GJØR COMEBACK: Stian Remme er tilbake hos Joker-Icopal. Dette bildet er tatt på Mallorca i 2013, da vestlendingen var inne i sin siste sesong som syklist i laget. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Vil oppfylle drømmen for andre etter å ha blitt snytt selv

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.12.17 19:17

Del på    

Stian Remme vender tilbake til Joker-Icopal.

(procycling.no): Det gikk ikke upåaktet hen da Stian Remme som 27-åring byttet ut Team Sparebanken Vest til fordel for satsingen som da het Maxbo-Bianchi.

– Det var jo en del baluba, uten at jeg skal rippe for mye opp i det. Jeg kunne ha gått dit tidligere, men jeg valgte å bli værende. Det er alltid mange meninger om slike overganger, og jeg kan forstå det. Det blir litt personlig, og da er det vanskelig ikke å ta det innover seg, sier Remme til procycling.no i dag.

Han syklet for arbeidsgiveren på Østlandet i fem sesonger, men valgte hele veien å bli boende i Bergen.

På tross av at øst og vest kunne enes i at han definitivt burde ha fått sjansen som utenlandsproff, nærmest var han nok en kontrakt i Team CSC, etter at Kurt Asle Arvesen hadde gjort alt han kunne for å overtale Bjarne Riis, så var det ikke gitt at de to sykkelmijøene var enige om så mye annet.

Brobyggeren

Remme har syklet fem år i begge leirer, og i tillegg ett år som rytter hos Team FixIT.no – samt tre år som sportsdirektør i Team Sparebanken Sør.

Han er heller ikke personen som heller bensin på bålet, eller prøver å snakke nedlatende om konkurrentene. 35-åringen har vært en slags brobygger mellom de forskjellige miljøene, og da passer det ganske greit at det tirsdag ble meldt at han gjør retur til et av miljøene han kjenner aller best, nemlig Team Joker-Icopal.

– Når du kommer til en helt ny ryttergruppe med rundt 12 mann, så tar det jo en hel del tid å bli godt kjent med rytterne. I Joker kjenner jeg nå omtrent halvparten (Andreas Vangstad, Fridtjof Røinås, Herman Dahl og Kristoffer Skjerping) godt fra før, og jeg kjenner i tillegg Adrian Gjølberg, Reidar Borgersen, Espen Aareskjold og Anders Eia Linnestad godt fra før av, sier Remme.

Den sistnevnte kvartetten danner den sportslige ledelsen i laget neste år.

Store omveltninger i norsk sykkelsport

I kraft av å være bergensbasert, har Remme (og pappa Steinar) vært delaktig i prosessen som brakte Sykkel-VM til byen denne høsten.

Folkefesten var totalt, og den økonomiske bakrusen like kraftig – men da ting igjen var i ferd med å normalisere seg, kom Birken-vinneren fra 2011 fram til det heller ikke nå var på tide å avsluttet engasjementet innenfor sykkelsporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØKT FOKUS I KUPERT TERRENG: Stian Remme kjenner blant andre Carl Fredrik Hagen godt etter sitt tre-årige opphold i Team Sparebanken Sør. FOTO: Espen J. Lee, procycling.no

Mellom linjene beskriver han et elsk- og hatforhold, kanskje mest med tanke på egen tapt prestisje, men også med tanke på usikkerheten og svingningene sykkelsportens porøse økonomiske fundament er bygget på.

– Det har skjedd mye i norsk sykkelsport denne høsten. Det har vært lag som faller bort og det er andre som har kommet voldsomt, ut fra intet, egentlig. Og selv i lagene som fortsetter, har det vært mange omrokeringer. Om det dreier seg om WorldTouren eller lavere nivåer, så er det ingen lag som varer evig. Joker-Icopal har en lang historikk i Norge, og har bygd opp mye tyngde og kompetanse. Men disse satsingene kretser ikke rundt salg av sesongkort, eller å selge supportereffekter. De er tungt knyttet opp mot sponsorer, og så måte har sponsorene veldig mye makt. Du kan gå helt fra toppen og ned til bunnen på kort tid, slik for eksempel Bjarne Riis opplevde. Sykkelsporten er på en måte en helt annen idrett enn mange av idrettene de konkurrerer med. Det hele er veldig sårbart, erkjenner han.

U-sving under Arctic Race

I høst plasserte han seg selv i tenkeboksen og tok familien med på råd når framtida skulle stakes ut.

Etter først å ha fått beskjed under Arctic Race of Norway om at Team Sparebanken Sør ville fortsette, kom kontrabeskjeden uka etter:

– Det hele er over.

Han har tygd på tilbud fra både Team Coop og Joker-Icopal, og falt ned på sistnevnte alternativ.

– Jeg tok en avveining for og imot, og fant ut at dette var noe jeg hadde lyst til å være med på. Det gir meg veldig mye glede og energi å jobbe med dette, sier han.

– Du snakker om glede og energi, samtidig som veien mellom himmel og helvete er kort i denne bransjen. Det er vel også du et levende bevis på?

– Ja, det er litt på godt og ondt, forholdet jeg har til sykkelsporten. Jeg skal ikke legge skjul på at det er en viss bismak med min historie og det jeg har vært igjennom. Det var nære på (å bli utenlandsproff), men hadde jeg vært født fem år tidligere, hadde det sikkert vært enda vanskeligere. Men hele veien har jeg vært veldig glad i å sykle. Det har jeg gjort siden jeg var ung, og man holder jo ikke på med det i 20 år uten å like det. Jeg kjenner mange folk innenfor miljøet og da blir man jo sterk knyttet til det. Samtidig er det vanskelig å kaste seg over noe helt nytt, forteller han.

Setter andre foran seg selv

Så da havner han fort i den velkjente klisjeen om at han nå skal hjelpe framtidas utøvere et steg nærmere proffdrømmen.

ETT ÅR I GULT: Remme avsluttet sin aktive karriere i Team FixIT.no, året etter ble han sportsdirektør i Team Sparebanken Sør. I bakgrunnen ser dere også Adrian Gjølberg, som nå også er hyret inn som sportsdirektør i Joker-Icopal. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Når han setter seg på flyet mot varmere strøk og 2018-sesongens første forberedelser i morgen, reiser han også ned et par egne kjepphester han ønsker å sette ut i live.

Med både Gino Van Oudenhove og Svein Erik Vold utenfor lederposisjonen, ligger veien åpen for å prøve noe helt nytt. Det skal ikke vestlendingen gjøre, men han innrømmer at han gleder seg over klatrestyrken som finnes i neste års Joker-Icopal-mannskap.

– Jeg vil tro at 2018-utgaven av laget blir blant de beste klatremannskapene vi har sett, sier Remme og ramser opp Andreas Vangstad, Carl Fredrik Hagen, Markus Hoelgaard og Bjørn Tore Hoem.

– En god del av grunnprogrammet blir værende. Denne satsingen har trygghet i å reise rundt nord i Frankrike og Belgia, og jeg ser ikke noe poeng i å endre for mye. Det skal bli en fin balanse av klassikere og ritt for klatrerne. Vi kan ikke bare kjøre mine drømmeritt, men det er klart: Noen av dem gleder jeg meg mer til enn andre, sier Remme.

Som rytter var det i blant annet Tour Alsace, Rhône-Alpes Isère og Mi-Août Bretagne han kjørte inn de beste resultatene.

Erstatter «en kultfigur»

Remme får nå et gjensyn med Adrian Gjølberg i sportsdirektørstolen. Vestfoldingen var 22 år da han ankom Joker-Merida, også han via kontinentalsatingen på Sørlandet for snart sju år siden.

– Jeg tror samarbeidet mellom meg og ham kommer til å bli veldig bra. Jeg har bare gode ord å si om Adrian. Det er noen år imellom oss (ikke mer enn sju, faktisk), men han kom inn sammen med blant andre Vegard Robinson Bugge blant Raumerrytterne. Jeg har litt mer erfaring enn ham, både som DS og rytter, men jeg tror Adrian vokste veldig mye på det ene året han hadde som sportsdirektør i FixIT. Da tror jeg det var mye som ble lagt på hans skuldre, og det tror jeg han løste ganske bra.

– Du har også hatt et spesielt samarbeid med Gino Van Oudenhove. Er det litt spesielt at han nå forlater livsverket sitt?

– Gino har vært en bauta og en kultfigur i Joker. Han har vært der hele veien og har bygd om det vi har i dag sammen med Interspons. Men ingenting varer evig, og det kommer stadig nye konkurrenter til. Jeg synes det står veldig respekt av at Gino har klart å gjøre seg spennende for WorldTouren, selv uten å ha en egen aktiv proffkarriere bak seg. Jeg forstår hans ønske om å ta det hele et steg videre, men jeg tror også det er muligheter i Norge til å heve satsingen opp nok et nivå. Det er flere norske miljøer som nok leker med tanken på å bli prokonti, så det skal bli spennende å se hvem som klarer å ta det steget først, avslutter Remme.

Tagget med: , ,

Les også disse