AVLYST: Sammenlagtleder Kristian Aasvold forsvarte laksetrøya da siste Norgescup-runde ble avslyst. Her avbildet under Tour de Hallingdal. Edvard Strand / NCF

Norgescup avlyst grunnet sikkerhetssvikt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 4.08.18 13:13

Del på    

– Feil å starte, sier en av laglederne.

(procycling.no): Norgescup-runden på Spikkestad ble en kort og kaotisk affære. Lørdagens ritt, den avsluttende runden i nasjonalcupen, ble stoppet etter kun en runde.

– Dommerne vurderte rytternes sikkerhet ikke ble ivaretatt. Det var motgående trafikk og ganske hektisk løype med mye svinger og grus. Det var en løype som i utgangspunktet krevde mye vakter, og som kjent er det utfordring for arrangører om dagen. I dag hadde man ikke nok vakter, sier Magnus Børresen, sportsdirektør hos Team Coop, til procycling.no.

Team Coop hadde sammenlagtledelsen i både elite- og U23-klassen, med henholdsvis Kristian Aasvold og Olav Hjemsæter. Lørdagens avlysning var derfor gode nyheter for rogalandslaget rent sportslig.

– Vi har reist langt for å sykle, klart det er kjedelig at det skal bli en bomtur. På en annen side leder vi jo sammenlagt, og har mest å tape, så rent sportslig er det ikke noe krise for oss. Men det er alltid synd når ritt blir avlyst, for de andre og oss som ikke kan kjempe om plasseringer, poengterer Børresen – som mener de fleste følte det var en god beslutning å stoppe rittet.

Rytterne skulle sykle fire runder à 40 kilometer, hvorav sju kilometer gikk på grusveier, i det som var en nykomponert løype av den nye rittlederen, Bjørnar Volden, som ikke har besvart procycling.nos henvendelser lørdag.

– Jeg tror de fleste følte det var en grei avgjørelse. Det var en ganske uoversiktlige løype, og når man får motgående trafikk er det ikke bra, sier Børresen – som utenom noen punkteringer ikke kunne rapportere om noen uhell før rittet ble avlyst.

– Feil å starte

Bærum og Omegn Cykleklubb sto som arrangør for Norgescup-runden på Spikkestad. Ifølge en av laglederne var det på forhånd kommet inn bekymringsmeldinger om løypen som skulle sykles. På lagledermøte skal det også ha blitt poengtert fra en av laglederne at dersom man «har behov for 100 vakter, men kun har 30, så må man avlyse».

– Hvis man som arrangør mangler løypevakter, blir det bare rør. Da kan man ikke sende rytterne ut på så trafikkerte veier som i dag. Det er flust av muligheter til gode runder i området som er mindre trafikkert og lettere å gjennomføre, sier Magnus Drivenes – som syklet lørdagens ritt for Bygdø IL.

Rytterne som deltok kunne også melde om generelt kaos før start, da ingen visste hvor innskrivning eller start skulle finne sted.

– Når arrangøren velger å kjøre rittet klokken 09 lørdag formiddag på sterkt trafikkerte veier, ja, da «starter man i feil ende». Da blir det vanskelig å arrangere, når man nesten ikke har vakter, sier Jens Haugland, manager hos Uno-X Norwegian Development Team.

Haugland kunne melde om applaus og lettet stemning blant rytterne da beslutningen om å avlyse var fattet av sjefkommisæren etter et møte med laglederne.

– Det var en bra vurdering å stoppe, men desto dårligere beslutning å starte løpet, sier Haugland videre.

Uno-X-sjefen forteller at rittet ble motarbeidet av mye motgående trafikk, blant annet en buss allerede på første runde, i tillegg til at bruddet syklet i feil retning.

– Det var i utgangspunktet en fantastisk dag for løp, og for klubbrytterne som har forberedt seg gjennom hele juli er det veldig synd at det må avlyses, spesielt siden høstkalenderen er så tynn som den er, sier Haugland.

– Norgescup skal ikke være publikummagneter. Arrangørene må finne løyper som gjør at vaktbehovet kan håndteres. Det er fullt mulig å avvikle trygge norgescuprunder. Bare se på Tour de Hallingdal som arrangerte sist gang. Men når man legger løypen forbi Liertoppen kjøpesenter blir det vanskelig. Vi kan ikke holde på sånn som dette. Det er ikke lenge siden vi hadde en rytter inn i en bil, avslutter Haugland – med referanse til Uno-X-rytter Syver W. Wærsted, som heldigvis unngikk kritiske skader da han ble påkjørt av en bil i Siljan i Telemark sist tirsdag.

Tagget med: , ,

Les også disse