HARALD TIEDEMANN HANSEN: Sier på generelt grunnlag forbundet tar avgjørelser basert på et godt grunnlag.

Toppsyklist: – Jeg har fått nok av gretne, gamle gubber

Emma Kristine Skjerstad
Tips meg

Publisert 14.09.14 19:31

Del på    

Hitec-rytter samlet søndag 70 underskrifter fra elitesyklistene.

Søndagens protestkampanje resulterte i 70 underskrifter fra jentene og deres lagledere. Det var Sturla Johansen, lagleder i CK Victoria, som var initativtaker til at jentene skulle stoppe opp i ett minutt, 50 meter etter start.

Tone Hatteland Lima mente at man ikke bare kunne stoppe opp feltet, men også gjøre noe mer ved å bruke ord. Brevet til Norges Cykleforbund ble lest høyt på speakeren, etter at rytterne hadde stoppet opp 50 meter etter startstreken.

– Det var CK Victoria og Sturla Johansen som besluttet på lagledermøtet at vi skulle markere oss i ett minutt, jeg snakket med jentene før start på lørdagen og sa at jeg kunne skrive et brev til forbundet. Det har vært veldig stor misnøye, spesielt blant de unge og for de er det ikke så lett å ytre seg, sier Hitec-veteranen til procycling.no.

– Det var greit for meg å ta støyten, siden jeg ikke har noen planer om å bli tatt ut til hverken EM, VM eller OL. Jeg bryr meg om rekruttering og det som skal skje videre, sier Hatteland Lime som også er trener for jentene i Bryne CK.

Reaksjoner
Siden VM-uttaket ble offentliggjort torsdag har misnøyen vært stor og reaksjonene mange. Sosiale medier har blitt fylt opp av irriterte statuser og kommentarer, og ledelsen i Norges Cykleforbund (NCF) har virkelig fått kritikk for hvordan de har valgt å utnytte årets VM-kvote.

Søndagens norgescupritt ble startet med en underskriftskampanje og ett minutts protest.

– Har noen i NCF kommentert noe på det dere gjorde i dag?

– Hans Falk sto i startområdet. Jeg spurte han litt for tull om han også ville signere. Han sa han mener at de har gjort riktig og at de ikke gjør noen forskjellsbehandling, men at det var helt greit at vi markerte oss. Jeg har hørt nå etterpå at han ikke likte at speakeren leste opp brevet høyt, svarer Hatteland Lima.

Om protesten til de norske elitesyklistene har noen hensikt, er et annet spørsmål.

– Hva håper dere å få ut av protestbrevet dere skal sende til NCF?

– Jeg tror ikke det skjer noe mer i år, men jeg tror de vil tenke seg mer om til neste år. Jeg håper i hvertfall det. De vil nok ikke gjøre noe mer med det nå. Jentene pleier å være fornøyde uansett hva som skjer. Det er første gang det er reaksjoner på ting. Vi har hatt tre plasser før, og bare sendt èn, uten at vi har reagert. De forstår nok at vi bryr oss og ønsker å gjøre noe med det, svarer Hitec-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INITATIVTAKER: Tone Hatteland Lima skrev brevet til NCF, som ble lest høyt på speakeren i Sandnes søndag i forbindelse med norgescupavslutningen. Foto: Steen Nielsen.

INITATIVTAKER: Tone Hatteland Lima skrev brevet til NCF, som ble lest høyt på speakeren i Sandnes søndag i forbindelse med norgescupavslutningen. Foto: Steen Nielsen.

Må skje endringer
De norske kvinnesyklistene i Norge har lenge godtatt at likestillingen i sykkelsporten ikke har vært til å skryte av, men nå begynner damene å få nok og de setter ned foten.

– Hva tror du skal til for at NCF skal ta kvinnesykling mer alvorlig?

– De burde sett hvordan internasjonal sykling er, og hvordan vi sykler i utlandet. De leser bare resultatlisten og sier «for dårlig, for dårlig». På Ladies Tour of Norway ville de egentlig ikke ha andre norske enn Hitec og CK Victoria med på løpet, fordi de mener alle norske er for dårlige. Det var veldig mange som klarte seg bra, men forbundet sier igjen «for dårlig, for dårlig». Det er sjeldent de bruker de ordene på gutta, da skylder de på for høy fart og høyt nivå. Det bør komme noen konkrete tiltak, svarer Hatteland Lima.

– Tror du NCF ombestemmer seg før VM?

– Det er for gamle, stae og gretne gubber som sitter der. De ombestemmer seg nok ikke i år, men jeg håper på holdningsendringer og endringer neste år. På NM og norgescup er det alltid snakk om at jentene sykler for sakte, men vi er få som starter og det blir automatisk lavere snittfart. Vi viser internasjonalt at vi tåler bra nivå.

– Hvilke endringer mener du da?

– Holdningsenringer på hele planet. De fokuserer på at damene er for dårlige og at de unge er for dårlige, selv om de eldre gjør det bra. Når jentene passerer 30 ser de på oss som vi har gått ut på dato. Thor Hushovd ble verdensmester som 33-åring. Sykkel er en idrett der man blir best når man er eldre. Jeg føler at det er kun Linn Torp som står opp for damesyklingen, men hun må jobbe mot så mange. Det må komme inn en til i forbundet som tenker damesykling, en for juniorjentene og en for seniordamene, svarer Hatteland Lima.

Ingen tvil om full kvote
Cecilie Gotaas Johnsen har store deler av sesongen kjørt som hjelperytter for de norske Hitec-jentene med mål om å sanke inn UCI-poeng til Norge, og dermed flere plasser til VM. 

NCF hadde muligheten til å sende fem norske damer til VM, både Gotaas Johnsen og Ingrid Lorvik ble vraket. Selv om Lorvik tok en av norges eneste UCI-seiere i år, i Tsjekkia i juli.

– Jeg var sikker på at de ville sende fem jenter, fordi det var fem tydelige kandidater i år. Hadde de fem jentene er det ingen som hadde følt at «jeg burde vært der istedet». Det var ingen tvil om hvem de fem var, det gjør det bare enda verre. Jeg vet hva Cecilie har gjort i hele år, og når hun går inn for noe gjør hun det 100 prosent. Cecilie har virkelig kjørt bra som hjelperytter i år, men nå mangler hun plutselig resultat. Det blir feil, fordi hun er grunnen til mange av resultatene innad i Hitec. I tillegg utelater forbundet ei som har vunnet UCI-løp i år, sier en oppgitt Hatteland Lima.

– Hva tenker du om at så mange reagerer på dette VM-uttaket?

– Det viser bare at damesykling er blitt mer populært, flere og flere får øynene opp for hva vi holder på med. Jeg brenner for damesykling, og jeg tror forbundet også bedømmer juniorjentene feil. Det er ekstremt viktig å hente mesterskapserfaring og la de få sjansen, avslutter Hitec-rytteren til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PROCYCLING.NO: Sykkelpresidenten Harald Tidemann Hansen

PROCYCLING.NO: Sykkelpresidenten Harald Tidemann Hansen mener brevet burde inneholdt mer nøyaktig fakta. Foto: procycling.no.

Harald Tidemann Hansen mener protestbrevet inneholdt en del faktafeil.

– Har du noen kommentar til dagens protest fra kvinnene? 

– Jeg har ikke noen innvendinger mot at de gjør det, jeg skjønner at de protesterer og er provoserte, men brevet inneholder mye feil. Når man har skrevet et brev burde man være mer nøyaktig på innholdet. Når jeg leser innholdet, inneholder det en masse faktafeil som ikke er riktig. Det blir veldig emosjonelt innhold, og brevet burde inneholdt mer korrekt fakta. Samtidig er det en grei måte å protestere på, svarer sykkelpresidenten til procycling.no.

– Hva mener du om VM-uttaket?

– Jeg kan si det sånn at vi skal ha et AU-møte i morgen å diskutere saken. Fagavdelingen vår som heter Sport har gjennomgått gjennomgått treningsgrunnlag, wattmåling, resultater og utviklingen av utøverne. De er utrolig kompitente på den avdelingen, så det er mulig at uttaket sånnsett er korrekt. Jeg har ikke noe forutsetning om den eller den sak tas ut eller ikke. Vi skal vurdere i morgen om det er et politisk grunnlag å endre på uttaket. Et VM er ikke en opplevelsesreise, men basert på prestasjoner og forventninger om prestasjon, uansett om man er herre eller dame. Jeg er trygg på at Sport har basert dette på fakta og nøyaktig grunnlag. Mer kommer i morgen, svarer Tidemann Hansen.

Ansvarlig landslagsleder for damesykling, Linn Torp, ønsker ikke å kommentere VM-uttaket.

Her er brevet til NCF, skrevet av Tone Hatteland Lima:
Årets VM uttak har skapt stor misnøye blant sykkel Norge som har interesse for kvinne sykling.

For første gang på mange år klarer Norge å få fem plasser for kvinnene. Men NCF velger å ikke bruke alle plassene, begrunnelsen er manglende tro på at alle klarer topp 10.

Sykkel er en lagidrett, synd forbundet ikke har oppdaget at den utviklingen også er skjedd innenfor damesyklingen.

Mens de for herrene fyller ut hver plass de har fått tildelt. Velger de en annen strategi for kvinnene. For kvinnene velger de å satse på de unge, sies det, men dropper å ta med kvinner junior. I en klasse der de for to år siden fikk VM sølv i den klassen. En av begrunnelsene som er blitt sagt er at juniorene ble slått av to 16 åringer. Der den ene av dem i år har konkurrert mot fjorårets juniorverdensmester og slått henne. Noe som sier at dagens junior jenter holder høyt internasjonalt nivå.

NCF bruker ikke samme uttakskriterier for kvinner som de gjør for menn. I herrer elite har de tatt ut to stk til tempoen. De beste temporytterne for kvinner i Norge er nærmere verdens beste kvinne enn det de to som er tatt ut for herrene er. På kvinnesiden bruker de alder som begrunnelse. Passerer en 25 år som kvinne er en gammel i forbundets øyne. Mens for herrene blir alder aldri brukt som argument.