JUBEL: Kreiz Breizh Elites ble et jubelritt for Coop-Øster Hus og August Jensen, som vant den siste etappen og sammenlagtseieren. Slik kjøring må også til i 2016, om proffdrømmen skal bli virkelighet. Foto: Kreiz Breizh Elites

Jensen fastslår: – Å bli proff er en reell mulighet

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 10.01.16 17:28

Del på    

Kanskje er Hushovd løsningen for den allsidige Coop-rytteren?

Coop-Øster Hus’ August Jensen fikk et lite gjennombrudd i 2015, da han markerte seg som én av de fremste norske kontinental-rytterne. Gjennomgående gode prestasjoner i de norske rittene, og sammenlagtseieren i franske Kreiz Breizh ga Jensen gode minner å se tilbake på.

– Det har vært en god sesong. Jeg har tatt steg på flere områder, og blitt jevnt over sterkere fysisk. Jeg satser på å ta tilsvarende steg denne sesongen også, sier bodoværingen til procycling.no.

Fredrik Strand Galta tok steget ut i proffenes rekker etter en god sesong for Coop-Øster Hus, et steg også Jensen ønsker å ta. For rytteren som fyller 25 år i sommer, er det et steg som snart må tas.

– Jeg har vært realistisk hele veien om mine sjanser til å bli proff. Det er vel først etter denne sesongen (2015) at jeg har syklet godt nok til å få meg et navn litt utenfor Norge, et navn på blokka til lag som er litt større. Å bli proff er en reell mulighet, tross i at en begynner å bli gammel. Men jeg tror ikke jeg skal være på kontinentalnivå veldig mange år til, før jeg finner noe annet å gjøre.

Et lag som da kan bli aktuelt er Thor Hushovds prosjekt, om det skulle starte opp i 2017.

– Hvis det blir en realitet, så tror jeg Thor Hushovd har kommet så langt i prosessen at det er et profft opplegg. Jeg tror ikke Thor Hushovd slenger ut en plan og tar inn ryttere uten alt er på stell. Hvis han sier at ting er på plass, så er det absolutt et mål om å kunne være , ikke bare i diskusjonen, men med i den stallen der når 2017-sesongen sparkes i gang.

 – Ikke noe «hokkus-pokkus»
For å få realisert proffdrømmen mener Jensen at han må bygge på det han tidligere har prestert.

– Det er ikke noe mye mer «hokkus-pokkus» enn å sykle inn enda litt flere resultater, og ha litt marginer på min side. Det handler om de ekstra få sekundene, slik som i Tour des Fjords og Tour of Norway. Det er bare noen få sekunder opp til topp ti-plasseringer sammenlagt i begge rittene.

Nyutnevnt sportsidrektør i Coop-Øster Hus, Olav Aleksander Benjaminsen, har også tro på at nordlendingen kan ta et steg opp etter sesongen.

– August har kjørt bra nå i et par sesonger. Tatt steg for steg. Hvis han fortsetter utviklingen der, har jeg absolutt tro på at han kan sykle på et annet lag til neste år, sier sportsdirektøren.

De «tre store», Arctic Race of Norway, Tour of Norway of Tour des Fjords, er ikke uventet blant de store målene til 24-åringen i 2016.

– I hovedmål er jo alltid de norske rittene viktig. Jeg deler opp i mål der jeg gjerne har lyst til å vinne noen av Europatour-rittene i Frankrike, som Loir et Cher. Så har jeg også lyst på topp 5 i de store norske rittene, forklarer Jensen.

Arctic Race vil ha to etapper hvor Jensens fødeby, Bodø, er involvert. I tillegg til det kommer NM i Bodø tidligere på sommeren, som naturligvis er et stort mål for Coop-Øster Hus-rytteren.

TRENINGSKAMERAT: August Jensen som i fjor vant klatrekonkurransen i Arctic Race, har trent mye sammen med Sandnes Olsen. Nå håper duoen de havner på samme lag. Foto: ASO

SYNLIG: August Jensen har vunnet klatrekonkurransen i Arctic Race de siste to sesongene. I år avsluttes rittet i hans hjemby, Bodø. Foto: ASO

Allroundkomplekset
Jensen er en allsidig rytter, og akkurat allsidigheten kan til tider være med på å skjule ferdighetene, da de store ekstremferdighetene ikke nødvendigvis er tilstede.

– Jeg er ingen renspikka klatrer eller renspikka spurter, og det har kanskje vært svakheten min at jeg er ikke best på de to delene. Jeg tror nå når jeg har finspisset litt den type rytter jeg er, så får jeg resultater der  jeg vil ha resultater.

– For min del handler det mest om å bli generelt sterkere. Slik som sammenlagtplasseringer i Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race… Mitt fulle potensiale tilsier at jeg skal kunne vinne slike ritt sammenlagt. Det er ingen Tour de France-klatringer.

– Alex og Edvald har jo vunnet Tour des Fjords og Tour of Norway sammenlagt, så det er den type ritt jeg ønsker å gjøre det bra. Det er ikke verre enn at jeg bare må ta et nytt steg. Så istedenfor å bli 13 og 19 sammenlagt, så blir du tre og ni sammenlagt.

Holdt seg i Bergen
– Det har vært bra trening. Jeg har lagt om litt fra tidligere, der jeg kanskje manglet litt på ren styrke. Så jeg har kjørt mer styrke, i tillegg til syklingen naturligvis. Det er enda to måneder til sesongstart, så jeg har ikke stresset for mye med å samle for mange timer på sykkelen.

24-åringen har, i motsetningen til flere andre kontinentalryttere holdt seg i Norge, hvor han fra fra sitt bosted i Bergen har hatt mulighet til å sykle gjennom store deler av høsten og vinteren.

Den første sydlige turen kommer på onsdag, når han og resten av laget reiser ned til Spania for årets første treningsleir.