GIR SEG: Stian Remme gir seg etter årets sesong. Likevel utelukker han ikke at han vil jobbe med sykkelsporten i fremtiden. Foto: Jarle Fredagsvik/procycling.no.

– Nå er min tur kommet

Procycling
Tips meg

Publisert 17.09.14 20:17

Del på    

Stian Remme kaster inn håndkleet etter en lang karriere.

Stian Remme (Team FixIT.no) har bare et par løp igjen i Belgia, og et lokalt ritt i Fana, før han setter skoene på hyllen og gir seg som aktiv syklist.

Veteranen er naturligvis litt vemodig over at en lang og innholdsrik karriere nå går mot slutten.

– Det er klart at det er litt vemodig å gi seg, på en måte har dette vært livet veldig lenge. Jeg har drevet med sykkel siden jeg var 12, så mye av livet har handlet om det. Men man vet jo at en dag må en slutte, man kan ikke holde på med denne sporten så lenge, sier Remme til procycling.no.

Bergenseren må nå omstille seg til en ny og annerledes hverdag, etter nesten 20 år som aktiv syklist.

– Det er litt som å bli far, man vet ikke hva det innebærer før en har fått ungen. Man klarer ikke å forberede seg til sånn. På en måte er det jo deilig når sesongen er på hell. Alle er innstilt på ferie, slutte av og få en pause. Forskjellen er at denne gang skal jeg ikke starte opp igjen. Det er både litt trist og litt godt. Det er en blanding av mye følelser, og det blir rart å ikke skulle kjøre intervaller når sesongen starter igjen. Men det er et valg jeg har tatt selv, nå er min tur kommet for å kaste inn håndkleet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stian+Remme Bergen Sykling

IKKE SULTEN NOK: Remme merker at han ikke er like sulten som de yngre rytterne.

Ikke optimalt
Dette året har ikke Remme levert de største resultatene, og det har vært en medvirkende årsak til at han bestemte seg for å legge opp.

– Hvorfor bestemte du deg for å legge opp?

– Det har gått litt på at jeg føler kroppen ikke har vært helt optimal. Jeg har ikke fått ut det jeg har hatt inne før. Løpsprogrammet har heller ikke vært helt bra. Det blir mye de samme løpene, og lite variasjon. Forstå meg rett, motivasjonen er der og jeg elsker fortsatt å sykle, men jeg mangler kanskje sulten som skal til.

– Det har vært veldig gøy, men denne sesongen har jeg ikke levd opp til forventningene med tanke på treningen jeg har gjort. Jeg føler ikke jeg får ut potensialet, det er som om kroppen ikke spiller på lag. Når jeg kjenner at det ikke fungerer, så føler jeg at det blir tøft. Jeg har vært med veldig lenge og føler meg mettet. Da er det bare å være ærlig med seg selv, og innse at det er på tide å gi seg, forklarer han.

– Det har ikke vært noen plan om å gi seg etter sesongen, det har bare kommet snikende inn. Skal man kjempe i toppen i denne idretten, må man gå «all in». Det kreves at man er 100 prosent, man må gutse på og ta sjanser. Jeg ser at det hele tiden kommer unggutter som er kjempesulten og slåss med nebb og klør for plasseringer, og jeg er ikke helt der. Da føler jeg at jeg har vært lenge nok i gamet, sier Remme.

Høydepunktene
Bergenseren har hatt en lang karriere og har mange gode minner fra oppstarten.

– Det er mange delmål man setter høyere enn andre. Jeg husker jeg hadde små mål i starten, ikke noe voldsomt som å bli verdensmester, og klarte å oppnå de. Som å vinne sine første norgescupseier, se pilen peke i riktig retning og få betalt for det man gjør. Det var stort.

– Ellers så er kanskje det aller største høydepunkt det første UCI-rittet jeg vant for Sparebanken Vest etter en turbulent sesong. Da fikk jeg bekreftet at jeg var på et nivå som gjorde at jeg kanskje kunne komme på det øverste nivået. Da vant jeg kongeetappen i Tour des Pyrenees, tok klatretrøyen og ble nummer tre i sammendraget. Ellers er også andreplassen bak Kurt i NM i Bergen i 2008 et høydepunkt. Det var slike løp som passet meg best, med hard løypeprofil og dårlig vær, sier klatrespesialisten.

I 2009 gikk han fra lokale Team Sparebanken Vest til Norges største sykkellag, som da het Team Joker-Bianchi.

Remme trekker blant annet ut sin etappeseier i 2009-utgaven av Ringerike GP som et høydepunkt.

– Det var gøy å vinne Riper-etappen i Hønefoss, det var utrolig kult. De beste årene i Joker var utrolig gøy, spesielt 2009 var bra, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

stian+remme joker+merida sykkel sykling procycling.no

I FORM: Når Remme var i storform, var det ikke mange i Norge som kunne følge han i de tøffeste bakkene.

Kun slått av Pinot
Team FixIT-rytteren peker ut det franske etapperittet Tour of Alsace som sitt yndlingsritt gjennom karrieren.

I det fjellrike rittet har han blitt topp 10 flere ganger, og i 2011 var det kun den franske superstjernen Thibaut Pinot som var sterkere enn nordmannen.

– Når man kun blir slått av Thibaut Pinot, kan man ikke klage. Jeg følte jeg gjerne skulle ha vunnet, men han er ikke den verste å bli slått av. Disse harde løpene, med nok bakker, var det som var min sterkeste side. Det er dessverre ikke så mange slike løp på kontinentalnivå. Jeg har litt mer å by på i slike harde etappeløp, og kjempet ofte om seieren, men ble som regel nummer to, tre eller lignende. Min akilleshæl har alltid vært spurten min, som har vært altfor dårlig, innrømmer han.

Angrer ikke
Til tross for at han har vært aktiv usedvanlig lenge, er det få valg Remme angrer på.

– Har du tatt noen valg i løpet av karrieren som du angrer på i ettertid?

– Egentlig ikke. Jeg har vært veldig heldig, men det var hardt i starten. Jeg startet i Belgia, da jeg kjørte for et amatørlag, og da fikk jeg se det miljøet. Det var andre tider, på godt og vondt, så det var veldig annerledes. Da var det ingen støtteapperat lokalt og man måtte nesten dra til utlandet. Da Team Sparebanken Vest kom ble det mye enklere for meg. Det var bra både for min del og resten av sykkel-Norge da disse kontinentallagene kom på banen, sier han.

– Jeg har hatt fem fine år i Sparebanken Vest, fem fine år i Joker og nå et fint i FixIT. Jeg hadde andre tilbud, men har aldri angret på noe. Det er ikke så mye jeg angrer på, jeg føler jeg har gjort det beste ut av det. Om jeg ikke kom meg videre, så har jeg vært fall vært veldig nære, sier han.

Var nær profflivet
I 2008 var Remme med Team CSC på treningsleir. Der viste han imponerende klatreferdigheter, men fikk likevel aldri proffkontrakten han drømte om.

– Det sto ikke så mye på meg, jeg fikk gode signaler, men det er en kamp å komme seg ut. Alle år er det masse gode ryttere i alle land. Det er mange ryttere som kjemper om de samme plassene. Å bli proff fra Norge var veldig vanskelig. Etter 2008-sesongen hadde jeg gode nok resultater til å tre inn. Noen ganger kreves det mange resultater, andre ganger kreves det bare de rette resultatene. Men det er ikke så mye jeg kunne gjort annerledes, sier han.

– Jeg har gjort alt jeg kunne, og er ikke bitter eller sur for at jeg ikke ble proff. Man kan skylde på masse greier. Jeg var veldig nær, men det var noen uheldige omstendigheter med en sponsor. Da ble det sånn, og jeg var litt uheldig. Hadde ikke det skjedd, så hadde kanskje alt vært annnerledes. Hadde jeg først vært innenfor er det umulig å si hva som ville skjedd videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tour+Alsace Stian+Remme Joker+Bianchi Gino+van+Oudehove Sondre+Sørtveit Vegard+Stake+Laengen

NÆR PROFFLIVET: Men Remme nådde aldri helt opp til øverste nivå.

Umenneskelig
– Jeg kan ærlig innrømme at når en var så nær proffkontrakt, og følte en hadde nivået, så hadde det vært utrolig gøy å få prøve seg mot de beste. Men jeg har hatt det veldig bra i Joker, det ville nok ikke forandret så mye. Jeg har jo fått kjent litt på proff-nivået i VM, og det var ikke umenneskelig, sier han, og referer til VM i 2009, da han satt med lenge og gjorde en eminent jobb for Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson Hagen mot slutten.

I starten av karrieren derimot, innrømmer han at han så flere umenneskelige prestasjoner.

– Tenker du på doping?

– Jeg har aldri sett noe doping, men vi vet alle hva som skjedde på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Det var råttent, til og med i junior og i u23-klassen. Når vi kjørte litt slike ritt så var det veldig høyt nivå, og jeg vet ikke om det jeg var som var drittdårlig, eller de som var veldig god. Det ble likevel bedre etter hvert, forklarer han.

Fremskritt
Remme mener sykkelsporten har tatt store steg i Norge, og gleder seg over at det blir stadig enklere for den unge generasjonen å satse på en sykkelkarriere.

– Vi har tre 2.1 løp i Norge, og den gang jeg var ung, var det helt utenkelig. Nå er sykkelsporten mye nærmere oss på alle måter. Man kan se proffene på TV, og kontinentalryttere kan kjøre mot alle de store stjernene i Norge. Sånn var det ikke da jeg var ung, de unge har fått sykkelsporten mye nærmere og får føle på det mye tidligere, sier han.

Veteranen kjørte søndag sitt siste norgescup-ritt i karrieren, der han hjalp sin lagkamerat Filip Eidsheim (Team FixIT.no) til seier.

Selv om Remme nå legger inn årene, har han god tro på at det nyoppstartede laget vil klare seg bra fremover.

Les også: Kjørte to av fem løp, vant sammenlagt.

– Det kommer til å gå bra. Det har fungert bra for å være første år. Det er en prosess, man må ta stein for stein og lære etter hvert. De må bare ri videre på den bølgen de har hatt til nå, så får vi se hvor langt frem det går. Jeg ser lyst på det, og det blir spennende å se i forhold til regelverket til sykkelforbundet med kontinentallag, sier han og refererer til NCFs planer om å redusere antallet kontinentallag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

©TeamFixit.no

LÆRINGSPROSESS: Det har vært et læringsrikt år for Team FixIT.no, som blant annet har vunnet norgescupen i år. Foto: © TeamFixit.no

Fremtiden
32-åringen har enda ikke lagt noen spesifikke planer for hva han skal foreta seg når han legger sykkelen i garasjen, men utelukker ikke at han vil være involvert i sykkelsporten i fremtiden.

– Per dags dato har jeg ikke tatt stilling til hva jeg skal gjøre. Jeg har noen tilbud, men må prøve å finne meg selv litt. Det er litt rart, man vet man skal gi seg, men det er en prosess. Det blir en helt ny livsstil. Det er litt følelser i bildet, sier tobarnsfaren.

– Er det aktuelt å få seg en jobb i sykkelsporten etter hvert?

– Det må stemme overens med familie og unger, men hvis jeg føler for det, er det mulig. Jeg tror ikke jeg er ferdig med sykkelsporten, men det er ikke så mange jobber rundt omkring heller. Jeg vet ikke helt hvilken vei jeg skal gå videre. Jeg har litt tid til å tenke på det nå. Nå er min sykkelkarriere på vei mot slutten, og det blir greit å få litt pusterom og reflektere over hva som skal skje videre, avslutter bergenseren.