FRISK START: Etter en tung vårsesong våknet Lars Petter Nordhaug på åpningsetappen i Tour of Norway. FOTO: Mario Stiehl

– Jeg vil bare kjøre løp

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.05.17 11:58

Del på    

Nordhaug bygger form mot Sveits rundt og Vuelta a España i Tour of Norway.

ASKER (procycling.no): Tour of Norway skulle bli en test av egen form og Lars Petter Nordhaug ventet ikke lenge med første stikkprøve.

Etter en vårsesong preget sykdom, skader og et hav av motgang, var Aqua Blue-rytteren tydelig ivrig etter å finne tilbake til godfølelsen.

33-åringen hadde flere angrep på åpningsetappen til Asker onsdag. Det siste forsøket – sammen med Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør), Ben O’Connor (Dimension Data) og Wout Van Aert (Vérandas Willems-Crelan) – ble hentet like før siste bakke til mål. Oppskriftsmessig vant Edvald Boasson Hagen etappen, med Nordhaug på samme tid.

Godkjent, tenker nok Nordhaug. Før start var målet vagt, men enkelt: Kjøre sykkelløp.

– Nå ønsker jeg bare å kjøre løp. Jeg er sikkert ikke i superform, men skal nok være en god del bedre enn tidligere i år. Kapabel til å kjøre et godt sykkelløp. Det er målet nå, sier Nordhaug til procycling.no.

Etter overgangen fra Team Sky før denne sesongen, har Nordhaugs første periode med Aqua Blue sett meget lite oppløftende ut fra utsiden. Debuten for det irske prokontinentallaget var således betegnende. I Dubai Tour veltet Nordhaug på åpningsetappen.

Etter den vanskelige starten fulgte to perioder à ti dager med oppkastsyke og tre uker med bronkitt og luftveisinfeksjoner. I oppkjøringen til Ardenner-klassikerne, vårsesongens store mål, harket han opp blod på lange treningsøkter. Til slutt sa han stopp og meldte pass på Tour de Yorkshire, rittet han vant i 2015.

– Jeg måtte ta hvile etter Liège, fordi jeg ble bare dårligere og dårligere. Jeg var ordentlig skranten og måtte ta fem dager helt uten sykkel. Det burde jeg gjort mye tidligere, men det er vanskelig å få til rett før rittene. Det er en vanskelig avgjørelse. Men jeg måtte bare sette ned foten og si at jeg kunne ikke dra til Yorkshire. Ellers hadde jeg ikke sjans til å bli frisk. Nå har jeg hatt en god tre ukers periode og føler meg mye bedre enn tidligere i år, sier Nøtterøy-syklisten.

Podieplass i Oslo

Med bare elleve rittdager (seks fullførte) totalt denne sesongen, kommer Nordhaug til Tour of Norway med et tvilsomt rittgrunnlag. Derfor er han realistisk avmålt i sine ambisjoner for rittet. I tillegg til Nordhaug stiller Aqua Blue med Stefan Denifl, Larry Warbasse, Daniel Pearson, Calvin Watson og Leigh Howard.

Sistnevnte kan hevde seg i en eventuell spurt i Brumunddal torsdag. Puncheurene Denifl og Warbasse har egenskaper som gjør at de kan kjempe om en god plassering sammenlagt og på enkeltetapper.

– Vi håper å ha en mann på pallen sammenlagt og jakte etapper. Det er et sterkt lagt og vi burde ha gode mulighet til å være fremme i sammendraget. Personlig vil jeg først og fremst komme i gang og få gode opplevelser. Får jeg muligheten, vil jeg prøve å kjøre gode resultater også, sier Nordhaug – som innrømmer at de tøffeste etappene til Lillehammer og Oslo kan by på muligheter.

– Det er langt til mål på Lillehammer, men den og Oslo er gode muligheter for meg. Eller Denifl og Warbasse som er gode i den type bakker. Men de største favorittene er Edvald og (Simon) Gerrans, og (Tony) Gallopin og (Michael) Albasini. De har god spurt og klatrer bra. Jeg tror det blir jevnt, men dette er som skreddersydd for Edvald. Han tar bonussekunder og det er ikke hardt nok til at han blir hektet av, vedgår Aqua Blue-rytteren.

Sveits rundt og La Vuelta

Toppresultat eller ei, en god opplevelse i Tour of Norway vil være viktig for sesongfortsettelsen til Nordhaug som håper den sportslige misæren tar nå har tatt slutt.

Neste post på programmet er Sveits rundt, mens Vuelta a España blir et mål senere på sommeren. Nordhaug har ikke kjørt en Grand Tour siden 2013-utgaven av Tour de France.

– Det ligger i kortene at jeg skal kjøre der (La Vuelta), selv om det er lenge til. Det er iallfall et mål for laget at jeg skal kjøre der, men å kjøre en Grand Tour er ikke det viktigste for meg, sier Nordhaug – som ikke legger skjul på sin aversjon mot treukersrittene.

– Jeg hadde lyst å prøve alle tre Grand Tours i løpet av karrieren og det har jeg. Men det er ikke min favorittgreie. Endagsritt og korte etapperitt er egentlig det jeg liker best og jeg vil helst gå all in for det. Sykle, ta pause og fokusere på nye ritt. Det er en fin rytme. Grand Tours blir for lenge. Det er sikkert mange som føler det samme, men jeg våger hvert fall å si det. Det er ikke sånn at alle må like Grand Tours. Disipliner er ulike. Tøffe endagsritt er min favoritt, forklarer 33-åringen.

– Touren 2013 er den siste jeg har gjort og jeg burde sikkert gjort enda en Grand Tour de senere år. Det hadde nok gjort meg godt, med tanke på treningsbiten. Så jeg tror vueltaen blir fint.

Skulle det bli nok en langdryg Grand Tour for Nordhaugs del, er han i det minste i omgivelser han trives.

– Laget er kjempefint. Vi har et godt oppsett og ledelsen består av veldig bra folk og rytterne er en fin gjeng. Det er en veldig kameratslig tone i laget og det liker jeg.

Tagget med: ,

Les også disse