Luxemburg's Bob Jungels celebrates as he crosses the finish line to win the 15th stage of the 100th Giro d'Italia, Tour of Italy, cycling race from Valdengo to Bergamo on May 21, 2017. / AFP PHOTO / Luk BENIES

Jungels raskest av favorittene

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.05.17 16:43

Del på    

Enda en Quick-Step-seier i Giro d’Italia.

(procycling.no): Bob Jungels vant den femtende etappen av Giro d’Italia søndag.

Etappen var flat i starten, før to lengre og en kort stigning ventet på de siste fem milene. Etappen gikk unna i et durabelig tempo, og det var sammenlagtfavorittene som gjorde opp om seieren i en flat spurt.

Det var mannen i den hvite trøyen som var den raskeste i spurten, og stakk avgårde med en flott etappeseier.

Han slo Nairo Quintana og Thibaut Pinot i spurten. De sikret seg dermed bonussekunder, og knappet innpå noen få sekunder på Tom Dumoulin. Nederlenderen kom inn på samme tid som vinneren Jungels.

Sammenlagtfavorittene som tapte tid på etappen var Davide Formolo og Tanel Kangert. Begge veltet på de siste to milene.

PRØVDE SEG: Nibali angrep i den siste stigningen, men klarte ikke å skaffe den nødvendige luken. FOTO: Tim De Waele

Det ble flere angrep i den siste, teknisk krevende stigningen fire kilometer før mål. Bob Jungels var den første av favorittene som prøvde seg, og Vincenzo Nibali gikk kontra mot toppen. Nibali, kjent for sine utforegenskaper, maktet ikke å kjøre fra de resterende favorittene som fulgte etter, og dermed var det duket for en spurt blant giroens vasseste sammenlagtryttere.

– Det føles veldig godt, det er litt vanskelig å innse. Jeg er superglad, jeg følte meg veldig bra i dag. Jeg prøvde meg i den siste bakken, men det var litt lenger enn jeg trodde. Jeg var i en god posisjon nedover, og spurten var perfekt for meg. Jeg gikk fra hjulet til Pozzovivo, og holdt hele veien inn, sa Jungels etter rittet.

I morgen venter rittets siste hviledag, før den siste og avgjørende uken venter rytterne.

Under kan du lese referat og resultater.

 

Slik gikk det til:

Strålende vær da rytterne rullet avgårde fra Valdengo i formiddag, på den 199 kilometer lange 15. etappen av Giro d’Italia 2017 og som i går ble det en frenetisk start. Etter omtrent 10 kilometer hadde en kvintett bestående av Jan Barta (Bora-Hansgrohe), Dries Devenyns (QuickStep-Floors), Moreno Hofland (Lotto-Soudal), Jeremy Roy (FDJ) og Eugert Zhupa (Wilier-Triestina) kommet seg avgårde, men hadde på ingen som helst måte fått noen solid luke. I feltet ble det kjørt hardt og de fem ble lenge holdt på et par hundre meters avstand.

I løpet av rittets første time tilbakela rytterne hele 51.8 kilometer, noe som gjorde det svært vanskelig for både femmannsgruppen og andre interesserte å få etablert et brudd. Like etter timen passert kom rytterne til dagens første innlagte spurt. Der var det Zhupa som var først over, foran Barta, Hofland, Roy og Devenyns. Men de klarte stadig ikke å få noen luke på feltet, og lå og vaket rundt ti sekunder foran hovedfeltet.

Rittet restartes
Den lynraske kjøringen fortsatte og etter 100 kilometer var det fremdeles status quo: ingen hadde fått noen luke å skryte av. Med en forholdsvis flat profil roet det seg aldri, og etter hvert gikk Dries Devenyns solo fra bruddkameratene, som ble tauet inn av hovedfeltet. Dog var det over også for Devenyns bare noen kilometer senere, og en ny kamp om å komme seg avgårde ble satt i gang.

Ikke lenge etter var endelig (!) dagens brudd etablert og ti mann hadde kommet seg avgårde, deriblant lederen i poengkonkurransen Fernando Gaviria (QuickStep-Floors). De øvrige rytterne var: Philip Deignan (Team Sky), Silvan Dillier (BMC), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Julen Amezqueta Moreno (Wilier Triestina), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Rudy Molard (FDJ), Evgeny Shalunov (Gazprom-Rusvelo) og Simone Petilli (UAE Team Emirates).

Kontrollert luke
I hovedfeltet er det Orica-Scott og sammenlagtleder Tom Dumoulins lag, Team Sunweb, som tar kontrollen, men de vil ikke gi de ti i front noen stor luke. Det australske mannskapet holder fremdeles høy fart og det er god strekk i feltet. Med 70 kilometer til mål har gruppen i front fått to minutters ledelse, men det er åpenbart at feltet ikke har noen planer om å gi de mange minutter.

I dagens første stigning ble bruddet sprengt i fillebiter. På toppen var det bare Janse van Rensburg, Molard og Deignan som var igjen i front.

Pierre Rolland prøvde seg med et angrep fra feltet noen få kilometer før toppen, og ble liggende mellom feltet og bruddet.

På toppen av Miragolo San Salvatore var avstanden ned til feltet et snaut minutt. Fra feltet angrep også Luis Leon Sanchez, en av favorittene før dagens etappe.

Quintana velter
I den meget tekniske utforkjøringen ned fra dagens første stigning, veltet Nairo Quintana. Han kom for langt ut i en sving, og skled på grusen da han havnet utenfor veien. Som i Tour of Norway tidligere i dag, ventet feltet på favoritten som veltet.

Mens Quintana byttet tilbake til sin egen sykkel, klarte den jaktende duoen Luis Leon Sanchez og Pierre Rolland å nærme seg tettrioen ganske kraftig. Da rytterne tok fatt på siste stigning, var de femten sekunder bak.

Tre kilometer før toppen var de oppe, og spanjolen gikk rett i front for å taue. De fem passerte tredjekategorien 40 sekunder foran et samlet favorittfelt.

Finalen i gang
I utforkjøringen var det flere dramatiske hendelser. Davide Formolo og Kenny Elissonde gikk begge i bakken, mens Astanas sammenlagtprospekt, Tanel Kangert, kjørte i et skilt i en midtrabatt og gikk rett over styret.

Det var Orica-Scott som dro i feltet, og de tok mye innpå de fem rytterne foran.

Ved inngangen til den siste lille kneiken fire kilometer før mål, var bruddet nesten innhentet. Det var nå Bahrain som satt tempoet i feltet. Rolland prøvde seg med et lite siste rykk, men da Bob Jungels angrep, var Rolland ferdig.

Det ble et knallhardt kjør fra favorittene. Vincenzo Nibali var først over toppen, og favorittgruppen talte nå cirka ti ryttere. Favorittene gjorde opp om seieren, og det var Bob Jungels som var den raskeste.

Tagget med: , ,

Les også disse