VANT: Tobias Foss vant Tour de l'Avenir i år. FOTO: Privat

Foss valgte bort vektfokus: – Fikk se skrekkeksempler på folk som slanket seg for mye

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 29.11.19 11:06

Del på    

Nå skal den kommende Jumbo-Visma-proffen i gang med en langsiktig plan for å bli klar for treukersritt.

(procycling.no): Den siste tiden har vekt dukket opp som tema i en rekke saker på sportssidene hos NRK og TV 2 i forbindelse med sesongstart i vinteridrettene langrenn og skiskyting.

Profilerte utøvere har snakket åpent om sine utfordringer med tanke på vekt, og det har blitt tatt til orde for mer åpenhet rundt temaet.

Flere av landets beste mannlige langrennsløpere snakket til TV 2 om sitt forhold til vektoptimalisering og formtopping, og Chris Jespersen kunne fortelle at han slanket seg ved å trene langturer på opp til fem timer uten frokost og næring underveis. 

Det har fått blant andre Uno-X-rytter Andreas Leknessund til å reagere. Han kritiserte utspillet i iTromsø torsdag.

Leknessunds lagkamerat i Uno-X, Tobias Foss, er også svært engasjert i temaet. Duoen vant henholdsvis Fredsrittet og Tour de l’Avenir i år, to av de mest prestisjefulle etapperittene på U23-kalenderen.

22 år gamle Foss har signert for Jumbo-Visma fra og med 2020-sesongen. Der har han et langsiktig mål om å hevde seg i toppen av en Grand Tour. Treukersrittene stiller store fysiske krav, både til kapasitet, kraftprodusering og vekt. Foss forteller at han frem til nå har hatt fokus på å utvikle en solid motor og planlegger i et langtidsperspektiv å gå ned de nødvendige kiloene med hjelp fra et bredt støtteapparat hos det nederlandske profflaget.

Den kommende proffen har mye å komme med når procycing.no tar opp temaet vekt med ham. 

– Først vil jeg starte med å si at alle idrettsutøvere som driver med utholdenhet og ønsker å bli gode, lyver når de sier at de aldri tenker på vekt. Forholdet man har til vekt varierer selvsagt, men jeg har ikke møtt noen utholdenhetsutøvere som ikke tenker på vekt. Det er veldig selvfølgelig, fordi det er én av to faktorer. På sykkel har man selvsagt aspektene rundt taktikk, strategi, disponering og feltkjøring, men det er mer taktiske ferdigheter. Ser man på ren fysikk, så handler alt om watt og vekt. I hvilken grad man tenker på det, varierer, og det er viktig å ha et sunt forhold til det. Det er sånn toppidretten er, at vekt er en av to veldig store faktorer som har en sammenheng med hvor bra man presterer, sier Foss til procycling.no.

WATT/KG: Tobias Foss har brukt ungdomsklassene til å utvikle en enorm kapasitet. Samtidig har han hatt et sunt og godt forhold til kosthold, og skal nå i et langsiktig perspektiv ved hjelp av profesjonelle støttespillere finne marginene som skal gjøre ham til en Grand Tour-utfordrer i fremtiden. FOTO: Privat

– Fikk se skrekkeksempler

Foss fremhever viktigheten av en sunn tilnærming til kosthold, trening og balansegangen mellom disse i ungdomsårene. Selv valgte l’Avenir-vinneren å droppe vektfokuset.

– I ung alder fikk jeg se skrekkeksempler på folk som slanket seg for mye, og jeg valgte å ikke fokusere noe på vekta. Det var ikke sånn at jeg ikke tenkte på vekt, men jeg hadde ikke noe spesielt fokus på det. Jeg spiste meg mett og god, næringsrik mat, koste meg i helgene, veldig glad i søtsaker, så det var en selvfølge at jeg måtte ha litt krydder i hverdagen, uten at det ble for mye. I ungdomsårene handlet det om å bygge en god base, spise seg god og mett, ikke stappmett, men aldri gå sulten fra bordet. Det er viktig å fylle på for å alltid ha energi til å trene de mengdene man gjør.

Foss har brukt årene fra ungdomsklassen, gjennom juniorårene og fire sesonger på U23-nivå til å bygge den fysiske basen han nå har opparbeidet seg. For ham vil det være vrient å øke kraftproduksjonen, og for å nå det langsiktige målet om å hevde seg i en Grand Tour, er han nødt til å gradvis gå ned i vekt.

Det skal skje sakte, og med god hjelp av kyndig personell, forklarer Foss.

– Etter hvert som man blir eldre, stilles det mer krav til det. På det nivået hvor jeg har kommet nå, krever det veldig mye jobb å øke 1 prosent av FTP (terskel), men for meg, som ikke har tynt vekten så mye, så krever det langt i fra like mye å hente 0.5-1 prosent i vekt. Det har blitt litt min greie i løpet av ungdomsårene, at jeg ikke er noe skrapa, og i god dialog med AG (Arne Gunnar Ensrud, trener for Foss fra tiden på NTG til og med Uno-X), fant vi ut at jeg ikke skulle ha det som noe fokus. Han brukte Vegard Breen som eksempel. Han skulle ikke tyne 100 prosent før han ble proff, sånn at man har en sikkerhetsmargin å gå på. Breen ble et forbilde for min del via AG, som også var fan av ham.

– Det har blitt min gimmick, at jeg skal fokusere på å spise riktig og ha et godt kosthold, men jeg skal ikke sulte meg ihjel for å gå ned to-tre kilo i en alder av 18-20. Dersom jeg skal hevde meg i Grand Tour nå som jeg blir proff, er jeg nødt til å gå ned 4-5 kilo. Det er dessverre sånn det er. Da gjelder det å gjøre det på riktig tidspunkt, riktig alder og bruke folk rundt seg og få et ordentlig system på det, slik at man ikke går på en smell i form av at det ikke må gå utover watt og helse ved at man ikke går underernært over en lenger periode. Det kan ødelegge en karriere.

REFLEKTERT: 22 år gamle Tobias Foss skal neste år sykle for Jumbo-Visma. FOTO: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

– Helsegevinsten er ikke det folk tror

I ordskiftet rundt vekt i norske sportsmedier har det blitt gjentatt at toppidrett ikke nødvendigvis er sunt.

Uno-X-rytteren er enig i det.

– Det er også et poeng at jeg ikke vil gå rundt og anbefale toppidrettslivet. Helsegevinsten er ikke det folk tror. Alt handler om å tyne kroppen så hardt som mulig, både fysisk, ved å trene hardt og mye, og å finne en balanse på vekt, sånn at man har energien til å trø det man må.

Foss er fornøyd med at han klart å holde den balansen slik han har gjort. På den måten har han utviklet den nødvendige kapasiteten for å hevde seg internasjonalt.

– Det er jeg veldig glad for at jeg har gjort. Det har ført til at jeg tråkker mye watt, og at jeg har fått en fysisk god motor. Som sagt er det lettere å gå ned 2-3 kilo enn å øke med 30 watt, da selvfølgelig med et ordentlig apparat i ryggen. 

Foss’ tips til unge utøvere: Ha det gøy

Den talentfulle Lillehammer-syklisten benytter også anledningen til å komme med råd til unge utøvere som ønsker å satse på utholdenhetsidretter.

– Jeg føler at det med vekt er «alt til sin tid». Det er veldig skummelt at unge utøvere skal drive med det her på egenhånd. Mitt tips til folk som er unge er å legge det litt fra seg, og heller spise sunn og ernæringsrik mat og aldri gå sulten fra matbordet, og vite med seg selv at man har litt å gå på til tiden som kommer og frem til tiden man eventuelt blir proff. Så kan man heller fokusere på å sykle fort, ha det gøy og utvikle god kapasitet. Så kan jeg med hånden på hjertet si at dersom man blir proff, så får man et bra opplegg rundt seg og man blir godt tatt vare på. Det er mye kompetanse rundt deg i de ulike prosessene. Jeg er glad jeg gjorde det på den måten.

Vingrom-mannen trekker frem langsiktighet som et viktig perspektiv for unge utøvere. For hans egen del ønsker han å nå toppen når han er rundt 30 år.

– Personlig er arbeidskravene mine der at jeg må gå ned noen kilo for å prestere det jeg ønsker, og kommer til å gjøre det veldig langsomt og målrettet med god oppfølging fra laget. Nøkkelen er at man tenker langsiktig. Jeg sier at jeg må gå ned 3-4 kilo kanskje, men samtidig er det snakk om å gjøre det på 5-7 år. Det er da jeg ønsker å være på topp. Når man ser det på den måten, er det ikke veldig mange grammene per uke.

Avslutningsvis ønsker Foss å legge til at det viktigste alltid må være helsa.

– Prioritet nummer én vil alltid være helsa, så om helsa noen gang vil være i fare på grunn av tyning av vekt, så vil nødbremsen bli dratt i veldig fort. Det er viktig å huske at man skal leve et langt liv og at det tross alt «bare» er sykling vi driver med.