HÅPLØS KAMP: De lokale myndighetene jobbet desperat for få veien kjørbar, men det var nyttesløst fredag ettermiddag med snø, hagl og jordras i området da Tour de France-feltet var på vei ned fra Col de l'Iseran. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Kaos i Tour de France: Etappen stoppet på grunn av jordras og snø

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 26.07.19 16:49

Del på    

Rittet nøytralisert etter forseringen av Col de l’Iseran.

TIGNES (procycling.no): På grunn av et fjellras i bunn av stigningen opp til Tignes, ble den 19.etappen av Tour de France nøytralisert.

I tillegg til et ras i veien som gjorde det umulig å passere, var det snø, hagl og is i Val d’Isere i bunn etter rytterne kjørte ned fra Col de l’Iseran.

Dermed stoppet de tiden på toppen av Col de l’Iseran. Det gagnet Egan Bernal, som passerte fjelltoppen først, omtrent minuttet foran Kruijswijk, Thomas og Buchmann av de andre favorittene. Julian Alaphilippe passerte cirka to minutter bak, og mistet dermed trøya til Bernal.

– Det er en naturkatastrofe. Det gikk nettopp et nytt ras her, og folk måtte løpe i sikkerhet, meldte en oppildnet Dag Otto Laurtizen på TV 2 fra Val d’Isere der han var midt i kaoset.

Frykten for flere jordras gjorde at arrangøren måtte be syklistene søke ly i en tunnel ved Val d’Isere. Selv om man gikk glipp av et sportslig drama på det siste fjellet, var det en riktig avgjørelse, ifølge TV 2s ekspert, Thor Hushovd.

– Det er utrolige bilder vi ser her i juli, sier Thor Hushovd på TV 2s sending.

– Det var en riktig avgjørelse, sa den tidligere verdensmesteren, som la til grunn at rytternes sikkerhet ble ivaretatt.

FINITO! Egan Bernal og Simon Yates får beskjed at rittdirektør Christian Prudhomme om at det hele er over. Det er umulig å komme seg opp igjen til Tignes fra Val d’Isere. FOTO: Skjermdump Eurosport Norge

Bernal kjørte seg inn i gult på l’Iseran

Med drøye seks kilometer igjen til toppen av dagens egentlige nest siste stigning, HC-kategorien Col de l’Iseran, angrep først Geraint Thomas.

Hans angrep ble først nøytralisert av Bora-hansgrohes Gregor Muhlberger, og deretter gikk Kruijswijk kontra. Ingen klarte imidlertid å følge da Egan Bernal dro til etterpå. Bak dannet Kruiswijk, Thomas og Buchmann en forfølgergruppe, mens Alaphilippe måtte gi slipp. Han måtte kjøre sitt eget tempo i ingensmannland, og det ble fort klart at den gule trøya til den heroiske franskmannen kom til å ryke.

Laurens De Plus, som tidligere på etappen satt i dagens brudd, gjorde en viktig jobb i gruppen til Kruijswijk, Buchmann og Thomas. Også Rigoberto Uran, som satt i samme brudd som De Plus, fikk skyss i den gruppen.

På toppen var forfølgergruppen femti sekunder bak Bernal, mens Alaphilippe var 2:07 etter colombianeren.

– Det er utrolig

I og med at tiden ble stoppet på toppen av Tourens høyeste fjellovergang, betydde det at rittets yngste gjenværende rytter kjørte seg inn i gul trøye. Han er nå 45 sekunder foran Julian Alaphilippe.

Det er bestemt at det ikke kåres noen vinner av etappen. Det betyr at Bernal ikke får etappeseieren. Etappens mest aggressive rytter kåres heller ikke.

Etter å ha kommet seg til målområdet for å motta den gule trøya, var det en rørt Egan Bernal som møtte pressen.

– Det er rett og slett utrolig. Jeg tror dette er noe som alle drømmer om, rakk Bernal å si før han måtte legge sitt tårevåte ansikt i hendene. 

Resultater, hentet fra rittets hjemmeside:

1. Egan Bernal
2. Simon Yates, 5’’
3. Warren Barguil, 41’’
4. Laurens De Plus,  50’’
5. Steven Kruijswijk,
6. Geraint Thomas,
7. Emanuel Buchmann,
8. Vincenzo Nibali, st
9. Richie Porte, 1’18’’
10. Gregor Mühlberger,
11. Wout Poels, 1’50’’
12. Damiano Caruso
13. Alejandro Valverde, st
14. Julian Alaphilippe, 2’07’’
15. Rigoberto Uran, 2’30’’

Sammenlagt: 

1. Egan Bernal
2. Julian Alaphilippe, 45’’
3. Geraint Thomas, 1’3’’
4. Steven Kruijswijk, 1’15’’
5. Emanuel Buchmann, 1’42’’

AVBRUTT ETAPPE: Kraftige skurer og hagl og snø skapte trøbbel for Tour de France-arrangøren. Så gikk et vann- og jordskred over veien rytterne skulle ta før den siste klatringen opp mot Tignes – og da ble hele etappen nøytralisert. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Saken oppdateres!