SKUFFET: Alexander Kristoff trodde han skulle vinne på slutten, men det ble for langt frem etter bakken. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Kristoff: – Jeg trodde jeg skulle vinne

Even Emberland
Tips meg

Publisert 28.09.14 15:00

Del på    

Slo i styret da gullet glapp.

PONFERRADA/OSLO(procycling.no): I den siste bakken av VM-fellesstarten sprakk det totalt opp.

Michal Kwiatkowski gikk solo og var i tet over bakken foran en liten gruppe med blant annet Philippe Gilbert og Alejandro Valverde.

Polakken holdt stand helt til mål og kunne juble for VM-gull, det første i Polens historie.

Skuffet Kristoff
Bak spurtet Simon Gerrans til sølv, mens hjemmefavoritt Alejandro Valverde tok bronse.

De andre norske fikk det litt for tøft i bakken og var 20 sekunder bak seierherren over toppen.

Alexander Kristoff måtte selv dra hovedfeltet på den siste flaten, men tok likevel spurten i sin gruppe, syv sekunder bak gullvinner Kwiatkowski.

Det gjorde at han ble nummer åtte, noe han var tydelig forbannet over målstreken. Nordmannen slo i styret over mål.

– Resultatet er bra, men jeg trodde jeg skulle vinne på slutten, sier Kristoff til procycling.no rett etter målgang.

– Det gikk for fort, vi klarte ikke å ta dem igjen, så da var jeg skuffet. Jeg var sterkest av de som var igjen i spurten, men det hjelper ikke når vi ikke spurter om seieren. Jeg hadde ikke superbein, men det gikk aldri veldig fort. Da blir det som jeg fryktet at det ble hardkjør i siste bakke og da hang vi akkurat ikke med.

Ofret seg for Kristoff
Edvald Boasson Hagen var med i VMs første farlige brudd, men ble hentet omtrent 30 kilometer fra mål.

Deretter gjorde han en strålende jobb for kaptein Kristoff, sammen med Lars Petter Nordhaug.

De to nordmennene sørget for at lagkameraten var godt plassert inn i bakkene og dro også feltet etter den siste bakken.

Det holdt bare så vidt. Til slutt var det for langt frem til Kwiatkowski og gruppe nummer to.

– Det var en veldig tøff dag, glatt vei og det ble kjørt ganske hardt hele dagen, sier Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

– Mot slutten skjønte vi at Alex hadde en mulighet og vi kjørte for ham. Vi gjorde det vi kunne, lå rundt Alex og kjørte han frem før bakkene. Vi kunne ikke gjort noe annet. I denne løypa var Alex vår mann. Hverken Edvald eller jeg kunne fulgt gruppen som gikk opp siste bakke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OFRET SEG FOR KRISTOFF: Lars Petter Nordhaug sørget for at Aleaxnder Kristoff var langt fremme inn i bakkene. Foto: Even Emberland (www.procycling.no)

OFRET SEG FOR KRISTOFF: Lars Petter Nordhaug sørget for at Aleaxnder Kristoff var langt fremme inn i bakkene. Foto: Even Emberland (www.procycling.no)

– Fantastisk!
24-årige Kwiatkowski kunne juble for sin historiske seier i bare sitt tredje VM-ritt.

– Jeg følte meg fantastisk på siste runde. Jeg er utrolig takknemlig for det laget gjorde for meg i dag, sier Kwiatkowski i seiersintervjuet vist på Viasat 4.

Han stakk solo i nedoverbakken før den siste og tøffeste bakken.

– Jeg gikk for seieren. Jeg ofret meg, mens resten satt og kjørte kalkulerende. For et par dager siden så jeg U23-rittet og så at det var mulig å komme inn med en mindre gruppe. Jeg hadde en liten luke opp den siste bakken og kjørte alt jeg kunne.

Mange stusset da Polen satt seg opp i feltet som første nasjon. Det viste seg å gi maksimal uttelling.

– Vi bestemte oss for å kjøre for å sitte i front av rittet. Jeg følte meg sterk, vi hadde ikke noe tid å tape. Det guttene gjorde var helt utrolig. De var fantastiske. Jeg vil dedisere trøyen til mine venner, familie og hele Polen. For en fantastisk avslutning på sesongen.

Resultater, VM-fellesstart:
1. Michal Kwiatkowski (Polen)
2. Simon Gerrans (Australia) +1
3. Alejandro Valverde (Spania) samme tid
4. Matti Breschel (Danmark) s.t
5. Greg van Avermaet (Belgia) s.t
6. Tony Gallopin (Frankrike) s.t
7. Philippe Gilbert (Belgia) +4
8. Alexander Kristoff (Norge) +7
9. John Degenbolb (Tyskland) s.t
10. Nacer Bouhanni (Frankrike) s.t
(..)
28. Edvald Boasson Hagen (Norge) s.t
37. Lars Petter Nordhaug (Norge) +17

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOLOSEIER: Michal Kwiatkowski lurte alle da han angrep utfor før den siste bakken. Ingen klarte å ta igjen polakken. Foto: JAVIER SORIANO (Scanpix/Afp)

SOLOSEIER: Michal Kwiatkowski lurte alle da han angrep utfor før den siste bakken. Ingen klarte å ta igjen polakken. Foto: JAVIER SORIANO (Scanpix/Afp)

Kort oppsummert
Allerede på den første av 18 runder dannet det seg et brudd på den 254,8 kilometer lange VM-fellesstarten.

Etter flere angrepsforsøk kom fire ryttere seg av gårde fra de øvrige. Det var Zydrunas Savickas (Litauen), Matija Kvasina (Kroatia), Carlos Quintero (Colombia) og Oleksandr Polivoda (Ukraina).

Hovedfeltet var lite interessert i høyt tempo fra start og etter to runder hadde de fire utbryterne over syv minutter.

Etter fire runder var avstanden 15 minutter, mens greske Georgios Bouglas hadde tatt opp jakten alene rundt 10 minutter bak.

Litt overraskende var det Polen som da valgte å ta kontroll i hovedfeltet for deres kaptein, Michal Kwiatkowski. Det sørget for at Bouglas? eventyr fort var ute.

Rundt midtveis ble det stor dramatikk da servicebilen hvor landslagssjef Stig Kristiansen, den norske mekanikeren Tommy Josefsen og den kroatiske landslagssjefen satt, krasjet stygt. De tre ble sendt til sykehus.

Les mer: Voldsom krasj for norsk servicebil

I selve rittet begynte de norske rytterne å plassere seg langt fremme i hovedfeltet, mens Polen sakte, men sikkert tok innpå tetkvartetten.

På den femte siste runden, satt Italia opp tempoet i Mirador-bakken. Da var det flere ryttere som måtte slippe, men Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff satt fint i feltet.

I neste bakke ble det totalt anarki. Italienerne satt et vanvittig tempo og splittet feltet i flere deler. Det gjorde at bruddet fort ble hentet inn.

Edvald Boasson Hagen var på alerten og kjørte seg frem til den første gruppen, som etter hvert besto av omtrent 20 ryttere.

Pete Kennaugh, Giovanni Visconti og Christopher Juul Jensen angrep fra gruppen. Boasson Hagen tok opp jakten på fronten sammen med et par andre. Med 61 kilometer igjen til mål satt Boasson Hagen i en tetgruppe sammen med seks andre.

På toppen Mirador telte gruppen 13 ryttere og hadde 22 sekunder ned til hovedfeltet, hvor Nordhaug og Kristoff satt.

Tony Martin kjørte som en villmann utfor og fikk åtte sekunder ned til gruppen til Boasson Hagen. Det var en luke han fort økte.

På toppen av Mirador ble imidlertid den tyske tempokanonen henter av gruppe nummer to, hvor Boasson Hagen måtte bite tennene sammen for å henge med.

I feltet satt Frankrike opp et fryktinngytende tempo med to runder igjen av rittet. Da bestemte Visconti og Kennaugh seg for å angripe, mens Boasson Hagen ble hentet av feltet med 32 kilometer igjen til mål.

Det åpnet for mye angrep fra feltet i rundens første av to bakker. Angrep som fortsatte opp den andre bakken. Nordmennene satt i feltet på toppen, 57 sekunder bak Michael Valgren Andersen, Cyril Gautier og Alessandro de Marchi.

Ved rundepassering for siste gang var også Vasil Kiryienka i front av rittet.

Inn i den første bakken på runden plasserte Nordhaug og Kristoff seg flott nærme fronten av feltet. I bakken satt spanjolene fart, men både Kristoff og Nordhaug satt hele tiden plassert blant de fremste 15-20. Oppover i bakken kom også Boasson Hagen langt frem i feltet.

Inn i den siste bakken satt Kristoff blant de ti fremste i feltet, hvor Michal Kwiatkowski akkurat støtet seg opp til fronten.

Det tvang Alejandro Valverde til å angripe helt i bunn av bakken. Han la opp til at landsmann Joaquin Rodriguez kunne angripe. Han fikk følge av Gilbert og Gerrans.

Over toppen var Kwiatkowski i tet 9 sekunder foran Valverde, Gerrans og Gilbert. Et par til kom opp til gruppe to. Nordhaug, Kristoff og Boasson Hagen satt i feltet ytterligere noen sekunder bak.

I feltet tok tyskerne og Norge kommando, men ingen kunne ta inn Kwiatkowski som gikk inn solo. Det var heller ikke nok til å hente den andre gruppen.

Polakken vant foran Gerrans og Valverde. Kristoff vant spurten i feltet og ble nummer åtte. Over målstreken slo han i styret.