NÅDESTØT: Det blir ikke utbetalt momskompensasjon til konkursboet etter Bergen 2017. Dette bildet er for øvrig fra Tour of Norway. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Ingen momskompensasjon til konkursboet etter Bergen 2017

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.12.18 13:10

Del på    

Søkte om 7,7 millioner kroner.

(procycling.no): Konkursboet etter VM-arrangøren Bergen 2017 fikk utdelt en skikkelig nesestyver fra staten etter at Lotteri- og stiftelsestilsynet torsdag slo fast at grunnlaget for å motta kompensasjon ikke var tilstede.

Dette ble først meldt av Bergensavisen.

– Det har vært vår praksis siden 2013 at konkursbo ikke får momskompensasjon, sier Marianne Alværen Torset i tilsynets til Bergens Tidende.

Det var Interspons og daglig leder Birger Hungerholdt som begjærte VM-arrangøren konkurs i februar, etter at selskapet hans mener å ha krav pålydende 1,8 millioner kroner etter mesterskapet.

– Vi håper at dette medfører at vi får pengene våre. Om vi ikke får pengene våre, så blir det i alle fall behandlet på en korrekt måte, uttalte Hungerholdt den gangen.

Mindre penger å dele

Ettersom Bergen 2017 opprinnelig håpet å få ut nærmere 7,7 millioner i momskompensasjon, blir det nå betraktelig mindre penger enn antatt å dele for et hundretalls kreditorer.

Flere av dem har måtte si opp ansatte eller legge ned driften for godt.

Lotteri- og stiftelsestilsynet har frivillig innsats som et krav før momskompensasjonen eventuelt betales ut, og mener det ikke eksisterer i et konkursbo.

– Den frivillige innsatsen rundt VM var jo i forkant og under sykkel-VM i 2017. Betyr det at arrangørene har misforstått kriteriene?

– Det ble en ny situasjon da selskapet kom under konkursbehandling. Når situasjonen er slik, så er forskriften klar. Så kan man problematisere andre vinklinger. Pengene i momskompensasjonsordningen skal fremme frivillig aktivitet. Et selskap som skal avvikles og ikke lenger har frivillig aktivitet er ikke i tråd med ordninen, sier Alværen Torset til Bergens Tidende.

– Pekte på risikoen før konkurs

Mona Haugland Hellesnes satt som styreleder for Bergen 2017 fram til selskapet ble slått konkurs av Bergen tingrett i mars.

– Dette må bobestyrer kommentere. Vi pekte på risikoen for dette i forkant av konkursen, påpeker Hellesnes i en tekstmelding til BT.

Bobestyrer Arne Laastad sier han er overrasket over avslaget:

– Jeg har ikke fått lest begrunnelsen ennå, så det er litt tidlig å være veldig konkret. Det er Norges Idrettsforbund som har koordinert dette opp mot tilsynet. Vår avtale var at det skulle ta kontakt med oss om det oppsto spørsmål, sier han.

Krav i 100-millioners-klassen

Konkursboet la for øvrig fram krav på totalt 108 millioner kroner fra 107 forskjellige kreditorer under behandlingene av saken i Bergen tingrett i mai.

– Vi vet at en del krav er uriktige. Vi har vært i dialog med flere kreditorer, og de er innforstått med at kravene må reduseres, uttalte Laastad den gangen.

Da var selskapet oppført med 8,2 millioner kroner i eiendeler.

PS: Det er for øvrig mulig å klage på vedtak på avslag om momskompensasjon.