TOK NYE SEKUNDER: Richard Carapaz angrep dypt inne i finalen og kne nye sekunder på Primoz Roglic og Vincenzo Nibali. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Movistar festet ytterligere grepet om La Maglia Rosa

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.05.19 17:15

Del på    

VIDEO: Landa og Carapaz på offensiven – konkurrentene maktet ikke svare.

(procycling.no): Etappe 17 mot Anterselva ble et oppgjør mellom 18 mann i brudd, under en blytung etappe over 181 kilometer.

Og det ble en skikkelig skrell!

25 år gamle Nans Peters, som sto uten proffseirer så langt i karrieren, klinket til med 16 kilometer igjen til mål. Bruddkameratene oppdaget ikke faren før det var for sent, og selv om sterke karer som Esteban Chaves, Krists Neilands og Davide Formolo gikk etter, var de for seint ute til å hente Peters opp den seige avslutninga til Anterselva.

Nummer to på etappen ble Esteban Chaves. Deretter fulgte Davide Formolo, Fausto Masnada og Krists Neilands.

Lopez sviktet

Bak i feltet ble både Team INEOS og Astana tvunget fram for å jobbe, fordi de fryktet at Formolo (BORA Hansgrohe) skulle angripe deres topp 10-plasseringer i sammendraget. Italieneren avsluttet etappen sterkt og avansert forbi både Jan Polanc og Ilnur Zakarin sammenlagt.

Etter gårsdagens blodslit opp Mortirolo, ble det en rolig start på etappen for Movistar. Men da hovedfeltet nærmet seg Anterselva, begynte det også å skje ting der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKRELL: Nans Peters ble en overraskende vinner av den 17. etappen av årets Giro d’Italia. FOTO: Skjermdump fra Eurosport

Jan Hirt dro til bak i feltet, men da alle ventet at Miguel Angel Lopez skulle følge opp, så slo bæreren av ungdomstrøya ut til høyre og markerte at han var sluttkjørt.

Deretter angrep Mikel Landa og fikk selskap på bakhjulet av Hugh Carthy.

Movistar på offensiven igjen

Landa tok nye 18 sekunder på Roglic, mens Richard Carapaz også angrep dypt inne i finalen – sammen med Lopez – og sammenlagtlederen innkasserte nye 7 sekunder. Nå er det 2:16 i favør Carapaz i duellen mot Rogla.

VIDEO: Her kan du se Nans Peters krysse målstreken først. Video fra Eurosport!

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Store avstander var det altså ikke snakk om, men igjen viste Movistar fram at de var villige til å angripe. Og igjen hadde ikke Primoz Roglic beina til å svare.

Interessant var det også Domenico Pozzovivo som satte seg i front av gruppa for å nøytralisere. Vincenzo Nibali ble sittende på hjul, tydelig preget av gårsdagens stunt oppover Mortirolo.

Resultater 17. etappe (referat følger under):
1. Nans Peters (Ag2r La Mondiale) 4:41,34
2. Esteban Chaves (Mitchelton Scott) +1:34
3. Davide Formolo (BORA Hansgrohe) +1:51
4. Fausto Masnada (Androni Giocattoli) samme tid
5. Krists Neilands (Israel Cycling Academy) st
6. Tanel Kangert (EF Education First) +2:02
7. Valerio Conti (UAE Team Emirates) +2:08
8. Gianluca Brambilla (Trek-Segaferdo) samme tid
9. Chris Hamilton (Team Sunweb) +2:22
10. Andrea Vendrame (Androni Giocattoli) +2:34

Resultater sammenlagt:
1. Richard Carapaz (Movistar Team) 74:48,18
2. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) +1:54
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +2:16
4. Mikel Landa (Movistar Team) +3:03
5. Bauke Mollema (Trek Segafredo) +5:07
6. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) +6:17
7. Rafal Majka (BORA-Hansgrohe) +6:48
8. Simon Yates (Mitchelton-Scott) +7:13
9. Pavel Sivakov (Team INEOS) +8:21
10. Davide Formolo (BORA-Hansgrohe) +8:59

Slik gikk det til:

Etter en kort utforkjøring bar det strake veien til fjells på den 17.-etappen av Giro d’Italia. Det er gjerne mat for Thomas De Gendt, og Lotto Soudal-rytteren var blant de ni første rytterne som angrep.

Mirco Maestri var nestemann som tråkket inn gassen. Men tok ikke helt fyr før Bob Jungels (Quick Step) og Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) gikk etter. Sammen med Jan Bakelants og Chris Hamilton (begge Team Sunweb) bestemte så Davide Formolo (BORA Hansgrohe) seg for å angripe fra hovedfeltet.

Italieneren er ingen hvem som helst. 12. mann i sammendraget, 11:51 bak sammenlagtleder Richard Carapaz. I tillegg en opplagt favoritt til etappeseieren dersom han skulle klare å komme seg inn i bruddet. Derfor kunne man også trekke den slutning at BORA-rytterens angrep verken var populær der framme eller bak i hovedfeltet.

Men Movistar trengte kanskje en liten pause etter gårsdagens herjinger opp Mortirolo. Og Formolo var en større trussel for sammenlagtplasseringene til Ilnur Zakarin, Jan Polanc og Pavel Sivakov, så det tok lunsjpause og lot det stå til.

Dermed satt det hele 18 mann i det som fort ville bli kampen om etappeseieren i Anterselva. Bruddkompisene var Andrea Vendame, Fausto Masnada (Androni Giocattoli), Nans Peters (Ag2r La Mondiale), Amaro Antunes, Victor De La Parte (CCC), Tanel Kangert (EF Education First), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), Nicola Conci, Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Bob Jungels (Quick Step), Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Davide Formolo (BORA-Hansgrohe), Jan Bakelants, Chris Hamilton (Team Sunweb), Valerio Conti (UAE Team Emirates) og Mirco Maestri (Bardiani-CSF).

INEOS måtte svare

Det ble i hovedsak opp til Movistar å kontrollere avstanden opp til bruddet. Med ni mil igjen spratt avstanden over seks minutter.

Bahrain-Merida bisto litt i jakten, og fikk også litt drahjelp fra Jumbo-Visma og Team INEOS. Med Formolo i bruddet, var som nevnt Sivakovs topp 10-plassering i fare, noe som forklarte hvorfor det britiske storlaget tilbød en hjelpende hånd i retning av Movistar.

Den innlagte spurten nær Bressanone, og inngangsporten til den kuperte avslutningen av etappen, ble vunnet av Mirco Maestri foran Fausto Masnada og Jan Bakelants. Belgieren ga seg imidlertid ikke med, men fortsatte hardkjøret og fikk et lite forsprang på de andre på vei inn mot fjerdekategorien opp mot Elvas.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Med sju mil igjen til Anterselva hadde Bakelants over sju minutter tilbake til hovedfeltet. Det betød statdig større sannsynlighet for at det var en av de 18 rytterne der framme som kom til å sprute champagne over podiet litt senere denne ettermiddagen.

Bak i feltet kom svaret fra Team INEOS i retning av Davide Formolo, Salvatore Puccio ble kalt fram til tjeneste i front av hovedfeltet.

Forspranget kappes ned

Bakelants gjorde sine saker bra, han. På tross av at Puccio fikk selskap av Christian Knees, fortsatte belgierens forsprang å øke. Han hadde over minuttet til bruddet bak seg, og nærmet seg åtte minutter på hovedfeltet.

Sunweb-rytteren trådte ufortrødent videre mot Terento, tredjekategorien var den tøffeste blant klartringene på dagens etappe. I feltet bidro både Bahrain-Merida og Movistar. Det kappet forspranget opp ned til 6:20.

I bruddet begynte det også å skje ting. Thomas De Gendt satte opp farta og fikk med seg Krists Neilands ut på tur.

Bakfra gikk også Brambilla og Masnada etter og fikk med seg Davide Formolo. Peters og Hamilton var de to siste som fikk kontakt, mens en sterk herremann som Bob Jungels ikke maktet å henge på opp stigningen. Nede på flatene samlet det hele seg igjen, mens Astana tok kontroll bak i hovedfeltet da de begynte å få kalde føtter for sammenlagtplasseringen til Miguel Angel Lopez.

Taktisk spill om etappeseieren

Den neste som forsøkte seg var Valerio Conti. UAE-rytteren hadde selveste Maglia Rosa fra etappe 6 til 11. Nicola Conci (Trek-Segafredo) tok opp jakten på ham. Med to mil igjen var bruddet samlet nok en gang.

Nans Peters var neste rytter som forsøkte seg. Ag2r-rytteren åpnet en luke på rundt halvminuttet da det gjensto 14 kilometer av etappen. Bruddkompisene ble sittende og kikke litt på hverandre. Kampen om etappeseieren var i hvert fall i full gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINNEREN: Nans Peters hadde aldri vunnet i et proffritt før – i dag vant han den 17.-etappen av Giro d’Italia. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

I bruddet satt CCC, Trek, Androni og Sunweb med to mann hver. Da Peters krysset seilet som markerte at det var 10 kilometer igjen, hadde han fremdeles en ledelse på 45 sekunder. Conti forsøkte på nytt, men ble nøytralisert av Jungels.

UAE-rytteren ga seg likevel ikke og angrep for tredje gang. Denne gangen gikk Esteban Chaves etter. De fikk også selskap av Neilands, og sammen utgjorde de en trio omlag 55 sekunder bak Peters.

Peters inn til seier

Tross iherdige forsøk, maktet ikke bruddkameratene å hente inn Peters. 25-åringen tok karrierens aller første proffseier.

Bak i feltet dro Jan Hirt til for at Miguel Angel Lopez skulle angripe, men colombianeren hadde ikke dagen og slo ut til siden med uforrettet sak. I stedet angrep Mikel Landa og fikk med seg Hugh Carthy på bakhjulet.

Litt lengre opp i bakken gikk også Richard Carapaz til, etter at Lopez hadde våknet til live. Verken Roglic eller Nibali maktet å svare – noe som gjorde at både Landa og Carapaz hentet nye sekunder i kampen om La Maglia Rosa.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse