Et slikt styre har du neppe sett før

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 5.12.20 12:16

Del på    

Nederlandsk selskap lanserer radikalt aerostyre.

Integrerte og aerodynamiske styrer er for lengst blitt et vanlig syn på proffsykler, men nå har Speeco kommet med et aerostyre du neppe har sett maken til tidligere.

I samarbeid med den nederlandske proffsyklisten, Jan-Willem van Schip, lanserte de denne uken «Aero Breakaway Bar».

Har du sett på TV 2s sykkelsendinger, har du nok mange ganger hørt Johan Kaggestad fortelle hvor farlig det er å hvile albuene oppå styret, for å oppnå en aerodynamisk posisjon.

Speecos nye aerostyre reduserer dette problemet.

Styrets utforming er dramatisk forandret på «Aero Breakaway Bar». Stemmet er kortet ned til et minimum, mens man har forlenget lengden frem til hendlene.

Ettersom rørene på den forlengede delen er formet slik at det minner om en tempobøyle, gjør det at man kan ligge i tempostilling og oppnå en veldig aeroynamisk posisjon.

Bredden på styrer i proffeltet har blitt smalere og smalere med årene, men Speecos styre presser grensene. Van Schip, som har vært med å produsere styret, har de siste årene syklet med et japansk banestyre, som måler 32 centimeter fra hendlene, men er bredere i bukken.

Også «Aero Breakaway Bar» måler 32 centimeter i bredden, mens den er 37 centimeter i bukken. Vekten er pluss/minus 500 gram.

Fordelen med smale styrer, og definitivt med «Aero Breakaway Bar», er den aerodynamiske effekten, mens ulempen vil være at sykkelen blir vanskeligere å håndtere.

Prisen på denne herligheten? 1500 euro, altså rundt 15 000 norske kroner.

Og det er ikke bare å trykke bestill heller. Styret spesialdesignes og skreddersys til deg. Du velger selv bredde i hendler og bukken, og avgjør også lengden på forlengelsen til hendlene. Leveringstiden er 4 til 12 uker.

Jan-Willem van Schip, som sykler for den nederlandske kontinentallaget Beat Cycling Club, kommer til å sykle med styret den kommende sesongen.

– Det er ganske enkelt. Du vil komme så raskt som mulig fra start til mål. Men hvordan gjør du det? Hvilken faktor er den viktigste på din egen fart? Det er aerodynaikk. Du kan spare rundt 20 til 30 watt med den perfekte posisjonen. Det har vært en ganske lang prosess med å finne min ideele posisjon, og den vil være forskjellig fra alle andre. Så hva som er nøkkelen for meg, fungerer kanskje ikke for alle andre.

– Jeg tok kontakt med Speeco for å finne den perfekte posisjonen. Med resultater fra vindtunneltesting, har vi laget et spesialdesignet styre. Det var en lang prosess før den endelige versjonen. 3D-printing av styret, teste de første versjonene og så forbedre de. Til slutt kunne vi lansere «ABB». Det er et styre som gir meg mer kontroll på sykkelen, men hjelper meg å holde en optimal posisjon også.

Tagget med:

Les også disse