Prøv Procycling Pluss idag

ANGREPSFEST: Vincenzo Nibali og Pavel Sivakov utkjempet en episk duell på den 4. etappen av Tour of The Alps. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Nibali kjørte av Froome etter ellevilt angrepsshow

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.04.19 15:32

Del på    

Det hjalp lite i møte med britenes «next generation».

(procycling.no): Generasjonskløfta var slående da Rafal Majka og Vincenzo Nibali ga alt for å slite seg løs fra Team Skys fremadstormende duo.

Totalt seks angrep fra Nibali tok det før Chris Froome var nødt til å melde pass.

Pavel Sivakov overlevde dog alle forsøkene, og hadde i tillegg selskap av Tao Geoghegan Hart. Inn mot målgang på dag fire av Tour of The Alps, lyktes det ikke Astana å samle troppene for Jan Hirt.

I stedet stakk Majka avgårde, men endte opp med å ble hentet inne på den siste kilometeren. Der viste Geoghegan Hart fram sin styrke i kraft av en spurt fra langt hold.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nibali hadde fått hvile de siste kilometerne før mål, men «Haien fra Messina» hadde ikke nok igjen til å svare med. Dermed klatret Geoghegan Hart opp til andreplass i sammendraget, mens Sivakov forsvarte sammenlagtledelsen sin.

En rystet Froome kunne likevel si seg godt fornøyd med dagen takket være innsatsen til unggutta, og toppet for så vidt en strålende dag for Team Sky ved å kjøre inn 5.-plassen på etappen. Rafal Majka ble fire, Sivakov tre, Nibali to og så ble det altså nok en etappeseier til unge Geoghegan Hart.

Slik gikk det til:

Kort og kupert etappe spilte opp til støtecup i starten av den 134 kilometer korte etappen på dag fire av Tour of The Alps.

Etappen startet i enkelt terreng, før det så smått dro seg oppover mot dagens første prøvelse: 1. kategorien Forcella di Brez. Etter flerfoldige angrep og over to mils sykling, lyktes det slutt åtte ryttere å slite seg løs.

Det var Andrej Zeits (Astana), Alexis Vuillermoz (Ag2r), Aldemar Reves (Manzana), Antonio Nilbali (Bahrain-Merida), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Alex Aranbu (Caja Rural), Edoardo Zardini (Neri Sottoli) og Sergio Samitier (Euskadi Basque Country-Murias) som klarte mesterstykket.

At Vuillermoz satt her, kun 2:25 bak Pavel Sivakov i sammendraget og en god klatrer, gjorde at Sky var motvillige til å gi bruddet for mye slack.

Bahrain-Merida med skumle planer

Mot slutten av etappen skulle 2.-kategorien Passo Predaia forseres. Alt i bunnen av bakken satte Bahrain-Merida laget i front, på tross av at Antonio Nibali hang med i bruddet.

De kunne se utbryterne foran seg idet avstanden opp til bruddet var nede i rundt 20 sekunder. Viljen til å hente dem inn var ikke altfor stort, og skikkelig fart på feltet ble det ikke før Antonio Nibali slapp seg ned fra bruddet for å gjøre en jobb for storebror.

Da var utbryterne redusert til kun å romme Vuillermoz, Zeits, Aranburu og Reyes.

Første havldel av Passo Predaia (10 kilometer og 7,5 prosent i snitt) ble passert uten ytterligere dramatikk. Ved toppen ville det fremdeles være 18,9 kilometer til mål – og med den ukategoriserte Sanzenone-stigning med fem kilometer igjen til streken (to kilometer og 7 prosent, maks 11 prosent).

Angrep på angrep på angrep

Fire kilometer før toppen av Predaia tok Vincenzo Nibali saken i egne hender. Han angrep fra front etter godt arbeid fra Pernsteiner og kjørte seg opp til bruddet med Chris Froome og Rafal Majka på bakhjulet.

200 meter senere gikk Haien fra Messina til igjen. Denne gangen responderte Vuillermoz, mens Froome skle rett inn i jobben som hjelperytter for Pavel Sivakov i ledetrøya.

SLUTT FOR FROOMIE: Men hva gjør vel det når du fremdeles sitter med gode kort i Geoghegan Hart og Sivakov litt lengre fram i løypa? FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Nibali glefset for tredje gang. Froome agerte nok en gang, og tok opp jakten med Sivakov og Majka på bakhjulet sitt.

– Hva gjør du nå, Vincenzo Nibali? Har du flere fyrstikker igjen å fyre. Og det har du! kommenterte Theis Magelssen for Eurosport idet Bahrain-Merida-kapteinen fyrte av sin fjerde kule.

Kjørte Froome av lasset

Team Sky satt fremdeles flott idet med Froome, Sivakov og Geoghegan Hart i en svært selektiv gruppe, som kun inneholdt Rafal Majka av øvrige ryttere. Det betød at både Jan Hirt og Mattia Cattaneo var tvunget til å slippe.

Det femte (!) angrepet til Nibali sendte selveste Froome hodestups over i rød sone. Den flerfoldige Tour de France-vinneren var kokt, og Geoghegan Hart var nødt til å taue videre på Sivakov.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Og så går han til enda en gang, Vincenzo Nibali. Han er ikke ferdig. Han prøver å knekke Sivakov nå, utbrøt Magelssen da Lo Squalo satte inn sitt sjette angrep på drøye tre kilometer.

Med én kilometer igjen til toppen var det innsatsen fra Geoghegan Hart som gjorde at Sivakov klarte å holde seg på skuddhold av Majka og Nibali.

Samkjørt jakt på løs kvartett

Like før toppen øket Nibali farta igjen, men så seg deretter nødt til å slå ut mot høyre. Da benyttet Majka og Sivakov sjansen til å legge press på italieneren som begynte å bli sliten etter hardkjøret over toppen av Passo Pradaia.

Froome var ikke lengre nede i skråninga enn halvminuttet, og hadde fått selskap av Hirt og Cattaneo på vei over toppen. Sky ville selvsagt ha Froome opp igjen, mens Nibali og Majka godt kunne klare seg foruten på etappen siste 15 kilometere.

Kvartetten foran fikk etter hvert form på samarbeidet og økte avstanden bakover til 40 sekunder. Froome, Hirt og Cattaneo ble hentet inn, og Astana mobiliserte alt de hadde i jakten på Nibali & Co. Zeits, Cataldo og Bilbao gjorde manns jobb for å sette opp Hirt på nytt.

Sky avsluttet på best mulig vis

I bunnen av den siste bakken hadde Astana-laget rømlingene innenfor rekkevidde. Da gikk selvsagt Nibali til på nytt. Geoghegan Hart var kjørt, og da Majka kontret så det ut til at Skys unge brite var ferdig.

Han bet imidlertid tennene sammen og tetta luka opp til trioen der Sivakov fortsatt hang med på nytt. Sky hadde dermed fremdeles to kort å spille på foran den heseblesende avslutningen, mens Jan Hirt var nødt til å ta opp kampen med kvartetten i forkant på egenhånd.

I den siste bratte delen av etappen fikk Majka en luke på rundt 25 meter tilbake til konkurrentene sine. Herfra og inn var det flatt terreng, og gruppa som ble ledet an av Cattaneo, Hirt og Vlasov var heller ikke veldig langt bak (målt til 18 sekunder).

Inne på den siste kilometeren tok kreftene og forspranget slutt for Majka. Sivakov ofret seg for Geoghegan Hart som innehar den beste spurten av de to. Nibali fikk hvile, men klarte likevel ikke å overmanne 24-åringen på oppløpet.

Dermed ble det en ny storeslem for Team Sky som med Harts etappeseier også klatret til andreplass i sammendraget. Sivakov beholdt samtidig sammenlagttrøya, mens Nibali måtte nøye seg med andreplass på en dag han egentlig spilte kortene sine veldig godt. Majka ble nummer fire, mens Froome fem, Cattaneo 6 og Vlasov 7.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse