LOVENDE: Rasmus Fossum Tiller er del av ryggraden både på Team Joker og U23-landslaget. Resultatmessig er sesongåpningen fra Gent-Wevelgem det beste han har levert i år, men han håper det snur under søndagens fellesstart. FOTO: Norges Cykleforbund/Edland, TV2

– Jeg måtte være kynisk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.03.17 10:45

Del på    

Rasmus Tiller på podiet i årets første ritt.

(procycling.no): I januar ble Rasmus Tiller operert i bihulene. Det gjorde at han fikk lov til å prioritere trening, da resten av lagkameratene hans i Joker-Icopal gjorde unna sesongåpningen i Frankrike og Belgia.

Det gjorde også at han suste inn i årets første uttak for U23-landslaget uten konkurranser i beina.

– Var det en liten gamble?

– Jeg visste at Rasmus var i god form. Det var vel det viktigste, ikke om han hadde kjørt ritt i forkant eller ei. Han er fysisk robust og er i stand til å bryte mye sidevind. Han er ryttertype som passer veldig godt til brosteinsløp. Det er liten Truls (Korsæth) vi har med å gjøre her. Som falt oppi gryta med styrkedrikk da han var liten, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Tiller i brudd – kapteinene bak

Foran Gent-Wevelgem hadde de norske rytterne fått beskjed om å komme seg med i dagens brudd. Ideelt sett var det Tiller, Torstein Træen eller Tobias Foss som skulle påta seg den oppgaven.

Det lyktes 20-åringen fra Lillehammer å komme seg i en gruppe som besto av 19 ryttere.

I første vifte under sidevindskjøring, endte Træen opp med å velte, hvis ikke kunne Norge ha sittet med to gode kort foran finalen.

Tiller gjorde som han fikk beskjed om – og hang fint med i gruppa der framme:

– Det hadde litt med å gjøre med at jeg ikke hadde kjørt løp før i år. Da er man litt rusten når det gjelder å sitte i felt. Det er bedre å sitte i en mindre gruppe og slippe stresset bak. Jeg kom med i et ganske stort brudd med rundt 20 ryttere. Vi fikk en god luke og hadde fem minutters ledelse på det meste, sier Tiller til procycling.no.

Halvorsen hadde en dårlig dag

Men Ole Forfang, Anders Skaarseth og Kristoffer Halvorsen plassert i hovedfeltet, innrømmer Tiller at han forsøkte å spille kortene kynisk der framme. Han var med å gå rundt, men velvilligheten strakk seg heller ikke lenger enn det.

Ettersom USA, Frankrike og Nederland hadde flere mann i bruddet, ble deres hjelperyttere brukt opp først.

– Det handlet om ikke å sprenge seg selv helt, og holde fokus på spising, drikking og å spare krefter. Jeg var nødt til være kynisk, sier han.

Bak viste det seg at en småsyk Halvorsen hadde en dårlig dag. Det ga han lagkameratene beskjed om foran første passering av Kemmelberg.

I stedet tok han et magedrag på vegne av Skaarseth og Forfang.

– Kemmelberg er ganske brutal

Som i eliteklassenes utgave av rittet, skulle Kemmelberg passeres ved to anledninger. Den brosteinsbelagte bakken er brutal og inneholder passasjer á 28 prosents stigning.

– Hvordan opplevde du Kemmelberg?

– Den er ganske brutal, men samtidig så dukker den opp litt uti løpet. Det går fort, men du klarer å bite deg med. Den er tøff, men ikke så lang. På den andre siden er det også et langt, flatt parti – noe som gir deg mulighet til å kjøre det opp igjen hvis du faller av, sier Tiller.

Her ble bruddet redusert for hver passering, men Tiller maktet å holde seg framme blant de første som passerte toppen.

– Den andre gangen vi skulle opp, støtet en av amerikanerne. Da ble gruppa redusert til sju mann, men vi klarte likevel å få til et godt samarbeid. Det gjorde at vi holdt unna for gruppa bak.

Forfang sentral

Ettersom avstanden til bruddet holdt seg på mellom to og tre minutter, spredde utålmodigheten seg i feltet.

Det ble etter hvert støtecup og mange angrep for å ta innpå de sju foran. Samtidig ble gruppa redusert i takt med at ryttere som ikke orket mer, ble nødt til å slippe.

– Ole (Forfang) var blant de aller sterkeste i feltet – om ikke den sterkeste. Han satt med i tet over hver bakke, og det skjedde knapt noe i feltet uten at han var med. Anders (Skaarseth) fulgte med like bak, mens Doffen (Halvorsen) hadde en dag under pari.

Det skulle vise seg at bruddet holdt unna hele veien inn til Gent. Spurten vant Jacob Hennesy (Storbritannia) foran Ian Garrison (USA) og Tiller (Norge).

– En tredjeplass fra Gent er vel greit å ha med seg på CV´en videre. Tror du folk i miljøet kommer til å merke seg dette?

– Jeg vet ikke helt, men jeg føler det er et greit resultat å ta med videre. Jeg ser først og fremst på dette som en god opplevelse. Det er en bekreftelse på at man har gjort et godt løp. Det gjelder det å nullstille og se framover mot neste ritt, sier Tiller.

Landslagssjef Kristiansen forteller at han var tålelig godt fornøyd med at nettopp Tiller havnet i gruppa der framme, når rittuviklingen først skulle bli som den ble:

– Vi er egentlig veldig fornøyde med dette. Det smaker annerledes enn å vinne, men dette er det første løpet til Rasmus i år, også på U23-landslaget. Det er et resultat han skal være kjempefornøyd med. Ser man på historikken til Rasmus har han vunnet en god del ritt allerede, så jeg følte meg ganske komfortabel da vi fortalte ham at nå skulle han innstille seg på å prøve å vinne fra gruppa han satt i.

PS! Forfang ble til slutt nummer 9. Øvrige norske plasseringer: Skaarseth 34 (+58), Halvorsen 99 +(9:50). Foss og Træen sto av etter velt.