Prøv Procycling Pluss idag

SIN FØRSTE: Pavel Sivakov tok sin første proffseier tirsdag. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Nytt Sky-talent med første proffseier

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 23.04.19 16:01

Del på    

Sivakov tok over ledertrøyen fra lagkamerat Geoghegan Hart.

(procycling.no): Pavel Sivakov (Team Sky) måtte grave dypt for å ta sin første proffseier tirsdag, da han utkonkurrerte Jan Hirt (Astana) i den bratte finalen på 2. etappe av Tour of the Alps.

Den unge russeren angrep tre kilometer fra målgang i Scena, distanserte favoritter som Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) og Rafal Majka (Bora-hansgrohe), og endte dagen med å ta over sammenlagtledelsen fra sin lagkamerat Tao Geoghegan Hart, som tok sin første proffseier på etappe 1.

Hirt var den eneste som endte opp med å følge Sivakovs angrep. Inne på et ni prosent bratt oppløp havnet Team Sky-rytteren i front, men Hirt klarte ikke å komme rundt Sivakov på de siste meterne. Androni-Giocattoli-duoen Mattia Cattaneo og Fausto Masnada prøvde å ta opp jakten på tetduoen, og havnet til slutt på henholdsvis tredje- og fjerdeplass på etappen.

Nibali satte lagkameratene sine til å jobbe da feltet passerte Jaufenpass i siste tredjedel av etappen, men satt isolert i finalen og krysset målstreken på sjuendeplass, en plass bak Majka. Sivakovs lagkamerat, Chris Froome, mistet kontakt på Jaufenpass da Bahrain-Merida satte tempo og tapte 1 min 36 sek på etappen.

Med tre krevende etapper igjen leder Sivakov sammenlagt med åtte sekunder på Hirt og 33 sekunder på Cattaneo. Majka er fjerdemann, 39 sekunder bak og på samme tid som Nibali og Geoghegan Hart.

– Vi har fått en utrolig start på rittet, bedre enn vi noensinne kunne håpet på. To etapper og to seire. I går fikk Tao sin første proffseier, og i dag fikk jeg min, sier Sivakov i et intervju vist på Eurosport.

Med fokuset rettet på Geoghegan Hart i ledertrøya, utnyttet Sivakov anledningen til å angripe mot slutten av etappe og stjele seieren.

– Vi har en veldig god gruppe med unge ryttere som jobber godt sammen. I dag så de store favorittene på Tao og jeg hadde mulighet til å gå i brudd. Derfor må jeg gi en stor takk til ham.

Slik gikk det til

Med et snøkledd Jaufenpass som hovedutfordring på etappen, var det ikke mangel på angrep i starten. Til slutt var det Sergio Samitier (Euskadi), Juan Josè Amador (Manzana Postobon), Giovanni Visconti, Edoardo Zardini (begge Neri Sottoli), Filippo Rocchetti (Colpack) og Dario Acosta (Nippo Fantini) som rev seg løs.

Utbryterne ledet med fem minutter over dagens første stigning, og inne på italiensk jord etter etappestart i Østerrike tok de fatt på stigningen til Jaufenpass via 1.kategorien Passo Monte Giovo. Ledelsen gikk omsider ned og bruddet i oppløsning på vei opp fjellsiden hvor Bahrain-Merida gjorde av jobben i hovedfeltet for å bane vei for et angrep fra Nibali. Men da lagkameratene var brukt opp to kilometer fra toppen, forholdt Nibali seg rolig for å spare på kruttet til finalen. Et redusert felt på 25 ryttere krysset toppen, med Froome som et bemerkelsesverdig fravær. Den firdobbelte Tour de France-mesteren kan dermed se langt etter en seier i årets utgave.

Zardini og Samitier var det siste fra bruddet til å bli innhentet med 12 kilometer igjen. Da kom Sivakov opp til fronten sammen med Cattaeno, Masnada, Hirt, Nikita Stalnov (Astana), Herman Pernsteiner (Bahrain) og Pawel Poljanski (Bora). Den nye tetgruppen opparbeidet seg et luke på 30 sekunder til Nibali og sammenlagtleder Geoghegan Hart. I avslutningen viste Sivakov seg som den sterkeste.

Tagget med: , , ,

Les også disse