fram mot neste passeringspunkt, men i løpet av de to milene mellom kilometer 17 og 37, var tromsøværingen den raskeste av alle i løypa.

Han spiste forspranget ned i ni sekunder, før Boasson Hagen svarte på nytt. På vei inn mot mål røynet det litt på igjen. 700 meter unna mål blir det varslet om seks sekunder i Dimension Data-proffens favør, en avstand som vokste til sju sekunder fram til målstreken.

Det er like fullt en helt enorm prestasjon i Uno-X-rytteren, og et resultat som faktisk ga gjenklang utover Sykkel-Europa via sosiale medier.

Hvor lenge holder han seg innenfor landegrensene?

Der ute er det nemlig en hel del ’sykkel-forstå-seg-på’ere’ som har merket seg ungguttens navn allerede.

Og forventningen ble ikke akkurat mindre da han ble andremann bak Stephen Williams (SEG Academy Racing) på dag to av klatrerittet Ronde de l’Isard.

Også det en prestasjon man skal klø seg litt i hodet for å skjønne hvordan relativt sett fersk norsk U23-rytter er i stand til å levere.

«All aboard the Andreas Leknessund hype train» skrev sykkelbloggeren bak kontoen @U23CyclingZone på Twitter – og det er vanskelig å si seg uenig.

PS: Stephen Williams sykler for øvrig for Bahrain-Merida de neste to sesongene. Hvor mye tør du vedde på at Leknessund blir værende innenfor Uno-X-rekkene ut perioden hans innenfor U23-rekkene?

Hvem er årets kontinentalrytter?
  • Carl Fredrik Hagen (24%, 545 Votes)
  • Markus Hoelgaard (3%, 75 Votes)
  • Andreas Leknessund (5%, 114 Votes)
  • Trond Håkon Trondsen (8%, 173 Votes)
  • Syver Wærsted (9%, 216 Votes)
  • Kristian Aasvold (14%, 313 Votes)
  • Herman Dahl (27%, 613 Votes)
  • Erik Nordsæter Resell (3%, 79 Votes)
  • Krister Hagen (4%, 94 Votes)
  • Rasmus Tiller (4%, 83 Votes)
Loading ... Loading ...

Tagget med: , , , ,

Les også disse