SIKTER HØYT: Iver Johan Knotten var uheldig under U23-VM i fjor. I år går han for gull. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Gull i NM, VM og EM. Det er de store målene.

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 9.02.20 17:56

Del på    

Team Coop trapper opp temposatsingen, og Iver Johan Knotten sikter høyt.

ALBIR (procycling.no): Team Coop satser stort på tempo denne sesongen. Nysigneringene av tempospesialistene Iver Johan Knotten (fra Tønsberg CK) og Stein-Erik Eriksen (fra ColoQuick) er et uttrykk for dette.

Duoen får egendesignede temposykler, og det skal brukes mye tid og ressurser på å få dem raskest mulig i kampen mot klokka.

procycling.no møtte Coop-rytterne på hotellet deres i Albir. Der koblet de av på hotellets spa etter en hardere økt i den populære Tarbena-bakken. 

Med lagets sponsorer og samarbeidspartnere Spinn og RacingDepot blir Knotten, Eriksen og resten av laget utstyrt med Ridley-sykler og raske Santini-drakter.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ridley-sykkelen er tilnærmet lik sykkelen Victor Campenaerts satte timesrekord med, mens Rohan Dennis tok VM-gull med Santini-drakt. 

I en øvelse der detaljer og små marginer er viktig, er det naturligvis viktig med godt utstyr.

– Vi får Ridley Dean Fast. Det er en god sykkel, en av de raskeste man får. Planen er å tune dem 100 prosent med det utstyret vi kan. Vi skal ha custom-bøyler. Først må man finne riktig posisjon, og så må man støpe utfra den posisjonen, sier Knotten til procycling.no.

– Vi får også custom paint, så det blir limitied edition på våre sykler. De andre gutta må klare seg med vanlige, legger Eriksen til med et smil. 

Skyhøye ambisjoner

Knotten er ikke redd for å gå hardt ut med sine mål og viste i fjor at han er et høyt nivå. I NM ble han kun slått av Andreas Leknessund, mens det nesten ble medalje på U23-tempoen i EM.

I VM så det lenge veldig lovende ut, men teknisk trøbbel gjorde at topplasseringen uteble.

NM, VM og EM er store mål for 2020-sesongen, men også i Tour de l’Avenir og Norgescupen og andre fellesstartritt ønsker han å vise seg frem. 

– Vi har ikke kontroll på alle ritt ennå, så vi har ikke fått rittplanen ennå. Det har vært litt diverse annet vi har jobbet med i laget, men rittplanen kommer, og planen er å kjøre noe mer etapperitt med tempo hvis det er mulig. Jeg har også siktet meg ut l’Avenir, ettersom det er to individuelle tempoer og en lagtempo, forteller Knotten.

– Senere på året er det snakk om endagsritt som er temporitt, blant annet Chronos des Nation og Chronos Campeonoles. Vi blir også å se på Norgescupene der det er tempo, sier Eriksen.

– Ja, det er veldig bra å få kjørt de rittene. Det er noe annet å tune på ritt enn på trening, så det kommer til å bli bra, supplerer Knotten.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

KOSTE SEG PÅ SPA: Team Coop brukte fredag ettermiddag til å restituere på spa. Fra venstre: Stein-Erik Eriksen, André Sotberg, Jacob Eriksson, Tord Gudmestad og Iver Johan Knotten. FOTO: Magnus Drivenes, procycling.no

– Hva er målene for 2020-sesongen?

– Gull i NM, VM og EM. Det er de store målene. Jeg har også mål om å hevde meg på et par ritt sammenlagt. Hvis jeg får til en del fremskutte sammenlagtplasseringer, er det veldig kult. Jeg håper også å få til noen gode resultater på fellesstarter, for å vise for meg selv og andre at jeg ikke bare kan sykle tempo. 

Stein-Erik Eriksen håper også å prestere godt nok til å komme seg inn i mesterskap.

– Målet er å bli tatt ut til VM og EM. Jeg vet at jeg har nivået inne, og jeg tar sikte på å få det ut i konkurranse i større grad enn tidligere. Det hadde vært stort å representere Norge i et mesterskap, og jeg tror opplegget i Coop legger bra til rette for at jeg kan nå disse målene.

For å bedre seg også i fellesstartritt, får Knotten hjelp av kyndige lagkamerater.

– Vi gjør noen grep sånn teknisk-taktisk, sånn at jeg får trening på den delen av syklingen. Jeg skal også ha hjelp av andre utøvere underveis i ritt, blant annet av Louis (Bendixen), som er veldig god på det med feltkjøring som jeg har slitt litt med. Bare ved å få flere ritt og gode ritt, så tror jeg det skal løsne ganske fort. 

Eriksen påkjørt på Mallorca

Stein-Erik Eriksen har fått en noe mer trå start på året enn Knotten. Da han var på Mallorca og trente i desember, ble han påkjørt av en bilist som ikke overholdt vikeplikten.

Sykkelen knakk i flere biter, og Eriksen selv ble hardt skadet. Han pådro seg et kompresjonsbrudd i en nakkevirvel og måtte sy i hånda og endte på sykehus på den populære sykkeløyen. Han kom seg raskt hjem, og i Norge ble det konstatert hvilke skader han endte opp med. 

Besserud-mannen var i meget god form da han ble påkjørt, men det tapte seg naturligvis en del etter ulykken.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det ble to-tre uker med ingen trening. Deretter var det rolig for å komme i gang igjen. Det gikk fra å klare en halvtime på sykkelen, til å klare en time og så bygge seg opp. I midten av januar kunne jeg trene ganske vanlig igjen. Det har blitt mye hardt, men lite mengde. Det merkes når man møter resten av gjengen på samling. Resten av gutta er i bra slag, og da ser jeg at jeg mangler litt der. Jeg tror det kommer til å gå fint til sesongstart. Litt mer mengde og noen hardøkter, så tror jeg formen kommer seg fort, sier Eriksen.

– Det var selvfølgelig kjedelig å få det tilbakefallet på den måten, men da det først skjedde, var det bra at det ikke skjedde nærmere sesongen. Jeg har et ganske bra grunnlag fra tidligere, og det er uansett ikke i februar man skal være i form. Jeg har virkelig troen på at det skal gå fort i år. Det er en utrolig bra gjeng og opplegget er veldig bra.

PÅKJØRT: En bilist brøt vikeplikten og kjørte på Stein-Erik Eriksen på Mallorca i desember. Foto: Privat

Kjørte fra Philipsen på Aspervika-økt

Fredag kjørte Team Coop den klassiske Aspervika-økten i Tarbena. Det går ut på at man kjører ti drag på fire minutter, hvor annenhvert drag er på terskel og opp mot maks.

På det siste draget fikk Coop-gutta besøk av Jasper Philipsen (UAE). Alexander Kristoffs lagkamerat slo av en prat med Stein Ørn, og ble med på rytternes siste fireminutter. 

Etter å ha tauet første del av draget, så Knotten sitt snitt til å sette inn et lite angrep.

Den tidligere Joker-rytteren distanserte både lagkamerater og Philipsen, og «vant» det siste draget. Imidlertid bedyrer Knotten at han fortsatt er et stykke unna toppformen.

– Vinteren har vært veldig bra. Jeg har vært frisk siden oktober, og ikke hatt noen avbrekk. Jeg har kun hatt de hviledagene jeg skal ha. Treningen og alt har gått riktig vei, og jeg har gjort det jeg skal. Jeg føler jeg er i rute til sesongen. Jeg er i god form nå, men ikke i toppform på noen måte. 

PS: Team Coop sesongåpner 1.mars i Tour of Taiwan. Både Stein-Erik Eriksen og Iver Johan Knotten får sine første ritt i Coop-trøya under Tour de Normandie litt senere.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!