IKKE I ÅR: André Greipel fikk ikke juble for etappeseier i årets Tour de France. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Greipels «perfekte» statistikk brutt

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.07.17 22:28

Del på    

Reiser hjem fra Tour de France uten etappeseier for første gang.

Etter at André Greipel vant sin første etappeseier i en Grand Tour i Giro d’Italia i 2008, har tyskeren hatt en helt formidabel statistikk i de tre treukersrittene. Fram til årets tour, hadde han vunnet minst én etappe i hver av hans seks deltakelser i Tour de France, fire deltakelser i Giro d’Italia og hans ene deltagelse i Vuelta a España siden seieren i Italia.

Statistikken var nære ved å få sin ende i fjorårets Tour de France, men seier på avslutningsetappen i Paris sørget for at den ble videreført.

I årets tour ble imidlertid statistikken brutt. Greipel hadde kun en tredjeplass som best før avslutningen på Champs-Élysées, og i motsetning til fjoråret maktet han ikke å ta seieren på avslutningsetappen.

Til tross for at Dylan Groenewegen startet spurten fra front i motvinden, holdt han hele veien inn. For Greipel, som satt i femteposisjon da spurten åpnet, ble det akkurat for langt fram på de siste meterne.

– Jeg var i posisjonen jeg ønsket å være i rundt det siste hjørnet, men kanskje skulle jeg startet litt tidligere. Groenewegen gjorde en veldig god spurt. Det var motvind, og til slutt var det etappen bare fem meter for kort, sa Greipel etter etappen ifølge Cyclingnews.

Tyskeren var den klart raskeste på de siste 50 meterne, men hadde for langt opp til Groenewegen. Det kan nok også gi en skadeskutt Alexander Kristoff noe av skylden for. Da Groenewegen åpnet spurten, med Kristoff på hjul, klarte nemlig ikke nordmannen henge med Groenewegen. Dermed ble luken opp til Groenewegen enda større for Greipel.

– Selvsagt er jeg ikke glad, og laget er ikke glade for at vi ikke vant en etappe. Nå må vi se fremover, sa en skuffet Greipel.

Kun de to første gangene han kjørte Vuelta a España har Greipel tidligere reist hjem fra et treukersritt uten etappeseier.

Drømmedag for Groenewegen

Dylan Groenewegen tok på sin side sin første seier i et treukersritt, og karrierens desidert største seier.

– Det er min første seier i Tour de France, og på det perfekte stedet for en spurter. Det er en perfekt dag. Det er en drøm. Da jeg var et barn, så etappen til Champs-Élysées på TV, så å vinne her i dag er en fantastisk følelse, sa Groenewegen etter etappen.

24-åringen hadde en skuffende debut i Tour de France i fjor, med kun tre plasseringer blant de ti beste. Heller ikke årets tour startet veldig bra, med én femteplass som det beste før den første hviledagen. Deretter fulgte én tredjeplass og én andreplass, før han slet seg gjennom fjellene og til Paris, hvor han utnyttet sin siste sjanse i årets tour på perfekt vis.