SISTE SJANSE: Edvald Boasson Hagen var gira på å gå i brudd på dag 17 av Tour de France, og det klarte han. Men nok en gang har han havnet i svært tøft selskap, blant annet med fire ryttere fra UAE Team Emirates - deriblant to nordmenn. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Edvald måtte slippe vinnerbruddet

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 14.07.19 17:31

Del på    

Klarte ikke å holde følge da farten ble skrudd opp i finalen av den niende etappen.

(procycling.no): Edvald Boasson Hagen kom med i dagens brudd på den niende etappen av årets Tour de France. Det ble tidlig klart at bruddet kom til å gå inn, og de fjorten utbryterne kom til å kjempe om etappeseieren.

På vei mot den siste stigningen ble utbrytergruppa halvert. Boasson Hagen maktet ikke å være med og måtte slippe med drøye to mil igjen til mål.

I dagens siste stigning klarte Tiesj Benoot (Lotto Soudal) og Daryl Impey (Michelton-Scott) å kjøre fra de andre, og det var mellom disse to at kampen om etappeseieren sto mellom.

Impey måtte åpne spurten fra front, men hadde få problemer med å ta Benoot i spurten. Den sørafrikanske mesteren kunne juble for etappeseier foran sin belgiske bruddkamerat.

Tredjeplassen gikk til Jan Tratnik, mens Oliver Naesen og Jasper Stuyven fulgte like bak.

Edvald Boasson Hagen og Tony Martin trillet sammen inn som de bakerste i bruddet til henholdsvis trettende- og fjortendeplass, syv og et halvt minutt bak vinneren. 

KUNNE JUBLE: Daryl Impey var best på den niende etappen. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport hver dag. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kamp om å bli med i bruddet

Det var ingen lett oppgave å komme med i dagens brudd. Det var mange bruddkåte ryttere og flere forsøk. Blant andre Odd Christian Eiking var svært aktiv i starten, og nordmannen satt i flere farlige grupperinger. Ingen av dem fikk gå.

Derimot klarte Edvald Boasson Hagen å markere seg i bruddkampen. Han angrep fra feltet, og etterhvert kom det tolv andre ryttere opp. Da stoppet det opp i feltet, og da Boasson Hagens gruppe hadde fått 40 sekunder, angrep Marc Soler (Movistar) fra hovedfeltet. Han tok opp jakten på de tretten i tet, og kom opp i dagens første kategoriserte stigning.

De fjorten i bruddet var Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Oliver Naesen (Ag2r), Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Jan Tratnik (Bahrain-Merida), Tony Martin (Jumbo-Visma), Simon Clarke (EF Education),  Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Jesus Herrada (Cofidis), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Romain Sicard (Total Direct Energie), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Marc Soler (Movistar) og Tony Delaplace (Arkea).

Taktisk spill blant utbryterne

Utbryterne samarbeidet bra til det gjenstod drøye seks mil av den lettkuperte etappen. Da satte Simon Clarke og Jan Tratnik opp dampen i bruddet og fikk en liten luke. Det var riktignok ikke veldig lenge, og de ble hentet.

I en liten knekker snaue fire mil før mål, angrep Pöstlberger. Bora-rytteren opparbeidet seg en god luke alene og fikk opp mot 45 sekunder på en forfølgergruppe som samarbeidet dårlig.

Med 22 kilometer igjen økte Naesen og Benoot farten bak. Da ble det slutt for en Boasson Hagen som hadde sett tung ut over lenger tid.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport hver dag. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Finalen

I dagens siste kategoriserte stigning ble østerrikeren hentet av Stuyven, Tratnik, Impey, Benoot, Naesen, Soler og Roche.

I det han ble hentet, begynte støtingen. Benoot startet ballet, mens Roche gikk kontra. De to skilte seg ut som de sterkeste midtveis i den siste stigningen, men mot toppen kom Daryl Impey i et forrykende tempo. Han kjørte seg opp til de to, og de tre begynte på nedoverkjøringen omtrent femten sekunder foran Stuyven, Naesen, Soler og Tratnik.

I en liten kneik på vei nedover angrep Benoot igjen. Da ble Roche droppet, og det ble dannet en duo i front.

Angrep blant favorittene

Over tretten minutter bak utbryterne satte Romain Bardets Ag2r inn et angrep. Med målgang i fødestedet hans, måtte det komme et angrep fra den fronten.

George Bennett og Porte fulgte Bardet, men Ineos-toget anført av Michal Kwiatkowski hentet trioen.

Ineos tok kommanden og styrte det hele trygt inn mot mål. Det ble dermed ingen endringer i sammendraget.

Saken oppdateres!

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport hver dag. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!