FORSTERKET POSISJONEN: Carl Fredrik Hagen lot seg ikke knekke av sidevindskjøret og forsterket posisjonen sin i sammendraget på den 17. etappen. FOTO:Tim de Waele/Getty Images

– Heller jage de to plassene foran meg enn å forsvare

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 9.09.19 19:56

Del på    

Carl Fredrik Hagen er offensiv og øyner noe stort når Madrid nærmer seg.

(procycling.no): Carl Fredrik Hagen tok innpå Wilco Kelderman og Nicholas Edet på plassene foran ham på mandagens knallharde Vuelta-etappe.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nå er han kun seks og tretten sekunder bak de to som ligger på syvende- og åttendeplass i sammendraget. Hagen er fortsatt nummer ni, med relativt komfortabel avstand ned til Hermann Pernsteiner på tiende. Østerrikeren viste imidlertid styrke på Alto de la Cubilla og tok innpå et halvt minutt på Hagen.

– Bakken var som forventet veldig hard. Det var en veldig rask bakke, og ikke så veldig bratt, så jeg prøvde egentlig bare å kjøre smart – sitte bak Edet og Kelderman i første del og følge med på når de begynte å slite og så sette inn angrepet på dem siste halvdel, forklarer Hagen. 

Edet og Kelderman fikk etterhvert problemer, og det norske sammenlagthåpet hang på favorittene lenger enn dem.

Da det stoppet opp i favorittgruppa etter at Hagens rivaler var borte, tok både nordmannen og Pernsteiner grep for å holde farten oppe i gruppa. 

– Vi var tjent med å ha farten jevnt høy, fordi de ville komme tilbake hvis det stoppet helt opp. Vi ville holde det jevnt hele veien. Siste to-tre kilometerne gikk gruppa til Valverde akkurat litt for fort for meg. Da måtte jeg finne mitt eget tempo. Jeg tror jeg kjørte bakken så og si optimalt, men syv sekunder fortere, så hadde jeg tatt Kelderman. Jeg er på offensiven. Jeg føler beina responderer veldig bra. Det gjorde jeg i går også, men da hadde jeg teknisk. Jeg merket også i går at jeg er sterkere enn Kelderman og Edet.

– Jeg skal kjempe helt til Madrid for å holde der jeg er nå, og heller jage de to plassene foran meg nå i stedet for å forsvare.

HOLDT OPPE FARTEN: Carl Fredrik Hagen og Hermann Pernsteiner holdt farten oppe i favorittgruppa da det stoppet opp. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Skal ikke sitte i feltet og safe

I dag kjørte James Knox (Deceuninck-QuickStep) seg opp seks plasser til en ellevteplass ved å gå i brudd. Den unge briten er under tre minutter bak Carl Fredrik Hagen i sammendraget.

Den siste uken i årets Vuelta er ikke like fryktinngytende hard som uke to. Tre av de siste fem etappene er potensielle spurtetapper, mens etappe 18 og 20 er to meget tøffe fjelletapper. 

Hagen var på offensiven i dag med tanke på å skli med i en større gruppe, men Jumbo-Visma var på alerten hver gang en rytter fra topp ti prøvde seg. Oppegård-mannen øyner muligheter for å komme seg med i enda et brudd den siste uken dersom det skulle bli mulig.

– Jeg skal være veldig obs og tenke offensivt. Jeg skal ikke bare sitte og safe i feltet. Jeg har lyst til å være med i brudd hvis jeg får lov til å gå og hvis det går en større gruppe på de to siste fjelletappene. Det må vi se litt på hvordan det utvikler seg. Nå er det ikke flere skikkelige bakkefinisher, så da blir det sannsynligvis bare to seige dager til slutt. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Når man er så nærme noe stort, ønsker man å holde det helt inn

Carl Fredrik Hagen ligger nå godt an til å klare tidenes beste norske prestasjon sammenlagt i en Grand Tour. Dette er riktignok 27-åringens første treukersritt, og han beveger seg dermed inn i noe ukjent farvann i sisteuken.

Det er imidlertid bare igjen to etapper som skal være harde nok for å skape endringer i sammendraget. Hagen uttalte før vueltaen at han var spent på hvordan han taklet sisteuken, og nå skal han virkelig få prøvd seg.

–  Har du justert målsetningene dine nå som situasjonen er som den er?

– Hovedmålet mitt er fortsatt det samme. Men det er klart at når vi er så nærme Madrid, og vi er ferdige med såpass mange tøffe etapper og jeg ligger der jeg gjør, så er det klart at topp ti som er målet nå. Jeg ser at det er mulig, sier Carl Fredrik Hagen før han tar en pause og begynner å le: 

– Det er litt sykt egentlig. Det er bonus hvis det skjer. Jeg føler Vueltaen har vært en utrolig stor suksess for meg allerede. Når man er så nærme noe så stort, ønsker man å ta det helt inn.