PADOVA-SAKEN: Michele Ferrari, best kjent som Lance Armstrongs faste doktor, står i sentrum av den såkalte Padova-saken. Astana er også involvert i den omfangsrike dopingsaken. (AFP PHOTO / FILES / Nico CASAMASSIMA).

Mer doping-trøbbel for Astana?

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 7.12.14 08:08

Del på    

Italias olympiske komité har mottatt omfangsrik dopingrapport.

Ifølge La Repubblica har en 550 sider lang rapport om den langvarige Padova-etterforskningen blitt overlevert til Italias olympiske komité (CONI). Filen er rapportert å inkludere lenker til enkeltpersoner hos WorldTour-laget Astana.

Ifølge den italienske avisen er ikke etterforskningen avsluttet ennå, men saken «er kanskje den største og mest komplekse dopingetterforskningen» Italia har sett.

Etterforskningen har pågått i fire år og er sentrert rundt den famøse dopinglegen Michele Ferrari, best kjent som fastlegen til Lance Armstrong. Saken involverer utøvere fra sykling, triatlon og skiskyting, og dreier seg om pengevasking og skatteunndragelse i forbindelse med en dopingring – hvor Ferrari skal ha vært en sentral aktør.

Offentlig anklager Benedetto Roberti har ledet etterforskningen i saken som nevner 20 syklister.  Evgeni Petrov, Aleksandr Kolobnev, Vladimir Gusev, Vladimir Karpets, Mikhail Ignatjev, Alberto Ongarato, Michele Scarponi og Denis Mensjov er blant dem.

Astanas Enrico Gasparotto har også vært tilknyttet saken, da navnet hans dukket opp i vitneforklaringene til Leonardo Bertagnoli og Volodymyr Bileka, som begge hevdet at Gasparotto besøkte Ferrari sammen med dem. Gasparotto har nektet for dette.

WorldTour-lisens i fare
Det kasakhstanske laget Astana – som ledes av eks-rytter Aleksandr Vinokourov – har havnet i hardt vær denne høsten. Etter at laget vant Tour de France med Vincenzo Nibali denne sommeren, har fem ryttere tilknyttet Astana-organisasjonen testet positivt for doping.

Brødrene Valentin og Maxim Iglinskij, fra Astanaas WorldTour-lag, testet begge positivt for EPO. Mens Ilya Davidenok, Victor Okishev og Artur Fedosseyev, alle fra Astanas rekruteringslag, er utestengt for anabole sterioder.

I 2007 ble Vinokourov selv kastet ut av Tour de France etter å ha blitt avslørt for bloddoping. Det er også blitt spekulert i at han var en av Ferraris klienter under sin aktive karriere.

La Gazzetta dello Sport rapporterte tidligere denne uken at Astana ikke tildeles WorldTour-lisens for sesongen 2015. Intet er imidlertid avgjort før UCIs lisenskommisjon kommer med sin endelige kjennelse, hvilket er ventet innen 10. desember.