VANT I FRANKRIKE: Daniel Hoelgaard vant tredje etappe i Tour de Normandie. Foto: Frank Wøien Mo.

Norsk seier i Normandie

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 26.03.15 20:26

Del på    

– Dette var bare fantastisk deilig, sier Team Jokers talentfulle spurter.

Daniel Hoelgaard (Team Joker) vant tredje etappe i Tour de Normandie torsdag.

Nordmannen vant spurten inn til Argentan, foran Coen Vermeltfoort (De Rijke) og Aidis Kruopis (An Post), etter et sterk opptrekk fra sine lagkamerater.

– Dette var bare fantastisk deilig. Å vinne en skikkelig sliter etappe som dette er deilig, sier Hoelgaard til procycling.no.

– Jeg følte meg egentlig litt råtten i dag. Det var motvind, og mye opp og ned. Laget skal ha stor del av æren for denne seieren. De dro meg egentlig helt inn til seier i dag, sier 21 år gamle Hoelgaard – som tidligere har vunnet etapper i Ronde de l’Oise, Tour de Bretagne og Regio Tour.

Dette er første norske etappeseier i Tour de Normandie siden Lars Petter Nordhaugs triumf i 2009. I nyere tid har også Edvald Boasson Hagen og Rune Jogert vunnet her. I 2001 vant Thor Hushovd tre etapper og sammenlagt. I 1999 vant Steffen Kjærgaard også sammenlagt.

Tøff dag i Normandie
Den 162 kilometer lange etappen gikk kjølige temperaturer og regn. Det var en tøff, klassiker-aktig løype gjennom eksponert landskap med mye vind.

– Det gikk egentlig ganske sakte i starten. Det var en del motvind til å begynne med. Men vi kjørte bra inn mot det kritiske punktet da feltet svingte av på en mindre vei. Da begynte støtingen og feltet ble strekt ut på en lang rekke, sier Svein Erik Vold, sportsdirektør hos Team Joker, som var meget fornøyd med hvordan det norske laget opptrådte under vanskelige forhold.

Det etablerte seg flere brudd underveis, der en sterk Vegard Stake Laengen viste frem Joker-fargene. Etter 106 kilometer gikk et sterk brudd med elleve ryttere avgårde. Der satt heldigvis Stake Laengen og konkurrentene måtte frem å kjøre.

Team Sparebanken Sør kjører også Tour de Normandie, men ingen av Atle Kvålsvolls menn hang med i teten da feltet sprakk i to med tre mil igjen å kjøre.

På slutten jobbet Stake Laengen hardt med å posisjonere Hoelgaard og ble til slutt nummer ni på etappen. Hoelgaard forklarer opptrekket slikt:

– Jeg hadde fire man foran meg inn på de siste to kilometerne. Så var det litt små støting og kaos. Men så tok Vegard over, og satt seg i front. Han dro minst én kilometer etter det. Før to ryttere kom opp til tet og bidro til å holde farten opp. Vegard åpnet spurten på 400 meter og jeg cruiset på hjulet hans fremt il 250, 200 meter,  sier Hoelgaard.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

CBCRSdNVIAAeco9

TIL TOPPS: Daniel Hoelgaard hylles på podiet i Normandie etter en imponerende seier. (foto: Team Joker).

Hoelgaard ble nummer tre på onsdagens etappe, etter at han var involvert i en stor velt på første etappe tirsdag. Med torsdagens seier klatrer han opp til andreplas sammenlagt. Med tre etapper igjen ligger nordmannen bare seks sekunder bak sammenlagtleder Dimitri Claeys (Verandas Willems). Han leder også både ungdoms- og poengkonkurransen.

Men Hoelgaard tar ingenting for gitt i Tour de Normandie og skal kjempe til siste dag.

– Jeg kjørte dette løpet i fjor og vet at dette er et skikkelig fighter-ritt. Her kjempes det til siste meter på alle etappene. Nå handler det om å holde fokus, ikke slappe av og være våken hele tiden, sier Joker-rytteren.