OFFISIELT: Uno-X blir Pro Team fra 2020. FOTO: Jan Brychta/Uno X Development Team

– Nå har vi søren meg laget profflag, så nå er jeg gira!

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 10.12.19 15:41

Del på    

Offisielt: Uno-X Norwegian Development Team blir profflag i 2020.

(procycling.no): Tirsdag ble det offisielt: UCI har innvilget Uno-X Norwegian Development Teams søknad om ProTeam-lisens. Det betyr at det norske laget får status som profflag på det nest høyeste nivået fra og med 2020.

Alle lagene som skal sykle på World Tour, Pro Team og Women’s World Tour-nivå ble offentliggjort hos UCI. For første gang har damelagene en egen World Tour-kategori, og der er det foreløpig syv lag. Susanne Andersens Sunweb, Stine Borglis FDJ og Katrine Aaleruds Movistar er alle på det øverste nivået.

Ellers er det ingen overraskelser på listen hos UCI. Michelton-Scott venter på godkjenning for World Tour-lisens både for damer og herrer.

Jens Haugland, sjef i Uno-X, er meget fornøyd, lettet og gira etter å ha «bestått eksamen» og fått lisensen godkjent.

– Det har vært mye kontrakter, mye ryttere, mye staff, mye dokumentasjon og mange avtaler, men nå er det i boks. Nå har vi søren meg laget profflag, så nå er jeg gira, forteller en glad sykkelsjef. 

– Litt som å få vitnemålet

– Vi har visst dette her en stund, men har fått beskjed om å holde tett. Det er deilig at UCI sier det høyt selv, ler Haugland til procycling.no. 

– Er du lettet?

– Ja, lettet og veldig gira, egentlig. Det har vært en lang høst, og jeg skal ærlig si at jeg har jobbet ganske mye med det. Det er litt som å få vitnemålet, dette her.

At Uno-X fikk klarsignal fra UCI, har bidratt til at ledelsen har kunnet konsentrere seg om å bygge stein for stein foran sin første sesong som profflag.

– Det har vært mye. Det har vært mye som skulle på plass, og vi har lagt vår ære i at det ikke bare skal være OK det vi leverer – det skal være med det fotavtrykket vi ønsker å stå for. Det var viktig for oss å få det godkjent i første runde sånn at vi får ro til å jobbe mot 2020. Det synes jeg er steintøff. 

UCI så på Uno-Xs innblanding i ritt

Uno-X offentliggjorde før sesongstart at de skulle gjøre det de kunne for å bli prokontinentallag (Pro Team fra 2020). I prosessen frem mot godkjent søknad har det vært mye jobb og litt diskusjoner med UCI.

Et tema som har blitt diskutert er Uno-Xs rolle som sponsor i diverse ritt. 2020 blir blant annet siste året hvor Uno-X sponser Tour of Norway, men Uno-Xs sykkelsjef forteller at det ikke har noe med diskusjonene med UCI å gjøre.

– Et tema som har vært interessant, er Uno-X sin rolle i rittsammenheng, siden vi bidrar til å holde ritt levende i Norge som sponsor i flere av dem. Vi måtte ta en runde med UCI hvor vi viste åpenhet rundt summer og hva vi bidro med i disse prosjektene, samtidig som vi påpekte at disse rittene er veldig viktige for norsk og dansk sykkel. Det tok vi en god runde på, og det stilte de egne krav til. Der opplevde vi at vi hadde en god dialog.

– Er det derfor 2020 blir det siste året som sponsor for Tour of Norway?

– Nei, det har overhodet ingen sammenheng med det. Slik jeg opplever UCI, så hadde de sett fornuftig på det dersom vi ønsket å fortsette. De har stilt spørsmål rundt hvordan påvirkning vi har på rittsammensetning og lagsammensetning, men det har vært en god tone.