KUNNE JUBLE: Caleb Ewan tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

Ewan tok sin andre etappeseier: – Kan ikke tro det

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.07.19 17:35

Del på    

Viste muskler på ny spurtetappe.

NÎMES (procycling.no): Etter en rekke tøffe etapper i forrige uke, var det igjen spurterne som skulle gjøre opp om seieren i den franske byen hvor Kristoff vant i 2014.

I spurten fikk Elia Viviani et meget godt opptrekk av sine lagkamerater, men Caleb Ewan fyrte opp en meget god spurt fra mange posisjoner bakfra.

Han passerte blant andre Alexander Kristoff og kom forbi i en stor fart. Til slutt var australieren relativt overlegen og kunne juble for sin andre etappeseier i Tour de France.

Bak ham fulgte Elia Viviani og Dylan Groenewegen. Peter Sagan ble nummer fire. Ewan var veldig fornøyd etter å ha blitt den første spurteren med to etappeseier

Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen prøvde seg i spurten, men det endte ikke med suksess for noen av dem. De endte henholdsvis på niende- og tolvteplass.

– Jeg følte meg faktisk veldig dårlig i løpet av dagen i dag. Jeg tror varmen holdt på å ta knekken på meg, så jeg vurderte å be Max (Monfort) om å ikke taue i feltet. Men jeg hadde en ekstra motivasjon med at min kone og datter er til stedet. Jeg kan ikke tro det. Det er ubeskrivelig, sa Ewan etter etappen.

Kristoff var «helt dau» da spurten startet

En niendeplass var ikke det Alexander Kristoff håpet på. Det ble vanskelig for UAE-rytteren uten Jasper Philipsen i opptrekket. Sven Erik Bystrøm gjorde en jobb for sin landsmann inn mot den siste kilometeren, men der måtte Kristoff klare seg selv.

Det resulterte i at han måtte ta vind.

– Jeg følte jeg klarte det jeg skulle med tanke på rundkjøringen, men jeg brukte mye krefter på å komme der. Da jeg kom ut av siste sving, var jeg egentlig helt dau. Jeg skulle kanskje klart å sitte litt mer i vindskyggen på vei i posisjon, men jeg ble litt mye ut i vinden med 700 meter igjen til mål. Da var det ikke så mye sprut igjen til de avgjørende meterne. 

Også Kristoff synes varmen var en stor påkjenning, men gir ikke det skylden for at toppresultatet uteble.

– Det var hardt, jeg følte meg ikke konge heller. Jeg skal ikke skylde på det. Det var likt for alle. 

Fuglsang veltet ut av rittet – mulig brukket hånd

Med 25 kilometer igjen av rittet var det en stygg velt i feltet. Cees Bol (Sunweb) og Jakob Fuglsang (Astana) var de involverte.

Det var den danske kapteinen hos Astana det gikk verst utover. Det tok ikke mange minutter før meldingen om at niendemannen i sammendraget hadde satt seg i ambulansen på vei til sjekk.

Hele Astana-laget sto samlet ved Fuglsang etter ulykken var skjedd.

Etter etappen ble det meldt at det muligens var en brukket venstrehånd. Det er ennå ikke bekreftet.

Jakob Fuglsang veltet også ut av Tour de France i 2017. Det skjedde på den trettende etappen den gang, og da var han helt oppe på femteplass i sammendraget frem til etappe tolv.

Også Geraint Thomas (Ineos) veltet underveis på den 16.etappen. Han måtte bytte sykkel og kom heldigvis uskadet fra uhellet. Det ble ingen andre endringer i sammendraget enn at Fuglsang forsvant ut.

Bruddet ga seg ikke

Det var ikke en voldsom kamp om å komme med i dagens brudd. Det gikk ganske så med en gang, og spurtlagene styrte med jernhånd bak i feltet.

Alexis Gougeard (AG2R), Lukasz Wizniowski (CCC), Stephane Rossetto (Cofidis) Paul Ourselin (Total Direct Energie) og Lars Ytting Bak (Dimension Data) utgjorde dagens brudd og fikk aldri mer enn to minutter tilbake til feltet.

Selv om avstanden aldri ble den helt store, hadde bruddet spart på kreftene til finalen. Derfor måtte feltet virkelig jobbe for å ta igjen de fem utbryterne.

Lotto-Soudal, Jumbo-Visma og Deceuninck-QuickStep gjorde det de kunne, men tok ikke igjen bruddet før det var igjen 2,5 kilometer.

Saken oppdateres!