VITNE TIL DØDSULYKKE: August Sørlie Nerland var del av gruppa som ble truffet av en varebil under Memorial Alfred Gadenne i Dottignies søndag. Flere ryttere ble hardt skadet og 19 år gamle Stef Loos døde siden av skadene. FOTO: Arnaud Guillaume/Ringeriks-Kraft U23

Norske ryttere vitne til dødsulykke i Belgia

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.03.19 13:54

Del på    

Én omkom da gruppa rytterne satt i ble påkjørt av varebil.

(procycling.no): Mandag nådde den triste nyheten om at 19 år gamle Stef Loos ble erklært død på sykehuset etter skadene han pådro seg etter å ha blitt påkjørt av en varebil under rittet Memorial Alfred Gadennes i Dottignies.

Ulykken skjedde etter om lag 25 kilometers sykling. Det var kraftig vind i området, og hovedfeltet ble tidlig sprengt i mange grupper.

Les også: Belgisk sykkelsport i sorg etter dødsfall

En gruppe på rundt 30 mann, som nettopp hadde mistet kontakten med hovedfeltet, skal ha kjørt rett fram i et kryss i stedet for å følge løypa som gikk videre mot høyre. I denne gruppa befant også to norske ryttere seg, nemlig Ringerikes Kraft U23-duoen Mikal Dyngeland og August Sørlie Nerland.

Ingen av de to nordmennene ble skadet, men fikk seg likevel en traumatisk opplevelse da tre av rytterne som satt nære fronten ble alvorlig kvestet i møte med varebilen.

– Det var nok ikke så lett å være vitne til noe slikt. Så vidt jeg skjønte så det brutalt ut, og de blir selvfølgelig berørt av det. De var ganske klare på at det ikke så lovende ut for den ene av dem, sier Max Emil Kørner som er leder for U23-rytterne fra Ringeriks-Kraft i Belgia.

– Ikke opplevd så alvorlige ulykker før

Han har selv flere sesonger bak seg som rytter i Belgia og har kjørt mange ritt av typen som ble arrangert i Dottignies, søndag.

– Jeg opptatt ikke at det var dårlig vakthold underveis i rittet. Jeg klarer heller ikke å se for meg krysset de har endt opp med å ta feil vei, og vet heller ikke hvorfor det skjedde. Det kan ha gjort det vanskeligere å håndtere rytterne ettersom det sprakk opp i mange grupper, men vanligvis har man følgemotorsykler som hjelper til med å veilede rytterne underveis i tillegg til skilting. Jeg har ikke vært med på at det har skjedd så alvorlige ulykker i ritt jeg selv har kjørt tidligere, sier Kørner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OMKOM: Stef Loos var blant rytterne som kjørte feil under Memorial Alfred Gadenne. Det kostet ham livet.

Etter at gruppa kjørte feil, var de på vei over en nasjonal vei (N529) da det kraftige sammenstøtet skjedde. Et stort murbygg på høyre side gjorde det vanskelig å orientere seg for trafikk fra den siden, og det tenker rytterne heller vanligvis ikke på når de konkurrerer på veier som skal være sperret for motgående trafikk.

Det er også plassert et «Stopp-skilt» ved krysset, men det er ingen grunn til å tro at syklistene enset det.

– De har rett og slett tatt feil vei i et kryss, uten å skjønne at de var på villspor selv. Så har de kommet ut på en større vei og forsøkt å krysse denne, sier Kørner.

– Forstår hvis noen ikke vil stille

Den aktuelle veistrekningen har en fartsgrense på 70 kilometer i timen. Kørner forteller at alle som befant seg i gruppa som ble rammet av varebilen, sto av rittet.

Rytterne fra Ringeriks-Kraft U23 skal etter planen i aksjon i et gateritt onsdag, før de sammen med Joker Fuel of Norway stiller til start i U23-utgaven av Handzame Classic (Youngster Coast Challenge).

– I dag har de fleste en rolig dag. Noen av rytterne har lagt ut på en lengre treningstur, men man får gjøre litt som man vil. Jeg har forståelse for om sykkelgleden ikke er altfor stor. Jeg skal også ta en prat med de aktuelle rytterne, og dersom noen ikke ønsker å stille til start på de neste rittene, så er det helt greit, sier Kørner til procycling.no.

Også Kristian Klevjer og Marius Wold fra NTG Kongsvinger var i aksjon for samarbeidsklubben Mysenlan-Baboco-Douterloigne under Mémorial Alfred Gadennes søndag. Klevjer satt ikke i gruppa som ble påkjørt av varebilen, men sto etter hvert av rittet.

For Ringeriks-Kraft U23 stilte også Tore André Aase Vabø, Sondre Midtsveen Fredriksen, Øyvind Brekke Fløtten, Andreas Hatlestad og Alexander Moe Lundgreen.

PS: De to andre rytterne som var involvert i den stygge ulykken var Ruben Apers fra Lotto Soudal U23 og Jonas Bresseleers som var lagkamerat med avdøde Loos i Acrog-Pauwels-Balen BC. Lotto Soudal U23 melder tirsdag at Apers er utenfor livsfare.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse