ENSOMT PÅ TOPPEN?Alexander Kristoff vant tre etapper under fjorårets Tour of Qatar. Til årets utgave har flere sterke lag valgt å bli hjemme. - Jeg skal være fornøyd om jeg tar én etappeseier, uttaler likevel Alexander Kristoff til procycling.no. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Katusha blir ikke suspendert av UCI

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 9.02.16 15:11

Del på    

Formildende omstendigheter rundt Paolini-saken redder Kristoffs lag fra utestengelse. Men MPCCs regelverk kan også være et hinder.

Disiplinærkomiteen i det internasjonale sykkelforbundet UCI har besluttet at Katusha ikke skal suspenderes. Nyheten kommer bare noen timer etter at Alexander Kristoff åpnet seierskontoen for året ved å vinne andre etappe i Tour of Qatar.

Laget til Kristoff og Sven Erik Bystrøm blir dermed ikke gjenstand for regelverket som sier et lag skal utestenges dersom det blir varslet om to positive dopingprøver innenfor en tolv måneders periode. Den såkalte artikkel 7.12.1 i UCIs antidoping-lovverk åpner for at lag kan suspenderes i en periode fra 15 til 45 dager.

Det er omstendighetene rundt den første dopingsaken, da Luca Paolini ble kastet ut av Tour de France i sommer, som har frikjent laget.

– Med hensyn til Paolini-saken har det blitt etablert at rytterens bruk av kokain ikke var relatert til en intensjon om å påvirke sportslige prestasjoner, men ble i stedet tatt på en «privat basis», skriver det internasjonale sykkelforbundet tirsdag ettermiddag.

UCI skriver videre at en utestengelse av Katusha ville vært både «upassende og uforholdsmessig» ettersom Paolinis kokainbruk fant sted i en sosial og ikke-sportslig kontekst. Dette til tross for at 38-åringen testet positivt under Tour de France. Ifølge UCI er intensjonen med regelverket å påføre negative konsekvenser på lag som mangler tilstrekkelig kontroll over doping med sportslig formål blant rytterne sine.

Androni slapp ikke unna
Den italienske veteranen Paolini testet positivt for kokain på etappe fire i Tour de France og sendt hjem fra rittet etter etappe sju. Mens 5. februar i år ble det kjent at russeren Eduard Vorganov testet positivt for meldonium, et preparat som havnet på Wadas forbudsliste så sent som i år. Vorganov er midlertidig suspendert i påvente av en B-prøve.

Giampaolo Caruso, en annen italiensk Katusha-veteran, har også havnet i dopinggarnet nylig. I august ble det kjent at Caruso testet positivt for EPO. Saken gjaldt en gammel prøve fra mars 2012 som var blitt testet på nytt. Caruso-saken har imidlertid ikke påvirket denne saken, da prøven stammer fra tiden før regelverket om lagsuspensjoner ble innført av UCI.

Katusha kunne blitt det andre laget som ble utestengt under det nye regelverket. I august 2015 ble italienske Androni Giocattoli-Sidermec utestengt i 30 dager etter at både Davide Appollonio og Fabio Taborre hadde testet positivt for ulike former for EPO. Androni-laget anket suspensjonen uten å lykkes.

En «uavhengig avgjørelse»
Direktør og styreleder for holdingselskapet bak Katusha, den mektige russeren Igor Makarov, sitter også i styre i UCI. I et dokument som ble sirkulert tirsdag gjør Makarov imidlertid det klart at han ikke har hatt noen deltakelse i beslutningen om lagets utestengelse. Makarov er også president for det russiske sykkelforbundet og den europeiske sykkelunionen UCE.

Makarov var også en av Brian Cooksons sterkeste støttespillere i valgkampen mot Pat McQuaid. I samtale med Cyclingnews tirsdag gjorde også UCI-president Cookson det klart at avgjørelsen ble tatt av UCIs disiplinærkomité.

– Jeg vil understreke at jeg som president har ikke hatt noe å gjøre med avgjørelsen. Dette er en uavhengig avgjørelse tatt i disiplinærkomiteen, sier Cookson til Cyclingnews.

MPCC neste hinder
Artikkel 7.12.1 i UCIs antidoping-lovverk ble iverksatt i januar 2015 og er hentet fra regelverket til Mouvement pour un Cyclisme Crédible. Katusha er også medlem av den frivillige organisasjonen MPCC, som går i bresjen for strenger antidoping-bestemmelser i sykkelsporten.

Etter to dopingsaker tilsier MPCCs regelverk at medlemmer må utestenge seg selv i åtte dager ved starten av neste WorldTour-ritt. Dette skjedde med franske Ag2r-La Mondiale som måtte stå over Critérium du Dauphiné i 2013.

Dette regelverket trer i kraft så fort en B-prøve bekrefter overtredelsene. Det foreligger foreløpig ingen analyse av B-prøver i verken Paolini- og Vorganov-saken. 

Tagget med:

Les også disse