OVERLEGEN I SPURTEN: Bastianelli vant EM-fellesstarten i Glasgow. FOTO: Dan Istitene/Getty Images

Nederland rotet det bort i avslutningen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 5.08.18 17:05

Del på    

Italiensk gull i EM.

Nederland viste seg tidlig som det sterkeste laget og var sterkt delaktig i det meste av offensiv kjøring. Til slutt kom van der Breggen og Elisa Longo Borghini løs og så ut til å skulle spurte om seieren. Men van der Breggen spilte et høyt taktisk spill og lot Longo Borghini lede an på de siste tre kilometerne, i påskudd av å ha flere gode spurtere i gruppen bak. Med én kilometer ble de to hentet, og bak i feltet kjørte Nederland et opptrekk for Lorena Wiebes.

Det ble mildt sagt en stor fiasko!

Med to opptrekkere som ble liggende parallelt, ble Wiebes effektivt blokkert av sine egne lagvenninner. Det utnyttet Marta Bastianelli (Italia), som vartet opp med en strålende spurt. Bakfra kom også Marianne Vos (Nederland), men fjorårets Europamester måtte ta til takke med andreplass. Lisa Brennauer (Tyskland) sikret seg bronsen.

Etter rittet var det ikke mye glede å spore i den nederlandske leiren, som også først var med og tettet en luke opp til en gruppe med van der Breggen inne på den siste runden.

– Anna var i en god posisjon fram til Danielle Rowe kom opp, som gjorde det vanskeligere. Vi fikk signal fra Anna ikke var sikker på seier, så vi tok opp jakten, sier Marianne Vos til NOS.

Hun forteller også at Wiebes fikk kramper i avslutningen.

– Det var et hardt ritt uten radiokommunikasjon. Jeg var i en god posisjon først med Longo Borghini, men så kom Rowe opp. Da jeg igjen var alene med Longo Borghini visste jeg at jeg kunne vinne, men bak hadde de bare informasjon om situasjonen med Rowe, så de kjørte mens jeg igjen kunne vinne uten Rowe, sier van der Breggen til NOS.

Skuffet Andersen

Susanne Andersen var nærmest av de norske, men endte til slutt på en 55. plass. 20-åringen var med det i gruppe to.

– Det var hardt, men jeg følte at jeg klarte å være med i rittet ganske lenge. Helt til den nest siste runden, men så merket jeg at jeg begynte å bli fjernere og fjernere. Jeg endte opp med å få kramper i beina opp den ene bakken, så da hadde jeg ikke mulighet til å mobilisere gjennom det og henge på. Da var egentlig rittet over for min del, sier Andersen til NRK etter målgang.

– Jeg hadde et mål om å gjøre det veldig bra her i dag og jeg følte meg sterk nok til det, så det er synd at det ender slik det gjør.

– Det var et hardt ritt og det gikk hardt fra start. Det er ikke noe sted du kan hvile i denne løypa, så hvis du ikke har en perfekt dag så blir det fort tungt.

Slik gikk det til

Ni runder på 14 kilometer i en hektisk løype med en rekke springbakker var det rytterne skulle gjennom i EM-løypa i Glasgow. Det ble et ritt med stadige angrep og et hovedfelt som ble gradvis tynnet ut. Emilie Moberg, Stine Borgli og Line Marie Gulliksen mistet alle kontakt med feltet før de siste milene, noe som gjorde at Susanne Andersen ble det gjenværende norske håpet.

Men også for Stavanger-jenta ble det tøft, spesielt da de virkelige begynte å røre på seg. På den nest siste runden angrep Anna van der Breggen (Nederland) sammen med italienske Elisa Longo Borghini. Den kruttsterke duoen fikk besøk av Danielle Rowe (Storbritannia) før passering og ut på den siste runda kom Floorte Mackaij (Nederland) og Aude Biannic (Frankrike) opp til tetgruppa.

Til tross for at Nederland var representert med to ryttere i front, valgte Nederland å sette fram to ryttere i front av feltet for å kjøre inn kvintetten. Den noe uoversiktelige taktikken til Nederland ble etterfulgt av et angrep fra van der Breggen da hovedfeltet kun var 20 sekunder bak, med ni kilometer igjen. Nok en gang var det Longo Borghini som gikk etter og med de to i front, stoppet også Nederland kjøret i feltet.

De fikk raskt bygget opp en stor luke, men etter at de ble for taktiske på de siste tre kilometerne, ble de slukt av feltet med én kilometer igjen. I spurten viste Marta Bastianelli seg som den klart sterkeste.

Tagget med: , , ,

Les også disse