TO STERKE KORT: Tobias Foss og Torjus Sleen har begge kjørt Flandern rundt U23 tidligere og har potensialet til å kjempe i toppen lørdag. Foto: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

Foss går for seier i Flandern

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 12.04.19 18:35

Del på    

– Merker at jeg er blant de sterkeste i feltet.

ZWEVEGEM (procycling.no): Etter en meget god start på sesongen er Tobias Foss blant favorittene før lørdagens U23-utgave av Flandern rundt.

– Rent fysisk og styrkemessig tror jeg det er mulig å vinne. Jeg merker at jeg i hvert fall er blant de ti sterkeste i feltet, men det er et ritt hvor mye skal klaffe og du skal komme deg av gårde på riktig tidspunkt, sier Foss til procycling.no fra Uno-X og Cykleforbundets midlertidige hjem i Belgia i Zwevegem. 

I motsetning til seniorene og damene er det ikke Oude Kwaremont/Paterberg som blir de siste bakkene i rittet. Muur-Kapelmuur, Oude Kwaremont, Paterberg og Taaienberg skal alle forseres fra kilometer 72 til 130, men de siste tre milene er det to runder med Boigneberg-Holleweg-Wolvenberg-Kattenberg (brosteinsbakke utfor) som skal avgjøre rittet.

– Det er ganske seigt parti der. Først er det Boigneberg og så er det brostein på toppen før Wolvenberg. Det blir et ganske seigt ritt, men ser vi fra tidligere år kan det være en ganske stor gruppe som kommer inn mot mål, sier Foss.

Vil komme seg av gårde på slutten

Et sliteritt er bra for en rytter med kapasiteten til Foss, som har kjørt rittet to ganger tidligere i 2016 og 2017. Da var det hovedsaklig som hjelperytter, men han tar likefullt med seg god erfaring fra posisjonskampen. Samtidig vet han også at han var blant de aller beste i bakkene i Gent-Wevelgem, og håpet til Foss blir dermed å komme seg av gårde mot slutten av rittet.

– Jeg har en habil spurt på slutten av et seigt ritt, men det beste for meg er komme meg løs og kjøre tempo inn mot mål. På papiret er det drømmesituasjon, sier Foss, som kunne nikke anerkjennende til måten Alberto Bettiol holdt unna for konkurrentene i seniorutgaven av Flandern rundt forrige søndag. 

Store deler av laget er det samme som kjørte i Gent-Wevelgem U23 og for Uno-X i Le Triptyque des Monts et Châteaux, og fra begge rittene kan de ta med seg visshet om at lagkjøringen fungerer godt for de norske talentene om dagen.

– Kollektivt har vi vært veldig bra og styrkemessig er vi bra både individuelt og som et kollektiv. Jeg vil si at jeg vi har ett av de sterkeste lagene med flere kort, sier Foss.

DEBUTANT: Søren Wærenskjold sykler rittet for første gang, i likhet med Lars Saugstad og Håkon Lunder Aalrust. Foto: Joker Fuel of Norway

Wærenskjold håper på spurt

Ett av de andre kortene er førsteårssenioren Søren Wærenskjold, som i motsetning til Foss nok heller håper på en spurt fra en større gruppe.

– Jeg håper å henge med tetgruppa, så får jeg se hvor hardt det går. Ender det i en spurt så er det seier som står i hodet på meg. Topplassering generelt har jeg ambisjoner om på en god dag, sier han.

I Gent-Wevelgem U23 var han i første gruppe sammen med Foss, men etter å ha fått hjulet klippet i sidevinden endte han i den bakerste gruppa og måtte dermed se at han ikke fikk testet seg mot de beste i avslutningen.

Joker Fuel of Norway-rytteren har foreløpig kjørt fire ritt som senior og har brutt tre av dem, mens han ble nummer fem i U23-rittet Youngster Coast Challenge (U23-utgaven av Koksijde Classic).

– Hvordan har overgangen til seniorene vært?

– Det har vært hardt, men overkommelig. Jeg har ikke blitt skremt, men jeg merket det godt da jeg syklet Volta Limburg (et hardt 1.1-ritt som ikke passer Wærenskjold så godt profilmessig) at det var hardt. Det var opp og ned hele dagen, så jeg hadde samme watt på de tre første timene som jeg hadde hele EM. Det var ett av de hardeste rittene jeg syklet som junior, men heldigvis synes også de andre at det var hardt, sier han smilende.

17 mil og 15 bakker

Et nytt hardt ritt blir det på lørdag med 15 bakker, hvorav fire på brostein, og ni brosteinspartier utenom på de snaue 17 milene.

Wærenskjold holder en knapp på Foss som lagets sterkeste, men med Torjus Sleen, Lars Saugstad, Håkon Lunder Aalrust og Jonas Iversby Hvideberg også som en del av laget stiller Norge sterkt. Det må de kanskje også gjøre om de skal slå mannen både Foss og Wærenskjold nevner som en favoritt, Tom Pidcock.

– Han har fortsatt litt juniorkjøring i seg og kjørte med hodet under armen i Wevelgem i perioder. Det skal være mulig å knekke ham, sier Foss om den allsidige briten.