HVA VELGER STJERNENE? Giro d'Italia og La Vuelta kolliderer på den nye kalenderen fra UCI. Samtidig hagler det også med klassikerne i den samme perioden. Her Richard Carapaz med trofeet fra La Corsa Rosa i 2019. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Giroen og La Vuelta kolliderer på ny kalender

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.05.20 17:50

Del på    

Rittdatoene utover høsten er endelig bekreftet.

(procycling.no): Etter en del rykter og spådommer, har det internasjonale sykkelforbundet endelig publisert et oppsett for høstsesongen. Den største kollisjonen er nok mellom Giro d’Italia og La Vuelta.

Det italienske treukersrittet, som egentlig er plassert i starten av mai, skal starte den 3. oktober og avsluttes den 25.10. Altså med 21 etapper og to hviledager.

La Vuelta starter opp den 20. oktober og pågår fram til 8. november. Åpningen som egentlig var planlagt i Utrecht er tatt bort, og Unipublic har gått med på redusere omfanget fra 21 til 18 etapper.

Det er ikke bare-bare å starte en Grand Tour. Det kreves også forberedelser via oppkjøringsritt. Den nye kalenderen har Critérium du Dauphiné (12.-16 august) på vei inn mot Tour de France-start i Nice lørdag 29. august. På samme hvis vil Tirreno-Adriatico startet opp den 8.-september og avsluttes seks dager senere. Det betyr gode villkår for rytterne som sikter mot Giro d’Italia, samtidig som det vil foregå i samme tidsrom som Tour de France.

Kristoff ønsker seg til klassikerne

En annen ting det har blitt knyttet stor spenning rundt er de største éndagsrittene. Ryktebørsen hadde alt plassert Strade Bianche alt den 1. august, og Milano-Sanremo helga etter (lørdag 8. august). Begge datoene ble bekreftet i dag med Polen rundt (5.-9. august) midt i mellom

Fléche Wallonne er satt opp den 30. september, Liège-Bastogne-Liège den 4.10, Amstel Gold Race den 10.10, Gent-Wevelgem den 11.10, Dwars door Vlaanderen den 14.10, Flandern rundt den 18.10, Tredagers i De Panne den 20.10, Paris-Roubaix den 25.10 og Il Lombardia den 31.10. Det gir en flott periode for klassikerrytterne, men det betyr samtidig full kollisjon med blant annet La Corsa Rosa.

– Jeg ønsker å kjøre klassikerne, og da blir det sannsynligvis ikke Giroen, for den kræsjer med Flandern rundt. Jeg må kjøre et opplegg der jeg får med meg den uken i Belgia (Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen og Ronde van Vlaanderen). Det er de løpene jeg presterer best i, så da blir det et naturlig sesongmål for meg, sier Alexander Kristoff i et intervju til NTB.

UCI har bekreftet at lagstørrelsen i Grand Tours forblir på åtte mann, men at lagene kan bli redusert fra sju til seks mann i noen av klassikerne. Det for å gi flere ProTeams muligheten til å ta del i en redusert kalender.

WorldTour-rittene GP Montréal og GP Québec har holdt på sine opprinnelige datoer (11. og 13. september). Da samme har Sykkel-VM i Martigny (21.-27 september). Arrangøren har sagt de vil ta en endelig avgjørelse for om mesterskapet blir noe av i slutten av juni.

Damene får kjøre Paris-Roubaix

UCI har også kommet med noen kunngjøringer for damene. Den største nyvinningen er at kvinnene får en egen utgave av Paris-Roubaix som er plassert på samme dag som herrenes utgave.

På planen til UCI har også Ladies Tour of Norway beholdt sin opprinnelige plassering.

Damene kjører ikke like mange ritt som mennene, så der har man i større grad klart å unngå kollisjoner. Giro d’Italia Internazionale Femminile er satt opp fra 11.-19.-september, mens Strade Bianche, Amstel Gold Race, Liège-Bastogne-Liège og Amstel Gold Race skal arrangeres for begge kjønn på de respektive datoene. Det gjelder også Flandern rundt, Gent-Wevelgem og altså Paris-Roubaix.

Disse rittene er avlyst

E3 BinckBank Classic, Tour de Romandie, Tour de Suisse, Volta Ciclista a Catalunya, Baskerland rundt og Clásica Sán Sebastián har alle blitt avlyst, og håper å returnere til herrenes kalender i 2021.

EuroEyes Cyclassics i Hamburg og Eschborn-Frankfurt skal bli plassert på kalenderen senere. Den nye utgaven består av totalt 25 konkurranser: 5 av dem etapperitt, deriblant 3 Grand Tours og 17 éndagsritt.

Alle rittene er nødt til å følge påbud fra den enkelte lands myndighet i forbindelse med COVID-19-pandemien, noe som gjør at det fremdeles knytter seg noe usikkerhet rundt oppsettet. UCI valgte den 15. april å suspendere all aktivitet på den internasjonale rittkalenderen fram til 1. juli (og fram til 1. august for ritt på WorldTour-kalenderne). Dersom Tour de France skal startes i løpet av august, er situasjonen per nå at arrangøren må få en særskilt avtale med franske myndigheter før de kan sette det omreisende sykkelrittet i bevegelse.

Det nye løpsprogrammet til UCI:

1. august: Strade Bianche
5.- 9. august: Polen Rundt
8. august: Milano-Sanremo
12.- 16. august: Critérium du Dauphiné
16. august: Ride London
21.-23. august: Nasjonale mesterskap
24.-28. august: EM (vertskap ikke klart ennå)
25. august: GP Plouay
29. august – 20. september: Tour de France
7. – 14. september: Tirreno-Adriatico
11. september: Grand Prix Québec
13. september: Grand Prix Montréal
21.-27. september: VM i Martigny
29. september – 4. oktober: BinckBank Tour
30. september: Fleche Wallonne
14. oktober: Dwars door Vlaanderen
3. – 25. oktober: Giro d’Italia
4. oktober: Liège-Bastogne-Liège
10. oktober: Amstel Gold Race
11. oktober: Gent-Wevelgem
14. oktober: Dwars door Vlaanderen
15.-20. oktober: Tour of Guangxi
18. oktober: Flandern rundt
20. oktober: Tredagers i De Panne
20. oktober-8. november: La Vuelta
25. oktober: Paris-Roubaix
31. oktober: Il Lombardia

Kvinnenes nye kalender:

1. august: Strade Bianche
8. august: Vårgårda TTT
9. august: Vårgårda RR
13.-16. august: Ladies Tour of Norway
26. august: GP de Plouay
29. august: La Course be Le Tour de France
1. september: Boels Ladies Tour
11.-19 september: Giro d’Italia Internazionale Femminile
30. september: La Flèche Wallonne Féminine
4. oktober: Liège-Bastogne-Liège Femmes
10. oktober: Amstel Gold Race Ladies
11. oktober: Gent-Wevelgem in Flanders Fields
18. oktober: Ronde van Vlaanderen
20. oktober: Tour of Guangxi
20. oktober: Driedaagse Brugge-De Panne
23.-25 oktober: Tour of Chongming Island
25. oktober: Paris-Roubaix
6.-8 november: Madrid Challenge by La Vuelta