UENIGE OM VEIEN VIDERE: Kort tid før jul måtte sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen informere generalsekretær Bjørn Sætre om at han ikke lenger hadde styrets tillit. Nå er det klart at Norges Cykleforbund styrer mot underskudd i 2016. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fjernet forbundstopp: – Jeg ble veldig overrasket

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.01.17 13:51

Norges Cykleforbund styrer mot underskudd. Det endte med generalsekretærens avgang.

OSLO (procycling.no): Lett haltende etter en nyoperert akilles, tok Bjørn Sætre onsdag turen innom Scandic Oslo City for å takke ressurspersonene bak Arctic Race for et godt samarbeid de siste fire årene.

Les pressemeldingen fra forbundet her!

To dager før julaften sprakk nyheten om at hans virke som generalsekretær i Norges Cykleforbund var over etter et ekstraordinært styremøte den 19. desember.

Dermed ble romjula helt annerledes enn han hadde tenkt seg, og besto nå i avklarende møter med sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og 1. president Hans Petter Gulbrandsen.

Offisielt gikk han ikke av før ved nyttår.

– Jeg bærer ikke nag, jeg velger å se framover, klargjør Sætre overfor procycling.no.

– Ble du overrasket da det kom fram at du ikke lenger hadde det nye forbundsstyrets tillit?

– Denne prosessen gikk fort. Jeg ble veldig overrasket. Jeg følte ikke at jeg hadde endret verken arbeidsmetode eller -struktur i løpet av de fire årene jeg holdt på, så ja: Jeg ble overrasket, sier han fra sin stol i hotellobbyen.

Styrer mot underskudd

I forbindelse med hans avgang sendte forbundet ut en pressemelding som blant annet gikk ut på uenigheter om «arbeidsdeling og arbeidsform» med forbundsstyret i NCF.

President Harald Tiedemann Hansen henviser til pressemeldingen når det gjelder Sætres avgang.

procycling.no vet imidlertid at styret ikke godkjente regnskapet slik det forelå per 30. september, og ba administrasjonen om en mer detaljert rapport på avvikene.

Deretter samlet forbundsstyret seg til et ekstraordinært styremøte den 19. desember. Konklusjonen var at generalsekretæren ikke lenger hadde deres tillit.

– Tiedemann Hansen, stemmer det at forbundet har styrt mot et underskudd for 2016?

– Vi ser ut til å gå mot et betydelig budsjettavvik. Vi hadde et mål om å gå 1,2 millioner i pluss og det ser det ikke ut til at vi klarer, svarer Tiedemann Hansen procycling.no.

Han opplyser videre at 2016-regnskapet nå blir gjennomgått av revisorer og skal legges fram under fellesmøtet den 18. mars.

Før Sætres etterfølger er klar, vil det være 1. visepresident Gulbrandsen om overtar hans oppgaver i forbundet.

Takker administrasjonen

På tross av uenighetene om veien videre, presiserer Sætre at forholdet mellom ham og de tidligere kollegene i forbundet fortsatt er bra.

– Jeg har ikke hatt kontakt med andre enn Harald og Hans Petter i denne prosessen her. Vi hadde en gjennomgang av rutinene i romjula, og samtalene har gått veldig bra. Jeg vil si at dialogen har vært åpen og grei. Vi er enige om at dette går på sak og ikke person. Når det gjelder administrasjonen har jeg god dialog der også. Jeg støtter dem 100 prosent i jobben de gjør, og de har gjort en kjempejobb. Jeg er utrolig glad for at jeg har kunnet jobbe sammen med dem.

– Din etterfølger, hva er det viktig at han eller hun tar tak i foran 2017 og årene som kommer?

– Jeg vil si at det er viktig å opprettholde noen av mine fokusområder: Åpenhet, rak kommunikasjon, raske beslutninger, fokus på sporten og forbundets omdømme og å få fram at vi faktisk spiller en rolle i utviklingen av det vi holder på med. Det vil også være viktig å sikre den utviklingen sportslig avdeling har fått til i løpet av de siste fire årene. Jeg tør påstå at vi har vært med som en viktig bidragsyter til framgangen vi har opplevd, med både U23-verdensmester i Ponferrada og Doha.

– Velodrom er langt viktigere enn VM

2017 blir gigantisk for Norges Cykleforbund med VM på hjemmebane i Bergen i september.

Sætre mener likevel at arbeidet med å reise velodromene i Asker og på Sola er ti ganger viktigere enn mesterskapet i landeveissykling.

– Får vi på plass en velodrom, vil jeg påstå at vi står foran et paradigmeskifte hvor vi kommer til å prate om før og etter. Jeg tror på den britiske modellen som startet med anlegget i Manchester. Får vi til det samme i Norge vil vi se et helt annet nivå på norsk sykkelsport.

Blant utfordringene nevner han nedgangen i antall deltakere til de norske turrittene. Det betyr nedgang i antall utstedte engangslisenser, og inntektsfall på to millioner i inneværende år.

– Det er viktig å få tilbake flere turryttere i de store arrangementene, påpeker Sætre.

Tagget med: , , ,

Les også disse