Prøv Procycling Pluss idag

TIL GROUPAMA: Stefan Küng må betegnet som et regelrett overgangskupp for Marc Madiot og Groupama-FDJ. FOTO: Heinz Zwicky/Getty Images.

«King Küng» blir klassikernøkkel for Démare

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.08.18 11:45

Del på    

Storfangst for Madiots Groupama-mannskap.

(procycling.no): Med full klaff kunne Groupama FDJ torsdag ha endt opp med å ha annonsert en ny europamester i sine rekker, torsdag.

Dessverre for PR-avdelingen under Marc Madiots ledelse, skuffet Stefan Küng en smule under temporittet i Glasgows regntunge gater, da han skviste seg inn 45 sekunder bak vinner Victor Campenaerts og inn til en 7.-plass.

At 24-åringen fra St. Gallen kan sykle fort på tempo, det vet vi fra før. Han har vunnet tempoetapper i både Binck Bank Tour og Tour de Suisse. Under fjorårets Grand Départ Düsseldorf, var det kun Geraint Thomas som sto i veien for hans debut i gul trøye.

I 2014, da han hadde sitt «Hello world-øyeblikk», vant han like gjerne både temporittet og fellesstarten under U23-EM i Nyon.

Uventet oppmerksomhet

Küng har også vist seg å være en solid hjelperyttere både i Grand Tours og under klassikerne for BMC Racing Team.

Under 2017-utgaven av Tour de France vakte det – komisk nok – stor oppstandelse her hjemme da Quick Step og Lotto-Soudal varslet at de ville kjøre inn bruddet på en av de flate spurtetappene dersom nettopp Küng ikke returnerte til hovedfeltet.

Det var selvsagt av frykt for «King Küngs» enorme kjørestyrke, noe han også selv tolket på best mulig vis:

– Jeg er smigret. Jeg tar det som en kompliment.

Stødig bidrag i klassikerne

Med oppløsningen av BMC Racing (deler av satsingen lever videre på den eksisterende WorldTour-lisensen og sponsoratet til den polske skoprodusenten CCC), har rytterne blitt spredd for alle vinder.

Dylan Theuns, Rohan Dennis og Damiano Caruso fortsetter karrieren hos Bahrain-Merida. Danilo Wyss har gått til Dimension Data. Alberto Bettiol og Tejay Van Garderen til EF Education First. Loïc Vliegen til Wanty-Groupe Gobert og Simon Gerrans har valgt å legge opp.

SPESIELT TALENT: Her vinner Stefan Küng tempoetappe i Binck Bank Tour. I 2014 vant han både tempo- og fellesstarten under EM i Nyon. FOTO: © Tim De Waele

Küng har altså valgt å fortsette karrieren i Groupama FDJ, noe som må sies å være et skikkelig overgangskupp for det franske mannskapet.

– Jeg ser fram til å ankomme FDJ. Jeg har alltid holdt et øye med laget, for det meste gjennom mine landsmenn Sebastien Riechenbach og Steve Morabito, sier Küng etter overgangen.

Det ligger altså en sveitsisk connection i bunnen der, samtidig som det skal bli svært spennende å se hva Küng er i stand til å forme sammen med Arnaud Démare i klassikerne.

I BMC har 24-åringen vært underlagt Greg Van Avermaets ambisjoner, men han har kontinuerlig vært en mann som tar fronten ved kritiske partier i løypa, og satt blant annet med helt inn under E3 Harelbeke, der GVA spurtet inn til tredjeplass, mens Küng ble nummer 10. Han var også nummer 16 under en svært utmattende utgave av Strade Bianche denne våren.

Madiot tenker stort

Alt i alt kan Madiots menn begynne å glede seg til 2019 og 2020-sesongen med Küng innenfor lagets rekker, for dette kan bli som sprengstoff å regne:

– Jeg ankommer laget med stor erfaring fra temporitt, og i klassikerne i starten av sesongen utfyller Arnaud og meg hverandre godt. Det gir oss muligheten til å kjøre offensivt i rittene, bedyrer Küng.

Kanskje får vi se Madiot hengende ut av bilvinduet med tunga nede på brystkassa, mens han formaner Küng mot en av karrierens største seirer, enten det skulle dreie seg om landeveis- eller temposykkelen til Lapierre.

– Vi signerte Stefan Küng fordi han er en rytter som vet hvordan man sykler i front av feltet, som føler rittpulsen og som vet hvordan man skal jobbe hardt og ta vind. Vi trenger en rytter som han, beskriver Madiot og fortsetter:

– I tillegg er han en klassikertype og en som vet å posisjonere seg i hovedfeltet. Han har også utmerkede evner både i individuell- og lagtempo. Dette er en veldig god signering av Groupama-FDJ og vi er veldig stolte over å ønske ham velkommen til satsingen vår.

PS: Det er også klart at Alessandro De Marchi blir værende hos Continuum Sports (satsingen mellom det gamle BMC Managementet og CCC). Laget har også Greg Van Avermaet, Nathan Van Hooydonck, Michael Schär, Francisco Ventoso, Guillaume Van Keirsbulck, Gijs Van Hoecke, Amaro Manuel Antunes og Szymon Sajnok under kontrakt for neste år ifølge @TourDeJose (José Been på Twitter).

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse