Prøv Procycling Pluss idag

Astana beholder lisensen

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 23.04.15 19:31

Del på    

– Jeg er ikke overrasket.

Torsdag meldte Cyclingnews.com og La Gazzetta  at Astana kommer til å beholde WorldTour-lisensen. Senere samme kveld slapp UCI en pressemelding hvor det står at Astana er underlagt strenge forpliktelser.

– Som en del av forhandlingene etter forespørselen om å frata Astanas liens, holdt lisenskommisjonen i dag en høring av Astana sammen med representanter fra UCI og ISSUL.

– ISSUL (Institute of Sport Science ved University of Lausanne) ble bedt om å foreslå spesielle tiltak som Astana forplikter seg til. Astana har forpliktet seg til å følge alle tiltak.

– På slutten av høringen kunngjorde lisenskommisjonen suspensjon av forhandlingene.

En fullstendig bakgrunn for avgjørelsen vil bli offentliggjort etter hvert, sier UCI.

Ikke overrasket
Dermed beholder Astana etter alle solemerker WorldTour-lisensen. Det overrasker ikke ekspert og blogger Mikkel Condé.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri var i tvil om de skulle beholde den. Hvert år dukker det opp nye tilfeller hvor lag trues med å miste lisensen, slik som Katjusja nesten gjorde, men de vant jo fram i CAS (idrettens voldgiftsnevnd), sier Condé til procycling.no torsdag kveld.

Alexander Kristoffs trener Stein Ørn, forventet på samme måte som mange andre at det kashakstanse laget mistet lisensen slik det ble spådd.

– Dette er komplekse greier. Det er ikke gunstig at man får inntrykk av at lag kan slippe unna med forseelser. Det er ikke bra for sporten eller noen andre, sier Ørn til procycling.no.

– Det som er viktig er at man er klare i slike sammenhenger. Men det som er problemet for en rettsinnstans her, er at de må føre et bevis som holder og hvis det ikke holder juridisk, har de ikke noe hold i å fjerne lisensen, legger han til.

– Bunnlinjen er at hvis det er en reel grunn til å frata Astana lisensen, er det viktig at dette blir gjort.

TV 2-ekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad, tror på sin side at det blir en løpende overvåking av Astana og at det blir tatt en ny vurdering etter sesongen.

– UCI ville sette et eksempel for å styrke image. Det holder ikke i CAS. Det er mange som ikke har noen ting me doping å gjøre i Astana. Da blir det litt dumt å ta fra de levebrødet over natta. Lars Boom for eksempel, har han noe med fortiden til Alexander Vinokourov å gjøre? spør Kaggestad.

Dårlig signal fra UCI
Verken Condé eller Ørn har fått med seg ryktene når procycling.no ringer, men Condé sier han ikke har noen grunn til å betvile cyclingnews.com som bringer fram nyheten.

– Jeg er vanligvis tilbakeholden når det kommer til rykter, men det er klart at Cyclingnews er et troverdig nettsted, slår han fast.

– Hva slags signal sender UCI med tanke på at de hele tiden truer med dette for så å ikke følge opp truslene?

– Det er jo ikke det beste signalet. Men det er klart for sykkelsportens del er det best at Vincenzo Nibali får fortsette sine forberedelser til Tour de France og delta der på lik linje med alle. Vi vil så gjerne se ham kjempe sammen med de andre favorittene, sier han.

Stein Ørn beskriver det hele som en konfliktkamp.

– Man har et ønske om å skape et klart signal, også har man det juridiske oppi dette. Laget mister ikke bare lisensen, men det er også en stor mengde mennesker som plutselig står uten arbeid midt i sesongen, sier han.

Tatt for doping
I fjor høst ble Astana rammet av to dopingtilfeller da brødrene Maxim og Valentin Iglinskiy testet positivt for doping.

Også tre av rytterne på Astanas kontinentallag ble avslørt som juksemakere.

Før årets sesong fikk storlaget WorldTour-lisens, men UCI krevde at rutinene i Astana skulle undersøkes, og at det fortsatt var mulighet for at laget kunne bli fratatt lisensen på et senere tidspunkt.

I februar ble det klart at UCI ønsket å ta saken til lisensnemda.

I begynnelsen av april møttes UCI, lisenskommisjonen og Astana til et møte i sveitsiske Genève.

Agendaen for møtet var om storlaget skulle fratas lisensen eller ikke, men ifølge Gazzetta dello Sport ble ikke en avgjørelse om Astanas fremtid tatt før 24. april.

Møtet skal ha vart i ni timer og vært svært opphetet.

Ifølge Gazzetta skulle UCI og ekspertene fra idrettsinstituttet ved Universitetet i Lausanne (ISSUL) være ivrige på å frata Astana WorldTour-lisensen.