ENGASJEMENT: Vi forventer at dette laget vil boble over av sykkelglede, og engasjere oss sykkelfans. FOTO: Uno-X Hydrogen Development Team

«Kom igjen, 2017: Jeg gleder meg allerede!»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.11.16 12:47

Del på    

KOMMENTAR: Fire tomler opp, og én på stedet hvil for de norske lagene.

I 2017 vil det være en privilegert gjeng norske landeveissyklister som legger ut på den nasjonale og internasjonale sykkelscenen.

Jeg våger påstanden at de aldri før har blitt sluppet løs i så godt organiserte, velfungerende og ikke minst ambisiøse sykkelsatsinger.

Her til lands har Team Joker Byggtorget lenge, også i egen promotering, forsøkt å leve opp til merkelappen Norges beste kontinentallag.

Vi i procycling.no skal vel være store nok til å innrømme at det har vært ups and downs siden vår oppstart i 2010, og da spesielt i de største, norske etapperittene. De to foregående sesongene har imidlertid feid all tvil til side.

Det har vært klasseforskjell uansett om man måler resultatene i UCI-poeng eller eksport av utenlandsproffer. Med sin hittil sterkeste oppstilling siden oppstarten i 2005, har laget heller ikke lov til å feile under sesongen som venter.

Innhøstingen av Iver Knotten, Tobias Foss, Rasmus Tiller, Carl Fredrik Hagen, Vegard Breen og  Kristoffer Skjerping er så imponerende at det vipper over mot det stormannsgale. Trenger de virkelig alle sammen?

DET SOM GJØR MEG EKSTRA GIRA foran kommende sesong, er at også andre lag har begynt å gjøre alvor ut av festtaler og lovnader om en tyngre satsing.

Kom igjen, 2017: Jeg gleder meg allerede!

Når Team Coop har bygget for 2017, synes jeg først og fremst de har bygget veldig smart. Da muligheten til å hente Fredrik Strand Galta hjem fra Delko Marseille, var det en såkalt no-brainer.

Det samme gjelder muligheten til å få inn rutinerte Philip Lindau fra Joker. Så skal det Sandnes-baserte laget har ros for å ha hentet lovende talenter i Gustav Höög (21), Håkon Lunder Aalrust (18) og Anton Tunset (18). Man kan gjerne si at Erlend Blikra, yngre bror av mangeårig Coop-medlem Håvard, og årets NM-vinner i juniorklassen, Joakim Kjemhus, SKAL fortsette sykkelutdanningen i Rogaland, men det er ingen selvfølge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN AV DEM SOM GLAPP: Sedrik Ullebø fortsetter ikke karrieren i Coop, men på Ringerike. Foto: Mælhum/Norges Cykleforbund

EN AV DEM SOM GLAPP: Sedrik Ullebø fortsetter ikke karrieren i Coop, men på Ringerike. Foto: Mælhum/Norges Cykleforbund

Man kunne ha sagt det samme om Sedrik Engebø Ullebø, men sogningen sykler for Uno X-laget neste år.

Legger man til Krister Hagens opportunisme og kjørestyrke, samt Øivind Lukkedals evner i motbakkene, så ser det hele ganske så imponerende ut.

Det som kanskje trekker det litt ned, er søken etter det man trengte – men foreløpig ikke har fått. En enda bedre avslutter i rekkene.

Verken nevnte Ullebø, Syver Wærsted, Adrian Aas Stien, Kristoffer Skjerping og Vegard Breen endte opp med kontrakt, tross interesse fra vest.

I kulissene sies det at medlemsorganisasjonen Coop leker med tanken på en prokontisatsing fra 2018. Første steg ble å øke totalrammen og skyve Øster Hus ut fra navnesponsor til hovedsponsor.

Det blir svært spennende å følge dette prosjektet videre.

PÅ RINGERIKE OG LILLEHAMMER har man lenge hatt to dyktige miljøer for talentuvikling. Nå samarbeider de to klubbene under fanen Uno X-Hydrogen Development Team.

Du tar deg kanskje i å gjespe litt allerede, men det er det slettes ingen grunn til.

For det første er laget styrt av det som er nødt til å være blant Idretts-Norges mest oppegående, dynamiske og genuint interesserte sponsorduo, Jens Haugland og Vegar Kulset.

For det andre dro laget Kurt Asle Arvesens navn ut av hatten da de skulle signere sportslig leder det skulle «riste litt av» (for å omskrive et uttrykk fra Norspons-nestor Erik Tandberg).

For det tredje har sponsorens kløkt og offensive holdning også skint igjennom i lagets agering på overgangsmarkedet så langt. Uno-X maktet nemlig å holde på Wærsted og Jonas Abrahamsen.

I tillegg har laget raidet terrengmarkedet i kraft av tungvekterne Sondre Kristiansen og trønderen Eirik Nordsæter Resell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY SPORTSSJEF: Kurt Asle Arvesen. FOTO: Uno-X Hydrogen Development Team.

NY SPORTSSJEF: Kurt Asle Arvesen. FOTO: Uno-X Hydrogen Development Team.

I løpet av sine oppstartsmåneder har også laget båret preg av en Dr Jekyll & Hyde-holdning som bør gi konkurrentene noe å tenke på. Plutselig var man tungt inn for å hente Krister Hagen (27) som en «ledertype for lagets unge ryttere», mens man lot Vegard Breen og Kristoffer Skjerping seile sin egen sjø.

Ambisjonene er det ingenting å si på, selv om Uno X seiler med «talentflagg» i masta, er også viljen der til å hente den rette rytteren i den rette settingen.

Det er noe jeg kan like.

Arvesen-signeringen er det ikke så mye mer å si om. Det er rett og slett top notch, selv om han, på en måte, er uprøvd i norsk sammenheng.

I BERGEN (OG I VESTFOLD)  tråkker det som i august ble en liten kasteball på det norske kontinentalkartet rundt. Team FixIT.no hadde skrapet sammen minst UCI-poeng fram til mai måned, og ble dermed avspist uten invitasjon til årets Arctic Race.

Ekstra kjipt må det ha vært for Åsmund Løvik som viste fram sin klasse i løpet av sesongen, og som definitivt ikke hadde gjort skam på sponsorlogoene under Arctic Race.

Så hva gjør man når man ligger nede, til spott og spe, som det eneste av de norske kontinentallagene utenfor det gode selskap? Man satser selvsagt enda tyngre.

«Bergenslaget» har tatt et radikalt grep ved å flagge deler av satsingen ut til Vestfold. Her har en sponsor stilt lokaler og sengeplasser til 12 ryttere, i behagelig nærhet av Torp Flyplass til rådighet for utøverne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD START I FIXIT: Adrian Gjølberg kan vise seg å være en smart ansettelse i sportsdirektørrollen. Foto: Team FixIT.no

GOD START I FIXIT: Adrian Gjølberg kan vise seg å være en smart ansettelse i sportsdirektørrollen. Foto: Team FixIT.no

Det gir åpning for bedre logistikk, gode samlinger og økt satsing på ryttere innenfor en nytt nedslagsfelt, nemlig Østlandet.

Inn har også vestfoldingen Marius Blålid, tidvis NorgesCup-dominerende Elias Spikseth og finske Matti Manninen kommet. Sistnevnte har ord på seg for å være en mann som leverer varene.

Jeg føler likevel ikke at FixIT er helt i mål. De har som målsetting å være blant de tre beste, norske kontinentallagene neste sesong – og må dermed starte poengsankingen tidlig.

Sotras egen Kristoffer Skjerping var naturlig nok øverst på ønskelista. I VM-sesongen var han et soleklart mål på overgangsmarkedet, men han ønsket seg hjem igjen til Joker.

Klarer FixIT, og den spennende sportsdirektørsigneringen Adrian Gjølberg, å lande en storfisk fra et stadig mer utplukket overgangsmarked, blir laget en reell utfordrer til Sparebanken Sør og Uno-X.

DA VENDER VI NESA SØROVER mot Team Sparebanken Sør.

Laget imponerte stort under UCI-rittene på Ringerike i starten av mai. Å bli belønnet for offensiv holdning og gode klatrebein i norske ritt, er ikke hverdagskost selv med mulighetene som ligger i vårt hjemlige terreng.

Da Andreas Vangstad først angrep i forkant av finalen under Ringerike Grand Prix, og den eneste som agerte i ettertid var lagkompis Carl Fredrik Hagen, ja, da tok jeg meg selv å mimre tilbake til Andy Schlecks soloseier på Galibier i 2012.

Sparebanken Sør hadde jevnt over en god fjorårssesong. Fridtjof Røinås og Herman Dahl tok nye steg, Vangstad bekreftet sitt høye nivå og Trond Håkon Trondsen fikk sitt definitive gjennombrudd.

Dermed er det godt mulig at Sparebanken Sør kan sette på cruise control og fortsette den gode trenden neste år. Men er det ikke også en litt farlig linje å legge seg på?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVEM SKAL TA STEGET? Det var godt gjort av Carl Fredrik Hagen å ta klatretrøyen i Tour des Fjords, men hvor var etappeseieren? Og hvem skal erstatte ham i neste års mannskap? Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

HVEM SKAL TA STEGET? Det var godt gjort av Carl Fredrik Hagen å ta klatretrøyen i Tour des Fjords, men hvor var etappeseieren? Og hvem skal erstatte ham i neste års mannskap? Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Når det kommer til å satse høyere og forsterke laget, er mitt inntrykk at laget er svekket. Så blir det heller opp til profilene fra årets sesong å ta nye steg.

Det er ingen tvil om at Ludvig Aspelund Holstad er en stort talent. Som 19-åring er han en mann for framtida, og han skal også gradvis tilvennes kontinentalnivået.

Mathias Skjold får fortjent muligheten og er hentet inn i tråd med å bygge opp lagets lokale profil. Eirik Bruland er nok en gambling fra terrenget, men heller ikke en vi forventer all verden av i sin første sesong i store felt på landeveien.

Jeg vet at Fredrik Ludvigsson ble vurdert på øverste hold i Thor Hushovds pyramide, men trolig var det usikkerhet rundt hvordan han ville passe inn i et allerede sammensveiset miljø som gjorde at tommelen ble vendt ned.

Kanskje handlet det også litt om økonomi? Uten at jeg har inngående kjennskap til det, virker det ikke som finansinstitusjonen laget låner navnet av har åpnet hvelvet på vidt gap.

Jeg hadde forventet handling etter at også Carl Fredrik Hagen forsvant i retning Joker Byggtorget.

I stedet kommer skyte-seg-selv-i-foten-uttalelser om at «alle de som har vunnet sykkelritt hos oss er med videre».

At Hagen valgte å ta steget over til Joker handler nettopp at han vil lære seg hvordan han skal utnytte egenskapene sine til å vinne noe på sykkelen, og det er ikke akkurat noen tillitserklæring til miljøet som hadde ham i sine rekker i fjorårssesongen.

Så der Joker Byggtorget står igjen som suverene overgangsvinnere, og der det ser lyst ut hos både Uno-X og Team Coop, dels også hos Team FixIT, roper jeg heller et varsku mot stillstand på det blide Sørlandet.

Med VM-sesong i vente og mulige billetter i potten til formstinne kontinentalryttere, er det en dårlig posisjon å sette seg i foran Bergen, 2017.

Ellers ender det opp i flere pressemeldinger om flotte tauejobber fra internasjonale mesterskap.

Med en rytter som Fridtjof Røinås på laget, skylder man å legge lista høyere.

Jarle Fredagsvik, redaktør procycling.no

Tagget med: , , , , ,

Les også disse