Tim de Waele/Getty Images

Froome klar for historisk Grand Tour-trippel

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 26.05.18 16:10

Del på    

Team Sky-rytteren på vei mot å hente Giro d’Italia-tittelen i Roma.

(procycling.no): Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) vant den 20.etappen av Giro d’Italia fra et tidlig brudd lørdag, da en overbevisende Chris Froome (Team Sky) sto imot angrep fra Tom Dumoulin i den avsluttende stigningen opp til Cervinia.

Dermed er det duket for at den regjerende Tour de France- og Vuelta a Espana-mesteren skal stå som vinner av samtlige Grand Tours samtidig. Bare Bernard Hinault og Eddy Merckx har klart å vinne tre Grand Tours på rad tidligere.

– Det var flere angrep jeg måtte følge, men følte jeg hadde det under god kontroll og kapabel til å følge. Alle hadde en veldig hard dag i går og ingen hadde noe ekstra i beina i dag, sier Froome – nå trygt viet til den rosa trøyen før søndagens flate, spurtetappe i Roma.

Med et monstrøst 80 kilometer langt solobrudd på den 19. etappene inntok Froome den rosa trøyen etter en trøblete innledning på årets Giro. Med den pågående Salbutamol-saken hengende over seg og mange minutter å innhente, så det ikke ut til at Froome skulle vinne denne utgaven av Corsa Rosa. Men Sky-rytteren slo tilbake ved å vinne den tøffe etappen til Monte Zoncolan mot slutten av uke to, og fulgte opp med en spektakulært soloangrep på Colle delle Fineste fredag.

– Denne giroen har vært brutal, veldig brutal. Når noen har hatt en dårlig dag, har det ikke dreid seg om 30 sekunder eller et minutt, men 10 og 15 minutter. Det har vært et brutalt ritt. I dag var (Thibaut) Pinot i trøbbel da Astana skrudde opp farten. Etter det var det opp til meg å holde et øye med Tom.

Cervinia

Etter 200 kilometer på sykkelsetet lørdag skulle avgjørelsen i årets Giro falle i den 18 kilometer lange dragningen opp til skianlegget i Aostadalen. I sterk kontrast til fredagens geriljakrig virket favorittene fornøyd med å la en interim détente råde frem til siste fjell.

Andremann sammenlagt, Dumoulin, blinket først. Angrepet fra nederlenderen ni kilometer fra toppen banet vei for flere akselerasjoner og splittelse i favorittfeltet. Tittelforsvareren hadde en 40 sekunder stor luke å tette og prøvde seg gjentatte ganger, men Froome viste seg mer enn kapabel til å håndtere den ivrige Sunweb-rytteren.

Mens Dumoulin etter hvert gikk tom for krefter, skulle Froome feie all tvil til side ved å distansere sin nederlandske rival. Team Sky-rytteren rykket i fra og tok med seg Miguel Angel Lopez (Astana), Richard Carapaz (Movistar) og Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Dumoulin kjørte sitt eget tempo og kom omsider opp igjen til de øvrige favorittene, men var ikke i stand til å true den rosa trøyen på de siste kilometerne.

Carapaz forsøkte forgjeves å tukte Lopez i kampen om ungdomstrøya med et angrep like før mål, mens Thibaut Pinot (Groupama FDJ), tredjemann sammenlagt før etappen, kollapset helt i stigningen til Col Saint Pantaleon og rykket ned utenfor topp ti. Dagen før den avsluttende sjarmøretappen til Roma tar derfor colombianeren Lopez steget opp på nederste podietrinn.

 

Tagget med: ,

Les også disse