VANT I BELLEGEM: I april tok Ludvig Fischer Aasheim to seire i belgiske kermesseritt. Slik fikk han en strålende start på seniortilværelsen, men det snudde brått da han snaut to måneder senere fikk problemer med hjertet. Foto: Pål Westgaard.

Ludvig (19) tilbake etter hjertetrøbbel

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 10.12.19 20:30

Del på    

Nå skal et av Norges mest lovende talenter vise hva han er god for.

(procycling.no): 19 år gamle Ludvig Fischer Aasheim var en av Norges mest lovende syklister i aldersbestemte klasser frem til han ble senior i årets sesong.

Som førsteårsjunior deltok han i VM i Bergen, mens han i fjor syklet inn en rekke toppresultater i Nations Cup. Blant annet innkasserte han tre tredjeplasser sammenlagt i Fredsrittet, Tour du Pays de Vaud og Saarland Trofeo – førstnevnte vunnet av ikke ukjente Remco Evenepoel.

Aasheim startet 2019-sesongen i SK Rye og hadde en intensjonsavtale med Uno-X som innebar at han skulle sykle for dem etter NM på Ringerike. 19-åringens første seniorsesong startet meget lovende med strålende kjøring i flere kermesseritt i Belgia og flere solide prestasjoner hjemme i Norge, men i midten av mai ble Rye-syklisten syk. 

Han pådro seg et virus eller en bakterie i kroppen som han trente med en liten stund. Det lagde et arr på hjertet.

– Jeg ble syk, også ble jeg aldri frisk. Plutselig en kveld fikk jeg skikkelig stikking i hjertet, og da dro vi rett på sykehuset. Da fant vi arret på hjertet. 

Han ble syk like etter Ringerike og Sundvolden GP, og natt til fjerde juni ble Aasheim innlagt.

Fredag kunne Aasheim endelig trene igjen etter å ha hatt treningsnekt siden innleggelsen på sykehuset. Nå går det stort sett i rolig trening for Oslo-gutten, som regner med å bruke god tid på å komme i form igjen. Foreløpig har ikke Aasheim oversteget økter på én time i sone en, annet enn en test på sykehuset der han måtte jobbe seg opp til makspuls for å teste hjertet.

– Hjertet mitt tålte det, sier Aasheim som naturligvis ikke hadde allverdens wattverdier å skryte av på makspulstesten. 

SYKEMELDT: Det ble fem måneder uten sykkel for Ludvig Fischer Aasheim etter hjertetrøbbelet han fikk i juni. Nå er han friskmeldt og klar for ny sesong. FOTO: Privat

Håper å kjempe om VM-plass

Nå skal den lovende U23-syklisten trene seg gradvis tilbake mot ny sesong. Hvordan det kommer til å gå, er vanskelig å spå, men Aasheim har likevel høye forventninger og ambisjoner.

– Jeg satser å være tilbake til påske. Det kommer an på hvordan treningen går og hvordan kroppen responderer på det, men det skal ikke ta så mye mer enn tre måneder. 

Aasheim har allerede representert Norge to ganger i VM, og 15.plassen fra Innsbruck er hans beste resultat. Neste år håper han å kunne blande seg inn i kampen om VM-plassene for U23-gutta i den knalltøffe løypa i de sveitsiske alper.

– VM i Sveits var jo et mål for meg før, og hvis treninga går som det skal, har jeg som mål å komme dit. Det er såpass lenge til at jeg håper å kunne være tilbake. Alt i år handler egentlig om å komme tilbake, så får vi se hvordan det går. Siden VM er på slutten av sesongen, håper jeg å være i bra form til det, og jeg har som mål å komme dit. 

– Blitt sterkere mentalt

For en 19-åring som nettopp har gjort seg ferdig med videregående og endelig skal få tid til å satse fullt på sykling, er det naturligvis nedslående å pådra seg sykdom som gjør at man ikke får trent noe som helst.

Aasheim håper den tunge tiden kan gjøre ham mer robust foran det som forhåpentligvis blir en lang sykkelkarriere.

– Det har vært tungt å tenke på at man blir dårligere og dårligere uten å kunne gjøre noe med det, og at alle man konkurrerer mot stadig blir bedre. Men det har gått greit, for jeg har tenkt at det egentlig er litt sunt for kroppen å få et avbrekk og kjenne på om det er dette jeg vil gjøre. Det er selvfølgelig lett å drive med noe når det går bra, men jeg har egentlig bare gledet meg til å komme tilbake. Jeg har blitt sterkere mentalt og fått sterk motivasjon til å fortsette å holde på.

– Jeg kom jo aldri helt i gang med sykling, med tanke på at jeg bare har vært junior, og at jeg aldri egentlig fikk startet skikkelig som senior.

I 2020 fortsetter Oslo-gutten i SK Rye, han blir også en del av Dare Development Team, U23-laget som har som mål å utvikle unge, norske klatrere. 

Dermed vil rittprogrammet bli innholdsrikt i Aasheims andre sesong som senior, en sesong som på en måte blir en re-start av seniorkarrieren hans.

Haugland: – Må gjøre det som er fornuftig for utviklingsløpet

Aasheims Uno-X-opphold høsten 2019 ble naturligvis ikke noe av på grunn av sykdommen. 19-åringen har riktignok fortsatt kontakt med det kommende profflaget, men de ønsker å gi ham en myk vei tilbake.

– Jeg har vært i kontakt med dem. De har sagt at de lar meg komme tilbake på en ordentlig måte. Jeg er ikke på det nivået som kreves for å kjøre de rittene de kjører ennå, så jeg skal komme tilbake på en myk måte. Så skal de vurdere om de skal gi meg en ny sjanse, sier Aasheim. 

Uno-X-sjef, Jens Haugland, forteller at det er meget gledelig at Aasheim er tilbake og at han gleder seg til å følge utviklingen hans tett. Han mener at det blir uforsvarlig å ta inn en som har vært junior og mistet hele sin første seniorsesong på grunn av en såpass alvorlig sykdom inn på et profflag, og er opptatt av å få han i gang i riktig tempo.

– Det er en veldig spesiell situasjon med Ludvig. Når det skjer noe såpass alvorlig, parallelt med at vi sier at vi skal lage et profflag, så må vi gjøre det som er fornuftig for utviklingsløpet han skal ta. Vi har gjort det vi kan for å backe ham i re-starten. Vi mener det er helt riktig for ham å komme i gang i klubb og Dare-laget, ta steg for steg og se hvordan utviklingen løper seg. Jeg tror at Ludvig, men den kapasiteten han har, er en kjempespennende kar for fremtiden hvis han fortsetter i det sporet han var på.

TILBAKE I TRENING: Ludvig Fischer Aasheim er i gang med lett trening på rulla. Neste år skal han sykle for SK Rye og Dare Development Team. FOTO: Privat.